Suurleiri 2014: P98:n Helander ja Maijala matkalla huipulle

Juttua kirjoitettaessa on P98-maajoukkue leireillyt jo kolme päivää Solvallan urheiluopistolla juniorimaajoukkueiden Suurleirillä, mutta Benjamin ”Benna” Helander (BK-46) ja Eemeli Maijala (PIF) jaksavat hymyillä. Etenkin Helander on tunnettu varsinaisena velmuilijana. Kentällä Helander pyörittelee vastustajiaan kahville ja siviilissä hauskuuttaa muita. Eemeli Maijala puolestaan on oikea urheilijan prototyyppi. Pohkeet ovat vahvat 16-vuotiaaksi ja hyvä ryhti sekä pilke silmäkulmassa paketoivat olemuksen. Molemmat pojat ovat vahvoja ehdokkaita P98-joukkueen runkopelaajiksi, tekninen Helander vasemmalla laidalla ja vahva Maijala takapelaajana.

Benna ja Eemeli ovat vieläkin innoissaan ruotsalaisen huippuvalmentajan Ljubomir Vranjesin vierailusta Suurleirillä. Oppi erityisesti tempon vaihdoksista meni hyvin jakeluun.

Benjamin Helander syntyi käsipalloperheeseen ja on kasvanut Karjaan Sisu Areenalla. Jos Pelé on syntynyt pallo jalassa, Benna on syntynyt pallo kädessä. Äiti Leona on pelannut BK:n naisten edustusjoukkueessa ja isä Jan Helander pelasi BK-46:n miesten edustusjoukkueessa legendaarisella 1990-luvun kultakaudella. Nykyään isä valmentaa poikansa joukkuetta ja toimii erotuomarina. Isoveli Oliver Helander valittiin juuri miesten SM-liigan vuoden nuoreksi pelaajaksi, ja hänellä on myös keihäänheiton junioreiden Suomen ennätys. Isoveljen jalanjälkiä onkin ollut mukava seurata. Benna viettää lähes kaiken vapaa-aikansa hallilla tai ulkona urheillen: heittoja, harhautuksia, pomputtelua, punttisalia ja juoksua. Hänen ehdottomana vahvuutena on pallotekniikka ja -taituruus, lisäksi hän on myös nopea ja vikkelä. Yksi vastaan yksi -tilanteissa Benna on vahvimmillaan. Silloin vastustaja joutuu aina laittamaan kaksi puolustajaa Bennaa vastaan, ja Benna siirtää pallon kaverille hyvään maalintekopaikkaan. Ja kaveri kiittää. Monipuolisuudesta kertoo myös se, että Helander voitti juniorina korkeushypyn SM-hopeaa.

P96

Benjamin Helander (vas.) ja Eemeli Maijala poseeraavat Solvallan upeissa maisemissa.

Myös Eemeli Maijalan lapsuus kului monipuolisesti urheillen. Hänen lajivalikoimaansa kuului käsipallon lisäksi jalkapalloa, telinevoimistelua, suunnistusta ja uintia. Se näkyy Maijalan kropasta. Urheilullinen, vahva kroppa on erinomainen perusta käsipalloiluun. Kestävyyssukkulatestissä sitkeä Maijala jatkoi juoksutestiä yksin, vaikka muut olivat hyytyneet ajat sitten. Hän katsoo vahvuudekseen monipuoliset fyysiset ominaisuudet ja sitä kautta etenkin puolustuspelaamisen. Vahvana ja monipuolisena pelaajana Maijala pelaakin kaikilla takapelaajien paikoilla.

Molemmilla pojilla on edessään uusi vaihe elämässä: lukio ja sen myötä käsipallon aamuharjoitukset. Benjamin Helander haki ja pääsi käsipallolukioon Alingsåsiin Ruotsiin. Opiskelemaan otettiin kymmenen pelaajaa try out -tilaisuuden kautta. Helander pärjäsi mielestään erinomaisesti testitilaisuudessa ja istuu porukkaan varmasti hyvin. Koulu tosin voisi sujua paremmin. Kuten Jari Litmasen, on Helanderinkin reppu lentänyt koulun jälkeen nurkkaan ja suunta ollut nopeasti hallille. Mutta tärkeintä on, että koulu kuitenkin sujuu.

Tunnollinen Maijala on hoitanut koulunsa erinomaisesti. Yli yhdeksän keskiarvolla hän on hakenut Aurajoen urheilulukioon. Hän on tietoinen, että lukioajasta tulee paikoittain rankkaa, mutta on valmis satsaamaan siihen. Hän ei turhia stressaa, vaan etenee päivä kerrallaan ahkerasti töitä tehden.

Helanderin tavoite on selkeästi ulkomaan kentillä. Lukion jälkeen olisi mukava päästä johonkin ruotsalaiseen seuraan, ja myöhemmin tavoitteena olisi päästä jopa Champions Liigaa pelaamaan. Armeija olisi kuitenkin suoritettava Suomessa, joten vuosi kotoisessa SM-liigassa ei olisi myöskään pahitteeksi. Maijala on asettanut hieman lyhytaikaisemman tavoitteen. Ensin olisi hyvä päästä pelaamaan ÅIFK:n edustusjoukkueeseen ja miesten maajoukkueeseen. Sen jälkeen katsotaan, mihin tie vie. Lahjakas nuori mies haluaisi joskus urheilulääkäriksi, ja totta puhuen, Maijalan olemus sopisi ortopediksi. Matemaattisesti lahjakkaalle Maijalalle se ei olisikaan mahdottomuus.

Kummankin ensisijainen tavoite on nyt toistaiseksi käsipallossa. P96-maajoukkueella on hyvä draivi päällä, ja sekä Helander että Maijala uskovat, että tällä joukkueella olisi mahdollisuudet päästä arvokisoihin. Toki se vaatii jokaiselta pelaajalta täydellistä satsausta ja sitoutumista käsipalloon. Valmentajakolmikko Jaakko Horelli – Ari Nurminen – Jan Stolt on ajanut joukkueen pelisysteemiä sisään. Helanderin mielestä on hyvä, että valmentajat vaativat pelaajilta paljon. Poikien näkemyksen mukaan joukkueen tulisi vielä parantaa fyysisiä ominaisuuksia, voimaa ja nopeutta, koska pituutta joukkueella ei niin paljon ole. Tämän valmennusjohto onkin jo rekisteröinyt.

 

IMG_6373

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.