Puheenjohtajan ajatuksia menneestä käsipallokaudesta ja tulevaisuudesta

Käsipallokauden 2016-17 ollessa enää naisten sekä miesten EM-karsintoja vaille paketissa on hyvä tarkastella, missä nyt mennään Suomen käsipallorintamalla.

Vaikka Suomen kansainvälinen menestys maajoukkuetasolla on ollut vielä suhteellisen vaatimatonta, ovat monet maajoukkueemme ottaneet viimeisen vuoden aikana varsin hienoja päänahkoja niin miesten (Itävalta/EM-karsinta), poikien (esim. P96 lähes MM-turnaukseen) kuin tyttöjenkin puolella. Miesten maajoukkueen päätavoitteena on selviytyä 24 joukkueella pelattaviin EM-kisoihin 2020, mikä on täysin realistista, kunhan onnetar ei täysin käännä selkäänsä arvonnoissa. Oman haasteensa tähän tuo myös kotoisen liigan varsin aikaisin päättyvä otteluohjelma, jota tulisi maajoukkueen menestysedellytyksien parantamiseksi venyttää yhteisymmärryksessä seurojemme kanssa jatkossa mahdollisimman pitkälle kevääseen. Tulevana viikonloppuna saamme jännittää myös naisten mielenkiintoista EM-karsintaturnausta (Phase 1) Kreikassa, kun Tommy Suoraniemen suojatit taistelevat jatkokarsintapaikasta.

Seuratasolla Eurokentät ovat tulleet viime aikoina tutuksi niin historiallisesti EHF-Cupissa ja Baltian Liigassa menestyneelle Riihimäen Cocksille kuin naisten kärkijoukkue HIFK:lle. Toivottavasti näiden seurojen esimerkki innostaa myös muita kotimaisia seuroja ottamaan vastaan Euro-haasteen. Kunnianhimo ja tavoitteellisuus myös kansainvälisille kentille nostaa takuuvarmasti kotimaisen käsipalloilun tasoa.

Aikuisten pääsarjat ovat viime vuosien aikana keränneet varsin tasaisesti vuosi vuodelta enemmän yleisöä. Kuluneena kautena tehtiin mm. yleisöennätykset miesten SM-liigassa niin runkosarjan (yhteensä lähes 28500 katsojaa) kuin pudotuspelien (n. 9900) osalta veturina toimineen Karjaan BK-46:n johdolla. Raikas ottelutilaisuus, tasokas käsipalloilu ja perinteinen BK-henki ovat täyttäneet jälleen hienosti Karjaan katsomot muillekin esimerkillisellä tavalla, joka ei myöskään harmittane seuran taloudenhoitajia. Tämän hienon nosteen soisi jatkuvan jokaisella paikkakunnallamme seurojen ja kilpailutoimintaa koordinoivan Taneli Tiilikaisen mainiolla yhteistyöllä.

Käsipallo on reipas, rehti ja tasa-arvoinen urheilulaji. Tasa-arvo näkyy mm. siinä, että liiton sarjoihin osallistuu lähes yhtä paljon tyttöjä kuin poikiakin, ja Kirkkonummen KyIF:n loistavat tyttöjoukkueet ovat ottaneet jopa hopeamitalin poikien sarjassa, puhumattakaan KyIF:n tyttöjen menestyksekkäistä otteista kansainvälisissä turnauksissa. Juniorikäsipallon viimeisten vuosien tärkein uudistus on varmasti ollut kannustaminen aktiiviseen puolustustyöskentelyyn, millä tavoitellaan suomalaisen käsipalloilijan puolustusosaamisen ja jalkatyön kehittymistä.

Käsipallon harrastajamäärät ovat kouluissa tehtävän school tour -perehdytyksen avulla tasaisessa, tosin varsin rauhallisessa nousussa. Lajin levitystyö on erittäin tärkeätä, mutta jopa vielä tärkeämpää on pitää nykyiset käsipalloseurat elinvoimaisina ja kiinni hyvässä juniorityössä. Lajitietoisuutta on Suomessa lisännyt aivan loistavalla tavalla YLE, joka on näyttänyt live-käsipalloa Suomen suurimmalla urheilukanavalla Kakkosella vuoden aikana pitkälle toistakymmentä kertaa ja pisteenä iin päälle olivat viime viikonlopun huikeat ottelut Euroopan vuotuisesta käsipallohuipentumasta Mestarien liigan FinalFour-tapahtumasta. Kiitokset tästä vanhalle Kiffenin tuulennopealle Petri Sjöblomille ja kumppaneille.

Valmentajien koulutus on urheilussa tärkein strateginen tekijä. Käsipalloliitto on jo jonkin aikaa tarjonnut ykköstason koulutuksen ilmaiseksi ja kakkostasonkin kurssit on saatu hyvin täyteen. Kolmostason ja Euroopan korkeimman käsipallovalmentajan Master Coachin kurssitusta tarjoaa tällä hetkellä esim. tärkeä yhteistyökumppanimme Ruotsin Käsipalloliitto. Jatkuvasti kasvava valmentajakurssien suorittaneiden määrä on paras tae lajin hyvälle tulevaisuudelle.

Myös erotuomareita tarvitaan jatkuvasti enemmän ja enemmän: sarjoihin osallistuvien joukkueiden määrän kasvaessa nousevat myös ottelumäärät ja erotuomaritehtävien määrä. Erotuomarius on erinomainen vaihtoehto, jossa on oma urapolkunsa aina kansainväliselle, jopa olympiatasolle saakka. Ja mikä onkaan parempi referenssi johtamis- ja paineensietokyvystä kuin näyttö menestymisestä erotuomarina omassa lajissaan aina huipulle saakka. Helppoa se ei kuitenkaan ole: alati vauhdikkaammaksi muuttuvassa lajissamme jokaisen tilanteen näkeminen ja oikean päätöksen salamannopea tekeminen on toisinaan jopa vaikeampaa kuin itse pelaaminen. Tärkein vaihe nuoren erotuomarin urassa ovat aivan ensimmäiset ottelut ja tällöin meidän jokaisen käsipallokuluttajan tulee osata toimia vastuullisesti: kannustetaan paitsi pelaajia, myös kaikkien otteluiden erotuomareita hyviin suorituksiin. Negatiivisen palautteen antaminen ihan jokaiselle tosi helppoa, mutta viisas käsipalloihminen tuntee vastuunsa!

Liiton valmennuspäällikkö Ken Sireniuksen ja koulutuspäällikkö Jaakko Horellin johdolla toimiva yläkoululeiritys ja käsipallolukio sekä Puolustusvoimien Urheilukoulu luovat lajimme huippu-urheilun selkärangan, niin sanotun urheilijan polun junnuikäisestä valmiuteen ammattilaiseksi. Ja hienointa tässä järjestelmässä on se, että koulutusta ja huippu-urheilijan uraa ei tässä laiteta missään vaiheessa vastakkain. Nuorella on erittäin tärkeää olla varalla myös tie aina korkeakouluopiskelijaksi saakka, jos urheilu-ura ei kannakaan loppuun saakka. Eli nuorella on riskitön mahdollisuus tehdä valinta käsipalloammattilaisen uran tavoittelemiseksi. Toisaalta tämä ei ole kuitenkaan mitenkään ainoa mahdollisuus ammattikäsipalloilijaksi: myös erilaiset urheiluakatemiat ja urheilulukiot mahdollistavat kehittymään samanaikaisesti sekä urheilijana että opintojen parissa. Ja moni on myös valinnut vielä rohkeammin ulkomaiset käsipallolukiot, joten nykyään löytyy useita erilaisia vaihtoehtoja, mikä on pelkästään hienoa.

Yhteistyö muiden kotimaisten urheilualan toimijoiden kanssa on tiiviimpää kuin koskaan aiemmin Suomi-käsipallon historiassa. Kuuluminen Olympiakomitean joukkuelajien ryhmään on erittäin arvokasta, ja pysyäksemme tässä kehitys- ja yhteistyössä mukana, on lajimme osoitettava jatkuvaa näyttöä lajirakenteiden kehityksestä tavoitteena kansainvälisen tason saavuttaminen. Ja lajin kehityksessä ja harjoitus- ja valmennusolosuhteiden luomisessa meillä on aivan lyömätön yhteistyökumppani: Kisakallio. Lähtien käsipallon harjoitushallin rakentamisesta tarjoaa Kisakallio maajoukkueille, seurajoukkueille ja erilaisille koulutustapahtumille erinomaiset puitteet ja osaamisensa.

Käsipalloliiton talous on aikanaan aiheuttanut lukemattoman monia harmaita hiuksia. Tänään tilanne on kuitenkin täysin toisenlainen: liiton toiminnanjohtaja Päivi Mitrusen ja pätevän talouspäällikkömme Terhi Tuoman johdolla liiton talous on muuttunut oman pääomansa suhteen vakaasti positiiviseksi ja itse asiassa viimeinenkin lainaerä maksettiin keväällä pois. Ja tällä linjalla liiton talous myös pidetään, se on aivan ensiarvoista. Nyt liiton toimisto ja liittohallitus voivat keskittyä aivan eri intensiteetillä tärkeimpään eli toiminnan kehittämiseen eikä hengissä säilymiseen, lisäksi paine erilaisten maksujen kohottamiseksi on helpottanut huomattavasti.

Kaiken kaikkiaan Suomen käsipallo on ihan hyvässä suunnassa, mutta väärä tyytyväisyys ja paikalleen jääminen olisivat lopun alkua. Tehdään yhdessä tulevasta kaudesta taas mennyttä parempi ja niin edelleen. Toivotan uskallusta ja kunnianhimoa meille jokaiselle omalla tasollaan!

Kiitokset kuluneesta kaudesta kaikille käsipallon piirissä toimineille, ja muistetaan että käsipallo on hauskaa – aurinkoista kesäharjoituskautta kaikille Suomen käsipalloilijoille (ja ansaittua lepoa lukuisille muille vaikuttajille)!

Nähdään vielä Vantaan Energia Areenalla keskiviikkona 14. kesäkuuta, kun Suomen miehet kohtaavat EM-karsinnan viimeisessä kotiottelussaan Itävallan.

Kesäterveisin, Jari

Jari Henttonen

Puheenjohtaja

Käsipalloliitto

(Juttu julkaistu ensimmäisen kerran ÅIFK:n kevätjulkaisussa toukokuussa 2017)