Maalivahti Jan Stolt puhkuu jo intoa

Pitkän linjan käsipalloilija Jan ”Janne” Stolt on yksi maajoukkueeseen valituista maalivahdeista ja valmis mihin vain. Vantaalla lauantaina 28.10. pelattavaa MM-karsintaottelua Suomi-Venäjä hän odottaa innolla ja toivoo kotijoukkueelle kaikkea mahdollista tukea.

Maajoukkueeseen pitkän tauon jälkeen palannut maalivahti on innoissaan ja odottavissa fiiliksissä. ”Pelasin edellisen maaotteluni vuonna 2004 ja nyt sitä ollaan tässä. Arvostan suuresti maajoukkueen johtoa, jolla riitti kanttia tehdä tällainen valinta, vaikka eivät olleet nähneet minua kovinkaan montaa kertaa tolppien välissä”, Jan sanoo.

Viimeisestä SM-sarjan ottelustakin oli ennen tätä kautta aikaa kuutisen vuotta. Vuoden 2011 jälkeen Jannen elämään tuli parin-kolmen vuoden käsipalloton jakso.

”Pieni tauko teki kieltämättä hyvää, mutta lopulta rakkaus lajiin virisi uudestaan, kun lähdin pari vuotta sitten mukaan HK Pötsiin. Matsit ja divarikausi sujuivat niin mallikkaasti, että olisimme voineet hakea viime vuonna SM-liigaan. Tätä ei kuitenkaan tehty, mutta itsekseni ajattelin, että ura on joko tässä tai sitten kokeilen vielä kerran liigakäsipalloa.”

Ja niinhän siinä sitten kävi.

Ei kiirettä pois pallon edestä

Jan aloitti käsipalloilun noin 13-vuotiaana. Armeijan jälkeen Dickenin kasvatti muutti Turkuun ja siirtyi HC Denniksen riveihin. Täältä tie vei Siuntio IF:ään ja myöhemmin Atlakseen. Tänä päivänä Janne edustaa Grankulla IFK:ta. Kokemusta on kertynyt vuosien varrella myös maalivahtivalmentajan roolista useassa seurassa ja nuorten maajoukkueissa.

Vaikka ikä on vain numeroita, 37-vuotias konkari edustaa Suomen nuorekkaassa maajoukkueessa kokemusta. ”Maalivahdin hommissa on etua siitä, että takana on kilometrejä. Homma on kulkeutunut vuosien saatossa lihasmuistiin, jonka avulla ratkaisut syntyvät pitkälti omalla painollaan”, Jan pohtii.

”Sehän on vanha vitsi, ettei vanhemmiten enää ehdi samalla tavalla pois pallon tieltä kuin nuorempana. Tämä pitää osin paikkansa. Kokemus tuo rauhallisuutta ja tekemisen varmuutta. Iän myötä hötkyily ja ylisuorittaminen vähenevät.”

Shakkia vastustajan kanssa

Sanotaan, että maalivahti on parhaimmillaan enemmän kuin puoli joukkuetta eli vähintäänkin ratkaisevassa roolissa. Kuinka paljon paineita roolista seuraa?

”Paineet kannattaa ottaa hyvällä ja kannustavalla tavalla. Maalivahdin elämähän on kivaa, kun se sujuu hyvin. Toisaalta, kun ei mene niin hyvin, sitä on aika yksin.”

”Pitää muistaa, että käsipallossa tulee paljon maaleja, jolloin jokaista palloa ei voi jäädä suremaan. Itse ajattelen niin, että yhdellä maalilla ei ole väliä, kunhan torjun kaksi seuraavaa. Se on jatkuvaa shakkia vastustajan kanssa. Jos huippumatsissa torjuu 40-prosenttisesti, voidaan sanoa, että ottelu voitetaan.”

Aina ei mene kuin Strömsössä

Jan on saanut osansa maalivahtivitseistä. Maalivahti saattaa olla ajattelumaailmaltaan erilainen, sillä kukapa nyt haluaisi olla vapaaehtoisesti paikassa, jossa palloja tulee vastaan reilun sadan kilometrin tuntinopeudella kerran minuutissa.

”Maalivahti on tavallaan yksilöurheilija joukkueen sisällä. Lopulta kyse on kuitenkin tiimityöstä alusta loppuun. Maalivahdin näkökulmasta parasta on, kun oma kenttäpelaaja pistää pallon vastustajan maaliin, jolloin vastustaja joutuu tyytymään asemapeliin vastaiskujen sijaan. Oleellista on luonnollisesti sekin, että puolustus on organisoitu aina vastustajan mukaan.”

”Käsipallo on niin nopea laji, että sekunnin sadasosatkin merkitsevät. Vaikka harvoin kaikki menee kuten Strömsössä, tärkeintä on tehdä aina parhaansa niin yksilönä kuin joukkueena.”

Parasta paikan päällä

MM-karsintaottelu Suomi-Venäjä pelataan Vantaan Energia Areenalla lauantaina 28.10. klo 17. Jannella ei ole kokemusta Venäjästä maajoukkuetasolla, mutta jonkin sortin käsitys on syntynyt muissa peleissä, viimeksi Pietarissa.

”Vastaamme tulee varmasti isokokoinen ja raskas joukkue. Meidän on mentävä mukaan kovalla asenteella ja pystyttävä vastaamaan vastustajan fyysisyyteen. Joukkueestamme löytyy monilta osin hyvää kärkiosaamista. Kunhan tämä kaikki saadaan hyödynnettyä ja yhdistettyä, voimme olla aika vaikea vastustaja.”

”Kotikenttäedun ansiosta meillä on mahdollisuus parhaimmillaan yllättää. Vastustajamme herättää varmasti tunteita, sillä emme ole kohdanneet pitkään aikaan.”

”Itse olen valmis mihin vain. Lähden antamaan kaikkeni Suomen maajoukkueen hyväksi. Toivon, että joukkueemme saa kaiken mahdollisen tuen puolelleen, katsomon pullolleen ja tunnelman kattoon. Urheilu on aina parhaimmillaan paikan päällä”, Jan summaa.

Liput ennakkoon 10 € ja 20 €, osoitteesta Lippuagentti.fi

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.