Akatemiat – käsipallon valmennusjärjestelmä

Käsipallon Akatemiavalmennus on yhdistetty toisen asteen opiskeluun.

Toisella asteella urheilun ja opiskelun yhdistämisen perustana Suomessa toimii 15 urheilulukiota ja 15 ammatillisen koulutuksen järjestäjää, joiden tehtävänä on tarjota urheilusta motivoituneille nuorille ympäristö, jossa opiskelu on mahdollista yhdistää tavoitteelliseen valmentautumiseen. Näitä valtakunnallisen erityisen tehtävän saaneita oppilaitoksia kutsutaan urheiluoppilaitoksiksi.

Kolmenkymmenen virallisen urheiluoppilaitoksen lisäksi Suomessa toimii useita yksittäisiä lukioita ja ammattioppilaitoksia, joissa joustava urheilun ja opiskelun yhdistäminen on mahdollista. Näillä oppilaitoksilla ei ole urheiluvalmennuksen valtakunnallista erityistehtävää, vaan urheiluvalmennus on järjestetty koulun ylläpitäjän omalla päätöksellä.

Ammatillinen- ja lukiokoulutus antavat jatko-opiskeluoikeuden korkea-asteelle eli ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Lisäksi toiseen asteen tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelu voidaan kokonaan räätälöidä urheilevan opiskelijan tarpeiden mukaan.

 

2018/2019 Käsipalloliitolla on lajivalmennus seuraavissa Akatemioissa:

Käsipallolukio, Kisakallio

Pääkaupunkiseudun Urheliluakatemia, URHEA

Turun seudun urheiluakatemia, TSUA

 

Helsining Käsipallo Akatemia aloittaa toimintansa syksyllä 2019

Helsingin Käsipallo Akatemia on Suomen Käsipalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten kanssa yhteistyössä kehittämä ohjelma, jossa 16–20-vuotiaille potentiaalisille tulevaisuuden sekä tämän hetken nuorisomaajoukkuepelaajille tarjotaan mahdollisuus ympärivuotiseen, maajoukkuetasoiseen ammattivalmennukseen omassa kouluympäristössä.

Akatemia aloittaa syksyllä 2019 ja toiminnassa yhdistetään URHEA:n aamuvalmennus ryhmä sekä Kisakallion Käsipallolukio. Helsingin Käsipallo Akatemia ei kilpaile perinteisen seuratoiminnan kanssa, vaan sen tarkoituksena on tuoda lisäarvoa nuorille pelaajille. Koulupäivän yhteyteen on varattu aikaa urheilulle, jolloin nuori urheilija voi opiskella ja harjoitella ilman, että kumpikaan näistä kahdesta vaarantuu. Samalla pelaajalle saadaan järkevämpi päivärytmi, jolloin palautumiselle, kotitöille, perheelle ja kavereille jää enemmän aikaa.