Suomi 5. Bulgarian EM-kisoissa
Suomi – Ukraina 33 – 32, 27 – 27, (13-14)
Pahoittelut että viimeinen EM-kisajuttu ilmestyy vasta nyt, mutta mahdollisuus tehdä minkäänlaista raporttia ei ajallisesti onnistunut aikaisemmin. EM-kisaturnauksen päätyttyä seremoniat jatkuivat palkintojenjakoineen ja päätösjuhlineen aina puoleenyöhön asti. Aamulla kello neljä joukkue lähti kohti Bukarestia, ja saapui vasta illalla Helsinkiin.
Mutta sitten itse turnauksen viimeiseen otteluun. Kyseessä oli sijoitusottelu Ukrainaa vastaan sijoista 5 – 6. Ukraina oli selvästi tähänastisista joukkueista pisin ja fyysisin vastus, ja Suomi joutui lähtemään neljällätoista pelaajalla otteluun. Thomas Bobe oli loukannut nilkkansa Färsaaret ottelussa ja Linus Löfgren sai Turkki-ottelussa ikävän tällin polveensa. Lähtökohta ei siis ollut paras mahdollinen.
Valmennusjohto otti otteluun pienen riskin ja peluutti läpi ottelun hyökkäykset 7:llä kenttäpelaajalla. Riski onnistui täydellisesti ja Ukrainan pelaajat ja penkki olivat tästä vedosta ihmeissään. Vaarana oli tietenkin, että pallon menetyksen jälkeen Suomen maali olisi tyhjänä ja Ukraina saisi heitettyä helpon maalin tolppien väliin. Tätä tilaisuutta ei Ukraina kuitenkaan pystynyt hyödyntämään kuin kolme kertaa. Kaksi kertaa ensimmäisellä ja yksi toisella puoliajalla. Yrityksiä heillä kyllä oli, varsinkin ensimmäisellä puoliajalla, mutta tulosta ei tullut. Suomen 7:n kenttäpelaajan käyttö hyökkäyspäässä sekoitti ukrainalaisten pelin sen verran pahasti, että heidän kuviot eivät tahtoneet onnistua koko pelin aikana ollenkaan. Edes aikaisessa vaiheessa otetut aikalisät eivät auttaneet asiassa.
Suomen joukkue pelasi ylivoimaisesti turnauksen parhaan ottelunsa. Peli oli kovaa taistelua ja vääntöä, mutta silti vapautunutta pelaamista. Puolustus pystyttiin pitämään tiiviinä ja maalissa Niclas Kavaleff pelasi elämänsä ottelun. Hyökkäyspäässä oli malttia rakentaa aukkoja, ja pallotaituri Benjamin Helander pyöritti päätä pitemmät vastustajansa pyörryksiin. Edellä mainittujen lisäksi on annettava koko joukkueelle täysi tunnustus uhrautuvasta ja onnistuneesta panostuksesta.
Jos oli Ukraina pienen askeleen edellä ensimmäisellä puoliajalla, niin Suomi hallitsi selvästi toista puoliaikaa aina loppuminuuteille asti. Viisi minuuttia ennen päätösvihellystä Ukraina oli väellä ja voimalla tasoittanut pelin, jota Suomi oli johtanut välillä jo kolmella maalilla. Sitten alkoi todella jännittävä draama, tai oikeastaan trilleri. Maaleja tehtiin vuorotellen, ja yksi sekunti jäi peliaikaa jäljelle, kun Suomi tasoitti pelin lukuihin 27 – 27. Lähdettiin suorittamaan ratkaisua 7m-heitoilla, sillä näissä juniorikisoissa ei sijoitusotteluissa jatkoaikoja pelata. Kun kumpikin joukkue oli heittänyt viisi heittoa, olivat maalit 30 – 30. Tarvittiin vielä neljä kierrosta ja Suomi vei ottelun 33 – 32. Suomi oli pelannut loistavan ottelun ja riemu oli katossa. Raati valitsi maalivahti Niclas Kavaleffin parhaaksi suomalaispelaajaksi.
EM-kisojen päätösseremoniassa oli Suomen käsipallon osalta hieno hetki edessä. Joukkueet olivat valinneet kisojen MVP-pelaajaksi, arvokkaimmaksi/parhaaksi, Benjamin Helanderin. Hienoa Benjamin!! Tällaisista hetkistä ei kovin usein pääse katsomosta nauttimaan.
Se turnaus oli sitten siinä. Loppujen lopuksi jäi hienon Ukraina ottelun jälkeen hyvä mieli, mutta varsinkin tappio Färsaarille jätti hampaankoloon paljonkin. Tavoitteena oli nousu isojen maiden joukkoon mutta se ei nyt onnistunut. Pelillisesti Suomen joukkue on täysin tämän vaiheen tasolla, kunhan vain saadaan ailahtelevaisuus poistettua, ja pelisuoritus tasaisemmaksi. Totuuden nimessä on todettava, jos Suomi olisi pelannut finaalissa, niin Unkaria vastaan olisi ollut todella vaikeuksia. Mutta niin usein on todettu, että käsipallossa kaikki on mahdollista.
Bulgarian EM-kisojen lopullinen järjestys: Unkari voitti nämä kisat, Turkki oli toinen, Färsaaret kolmas, Makedonia neljäs ja Suomi viides.
Suomen joukkue ja maalintekijät: Leevi Koistinen, Jasse Kettunen, Linus Sjöman 5, Eemeli Maijala 2, Linus Lindberg 2, Markus Seppälä, Benjamin Helander 11, Gusten Montonen 2, Wilhelm Hammarberg 3, Atte Marjamäki, Niclas Kavaleff, Peik Sjöblom 6, Carl Weurlander 1, Fredrik Karlsson 1