”Ni kan förvänta er ett ettrigt Finland” – Ricke Sundberg inför matcherna mot Kroatien

Richard Sundberg #15, November 2020 in Vantaa, Finland. (C)Tomi Hänninen/Newspix24

Richard Sundberg – Frågor till kvalet

  1. Hej Ricke, avgörande omgång i ett VM-kval och som motståndare väntar Kroatien. Du har varit med om mycket, hur ser du på den enorma utmaning som väntar om några veckor?

Fastän vi spelar ett antal landskamper per säsong är det är inte ofta man har möjligheten mäta sig mot lag som håller världsklass. Samtliga spelare har säkert följt och beundrat det kroatiska lag- samt spelarframgångarna i slutspelsturneringar i Europa, men väl när visslingen har gått kan ni räkna med 16 spelare som med huvudet högt gör allt för att göra det kroatiska lagets VM-kval så svårt som möjligt.

  1. Det är självklart att Finland kommer att gå in som en enorm ”underdog” i matcherna mot Kroatien. Vad ser du som avgörande för att Finland ska kunna utmana Kroatien på hemmaplan?

Först och främst måste vi lyckas upprätthålla och utveckla vårt samspel och samhörighet som lag, vilket jag alltid sett som Finlands starkaste konkurrensfördel på de internationella handbollsplanen. Det är inte många landslag där majoriteten av spelarna har spelat mot och med varandra otaliga gånger sedan barnsben och således också lärt känna varandra utanför plan. Denna styrka måste vi visa på och utanför plan för att uppnå den magiska matematiska formeln i handboll där ett plus ett är lika med tre. Utöver detta krävs det att samtliga spelare lyckas få fram sina individuella styrkor samt minimerar sina tekniska fel för att vi skall kunna utmana Kroatien på hemmaplan.

  1. Under denna säsong har ni både hunnit med VM-kval och ett otroligt viktigt förkval till gruppfasen till EM-kval. Känner du att ni utvecklats som lag (och i så fall vilka delområden)?

Absolut. Bortsett från den resultatmässiga framgången anser jag att vi börjar alltmer vara på samma linje vad vi vill uppnå på plan både försvars- och anfallsmässigt. Detta gör att vi känner oss mera trygga med vårt spel vilket t.ex. sågs rent konkret borta i Georgien där vi lyckades svänga matchen från ett långt underläge. Samtidigt underlättar det för våra nya unga spelare att hoppa in i hetluften då det finns klara riktlinjer vad vi vill uppnå med vårt spel som de även visat att de behärskat under de senaste matcherna.

  1. Den finska truppen har en del nya ansikten sedan förra kvalmatcherna. Ett centralt tema under de senaste matcherna har varit att allt nya spelare tagit för sig på plan och gjort fina inhopp. Har det förvånat dig att de unga spelarna kommit in såpass bra som de gjort?

Förvånad är kanske inte rätt ordval, men är positivt överraskad hur de tagit för sig och tillfört energi både på och utanför plan. Det är aldrig lätt att komma in som ny och mindre rutinerad till internationella matcher och pojkarna har tagit skeden i vacker hand och visat att de är redo att kämpa om att ta sin plats i laget, vilket de ska ha en eloge för!

  1. Under din tid i landslaget (med över 70 landskamper i den finska tröjan) och efter ett och annat kval där du även burit kaptensbindeln, har Finland aldrig varit så här nära en plats i ett mästerskap. Vad betyder landslagströjan och den kommande matchen för dig?

Fastän vi på pappret är nära ett mästerskap så har vi ett enormt hinder framför oss. Jag ser de kommande matcherna som en utmaning och möjlighet att utvecklas som lag. För att vi lagmässigt skall gå framåt måste vi även få ut våra styrkor mot topplagen och prestera på vår högsta nivå i 60 minuter. Det lyckades vi inte med i matcherna mot t.ex. Danmark där de kom allt för lätt undan fastän de givetvis är ett mycket bättre handbollslag än oss.

  1. Vad kan hemmapubliken förvänta sig av landslaget i matcherna mot Kroatien? Någon specifik spelare du vill lyfta fram ur både det finska och kroatiska laget?

Ni kan förvänta er ett ettrigt Finland som försöker göra Kroatiens dag på jobbet så tung som möjligt. Vill inte lyfta fram några enskilda spelare från vårt lag då laginsatsen är den avgörande faktorn i hur vi lyckas bemöta det hårda motståndet. Samtliga spelare i vårt lag har kvaliter som vi bör få fram när matchen är i gång. I Kroatien skulle jag följa med deras yngre spelare som är fysiskt stora men även väldigt bollskickliga, vilket inte är en alltför vanlig kombination i handboll.

  1. Några hälsningar till de finska fansen?

Jag tror inte denna match behöver något extra säljsnack då matchuppställningen talar för sig själv – era pojkar möter en hög med världsstjärnor i en match där ett direkt historiskt mästerskap står på spel, vem vill inte ta en del av det? Vi är i alla fall högt motiverade och beredda.

Liput:

https://www.lippuagentti.fi/event/view?id=4504