Naisten maajoukkueen jatkosta

Mediassa on viime päivinä kirjoitettu naisten maajoukkueen alasajamisesta. Käsipalloliitto haluaa oikaista kirjoittelua: maajoukkuetta ei olla ajamassa alas eikä toimintaa lopettamassa, vaikka joukkuetta ei tällä kertaa ilmoiteta loka-marraskuussa pidettäviin MM-karsintoihin. Tämä asia sekä perusteet myös kerrottiin selkeästi HBL:n toimittajalle.

Maajoukkuetta ei taloudellisista, pakottavista syistä tulla ilmoittamaan MM-karsintoihin, vaan syksyllä toiminta tulee tapahtumaan pienemmässä mittakaavassa (esimerkiksi maaotteluita kv. viikon aikana). Liitto työskentelee tosissaan löytääkseen sopivan tasoisia ja järkeviä vastustajia naisten maajoukkueelle, ja muutama kutsu on jo olemassa.

Viime kuukausien aikana joukkue on pelannut EM-karsintapelejä ja kohtasi lisäksi Italian kaksoismaaottelussa Solvallassa. Joukkue hakee vielä sitä kaivattua voittoa, näistä kohtaamisista sitä ei vielä hyvistä yrityksistä huolimatta ole saatu. Toivottavasti EM-karsinnan viimeisistä peleistä se irtoaa.

Nyt pelattavat EM-karsinnat ovat pelisysteeminsä vuoksi osoittautuneet ennätyskalliiksi. Euroopan liitto teki viime vuonna päätöksen, että karsinnat pelataan entisen turnaussysteemin sijaan niin sanotulla Round-robin -systeemillä (1 peli kotona, 1 vieraissa). Syynä oli, että monet kilpakumppanimaamme jättäytyivät karsinnoista pois – selkeästi taloudellisista syistä – ja EM-karsintaan osallistujia oli näin ollen vähän. Nyt meneillään olevat EM-karsinnat tulevat maksamaan yhteensä noin 120 000 e. Naisten maajoukkueen budjetti on aiempina vuosina ollut noin 50 000–60 000 e. Toiset miltei yhtä kalliit karsinnat osin vielä saman kalenterivuoden aikana olisivat yksinkertaisesti liian suuri rasite tamänhetkisessä taloudellisessa tilanteessa. Liiton vuosittainen kokonaisbudjetti on noin 800 000 e.

Liiton ykköstavoite ja prioriteetti on tällä hetkellä valmennuspäällikön palkkaaminen huippu-urheilun kehitystyön jatkamiseksi ja uskottavan toiminnan takaamiseksi. Tämän panostuksen jälkeen uskomme myös Suomen olympiakomitean katsovan käsipalloliittoon päin suopeammin jatkossa, kun avustuksia jaetaan.

Ensi vuodelle naisten maajoukkueen tavoitteena on jälleen EM-lopputurnaus. EM-karsinnat alkavat syksyllä 2015.

Naisten maajoukkueen päävalmentajan Birgitta ”Bigo” Lindholmin sopimus päättyy näihin EM-karsintoihin eikä hän omasta tahdostaan jatka tämän jälkeen maajoukkueen peräsimessä. Tämän päätöksensä hän oli jo kertonut liitolle ennen viimeisiä karsintapelejä mutta halusi, että asiasta tiedotetaan vasta karsintojen jälkeen.

Käsipalloliitto haluaa nyt tässä samalla kiittää Bigoa hänen viisivuotisesta pestistään naisten maajoukkueen vetäjänä, joukkue on mennyt reilusti eteenpäin näinä vuosina hänen alaisuudessaan ja tästä on hyvä tulevan seuraajan jatkaa.

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.