Miesten EM-kisat alkavat Saksassa suuryleisön edessä
Käsipallon miesten EM-kisat 2024 alkavat keskiviikkona. Kuudessa Saksan kaupungissa käytävässä turnauksessa on mukana 24 maata, joista Färsaaret, Georgia ja Kreikka tekevät ensiesiintymisensä tällä tasolla. Euroopan mestaruutta puolustaa Ruotsi.
Kisoissa esiintyvät maat on jaettu kuuteen neljän maan alkulohkoon, joista kustakin kaksi parasta etenee pääsarjan kahteen lohkoon. Lohkojen voittajat pelaavat loppuottelun 28. tammikuuta Kölnin Lanxess Arenalla, joka tunnetaan myös EHF Champions Leaguen Final4 -turnauksen näyttämönä.
Suomessa kisojen ottelut näyttää Viaplay.
Tanska ja Ruotsi suurimmat voittajasuosikit – haastajia riittää
Ennakkoon kovimmat odotukset on asetettu hallitsevien mestareiden harteille. Maailmanmestaruutta vuosi sitten Ruotsissa juhlineen Tanskan ja kahden vuoden takaiset EM-kisat Unkarissa voittaneen Ruotsin odotetaan nytkin etenevän pitkälle. Euroopan kärki on kuitenkin sen verran leveä, että Pohjoismailla riittää varteenotettavia haastajia.
Ranska voitti 2020 olympiakultaa ja viime vuonna MM-hopeaa, mutta jäi edellisissä EM-kisoissa ilman mitalia. Espanja on ollut mitaleilla kaikissa viime vuosien arvokisoissa, mutta ei ole voittanut kultaa sitten kahden peräkkäisen Euroopan mestaruuden, 2018 ja 2020.
Isäntämaa Saksa hallinnoi maailman kovinta käsipallosarjaa, Bundesliigaa, mutta maajoukkuetasolla menestys on karttanut maata. Vuoden 2007 maailmanmestari lähtee kotikisoihin kovin odotuksin, ja lähtee hakemaan ensimmäistä arvokisavoittoa sitten 2016 EM-kullan. Kisojen avauspäivänä keskiviikkona Saksa kohtaa Sveitsin yli 50 000:n katsojan silmien edessä.
Yksi kisojen ”Fun fact” lienee se, että avauspäivän tapahtumassa Düsseldorfin Merkur Spiel-Arena monitoimiareenalla saattaa olla enemmän katsojia kuin kisoissa debyyttinsä tekevällä Färsaarilla on asukkaita.
Suomi karsi EM-kisoihin kovassa lohkossa Norjan, Serbian ja Slovakian kanssa. Ainoaksi voitoksi jäi kotiottelu Slovakiaa vastaan, jonka Suomi voitti maalein 30-27. Serbiaa Suomi piti pihdeissä lähes koko ottelun, mutta sai taipua yhden maalin erolla 29-30.
Euroopan mestaruudesta on pelattu kahden vuoden välein vuodesta 1994, jolloin Ruotsi voitti, Venäjä oli toinen ja Kroatia kolmas. Länsinaapurimme voitti kultaa myös 1998, 2000 ja 2002, ja on kaikkiaan saavuttanut viisi EM-kultaa ja yhden EM-hopean. Ranskalla mestaruuksia on kolme, Espanjalla, Tanskalla ja Saksalla kaksi, sekä Venäjällä yksi. Eniten mitaleja on Espanjalla, joka on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon yhdeksän kertaa.
Ainoastaan kolme maata on ollut mukana kaikissa EM-lopputurnauksissa vuodesta 1994 vuoteen 2024. Espanja, Ranska ja Kroatia eivät ole missanneet yhtäkään EM-lopputurnausta. Ruotsilla, Tanskalla ja Saksalla osallistumiskertoja on 15.
EM-kisojen alkulohkot
Lohko A: Ranska, Saksa, Pohjois-Makedonia, Sveitsi
Lohko B: Espanja, Itävalta, Kroatia, Romania
Lohko C: Islanti, Unkari, Serbia, Montenegro
Lohkojen A, B ja C kaksi parasta pääsarjan lohkoon I
Lohko D: Norja, Slovania, Färsaaret, Puola
Lohko E: Ruotsi, Hollanti, Bosnia-Hertsegovina, Georgia
Lohko F: Tanska, Portugali, Tsekki, Kreikka
Lohkojen D, E ja F kaksi parasta pääsarjan lohkoon II