2 kuukauden toimintakielto Isak Lehvoselle

 Käsipalloilija Isak Lehvonen on saanut kahden kuukauden toimintakiellon

ÅIFK:n pelaajalle Isak Lehvoselle tehtiin dopingtesti ottelun jälkeen Turussa 14.2.2018. Urheilijan antama dopingtestinäyte sisälsi Maailman antidopingtoimisto WADAn urheilussa kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon kuuluvaa ritaliinihappoa.

–   Antidopingasioiden Valvontalautakunta suositteli päätöksessään kahden kuukauden toimintakieltoa ja Suomen Käsipalloliiton Kurinpitovaliokunnan puheenjohtajana totean, että Suomen Käsipalloliiton käytännön mukaisesti noudatamme Valvontalautakunnan suositusta kahden kuukauden rangaistuksen osalta, sanoo Tapani Norros. Lehvonen on ollut toimintakiellossa 26.3. lähtien ja on näin ollen taas vapaa harjoittelemaan ja pelaamaan.

Urheilija on käyttänyt sairautensa hoitoon urheilussa kiellettyä ainetta, johon hänellä ei ole ollut Suomen Urheilun Eettisen keskuksen myöntämää erivapautta. Urheilija on laiminlyönyt erivapauden hakemisen. Päätöksessään Antidopingasioiden Valvontalautakunta ja Suomen Käsipalloliiton kurinpitovaliokunta totesivat, että maajoukkueurheilijana Lehvosen velvollisuutena on tuntea voimassa olevat antidopingsäännöt sekä niiden päivitykset. Urheilijan vastuulla on hakea käyttämälleen lääkitykselle erivapaus ja myös huolehtia sen uusimisesta.

– Tuottamusta vähentävänä seikkana on otettu huomioon, että urheilija on huhtikuussa 2018 saanut erivapauden kyseisen lääkkeen käytölle, kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Norros totesi.

– Olen käyttänyt tätä lääkitystä sairauden hoitoon. Erivapautta en ole valitettavasti ymmärtänyt hakea vaikka antidopingasioista on annettu koulutusta maajoukkueleireillä. Nämä asiat ovat urheilijan vastuulla eli oma vikani etten ole erivapautta ajoissa hakenut. Nyt olen sen saanut, Lehvonen sanoi.

Suomen Käsipalloliitolla on antidopingohjelma, jonka mukaan se korostaa toiminnassaan eettisesti ja moraalisesti kestäviä elämänarvoja. Ohjelmassa on määritelty toimenpiteet, joita liitto toteuttaa puhtaan urheilun edistämiseksi.

SUEKin sivuilta löytyy linkki KAMU-lääkehakuun, josta voi tarkistaa lääkkeiden dopingluokitukset:

https://kamu.suek.fi/#!/