WOMEN’S EURO 2020 – KISAT MASKIN TAKAA

DAYS 7–9

Kisat jatkuvat, päivät ja päivämäärät alkavat jo unohtua täällä kuplassa. Elämme vain pelipäivää tai vapaapäivää, kuten aina kisoissa.

Tanskassa kiristyivät koronarajoitustoimet perjantaina, nyt on kahvilat ja ravintolat suljettu. Etätöitä suositellaan. Teatterit ja leffat suljettu, kuntosalit, uimahallit etc. Ammattiurheilu sallittu mutta ottelut pelataan ilman yleisöä, niin myös EM-kisat.

Kisat muuten saivat varoituksen Tanskan viranomaisilta, kaikki joukkueet eivät noudattaneet tarkasti Red Zonen ohjeistuksia ts. meidän tulee pysyä omalla alueella, eikä esim. kätellä henkilöitä, jotka eivät ole Red Zonella.

Kisoissa olevasta tekniikasta

I-ball ja Select

Kaikissa otteluissa on käytössä kolme Selectin palloa, i-ball tekniikalla varustettu. Vain näitä palloja käytetään peleissä.

i-ball teknologiaa käytetään mm. laskemaan syöttöjen määrää, pallon nopeutta. Olette nähneet kenties kuvaruudussa erilaisia lukuja ja mittoja.

Kinexion-liivi

Pelaajilla on pelipaidan alla hihaton paita, jossa on harteissa tasku sensorille. Jokaisella pelaajalla on tällainen paita ja sensori, paidan käyttö on pakollista. Sensori mittaa mm. liikkumista. Mm. joukkueen ja pelaajan juoksemat kilometrit tulevat tämän tekniikan avulla mitattua. Myös erotuomarit käyttävät liiviä ja sensoria. Espanjan yliopisto tekee sitten aikanaan yhteenvedon tästä datasta.

Tänään on ratkaiseva ottelu Tanskalle, pisteet tulee ottaa kotiin Espanjaa vastaan, jotta voi taistella vielä semifinaalipaikasta.

Aurinko käväisi tänään päivällä tunnin verran taivaalla, ensimmäisen kerran sitten 27.11. Tätä juhlistimme käymällä hotellin huoltoterassilla hetken, mutta todellakin vain muutaman minuutin, tuuli täällä Tanskassa on kovaa ja kylmää. Ja aurinko todella vain käväisi, tunnin kuluttua taivas oli yhtä harmaa kuin se on joka päivä ollut.

Tänään istun Tanska-pelissä pöydän ääressä, toivottavasti peli on nautittava. On helppoa istua delegaattina silloin kun joukkueet pelaavat hyvin, keskittyvät pelaamiseen, tuomarit tekevät hyviä ratkaisuja. Kollegani tässä pelissä on Jutta Ehrrman-Wolf, ensimmäinen nainen, joka on tuomaroinut miesten Bundesliigassa. Mahtava persoona, pätevä tehtävässään ja ikuinen ilopilleri.

Nautitaan nyt matsista!

Hyvää Lucianpäivää Suomeen!

-Päivi

 

DAY 5 & 6

Eilinen Venäjä-Ruotsi oli mitä parhainta käsipalloviihdettä. Vauhti oli melkoinen, Ruotsi taisteli hyvin mutta iso hatunnosto Venäjän espanjalaiselle valmentajalle, hienosti coachattu matsi. Delegaattina näen ja kuulen hieman mitä vieressäni tapahtuu, Ambros vaihtaa tiukassa tilanteessa englannin espanjaksi ja kakkosvalmentaja kääntää venäjäksi. Minuutin time out on aika lyhyt…

Venäläiset pelaajat ovat täysin eri-ilmeisiä kuin aikaisemmissa kisoissa, nyt hymyilevät, nauravat, kannustavat toisiaan. Valmentajalla on väliä. Ja seuratkaa Managarovaa, huikea pelaaja. Tuollainen pelaaja lienee jokaisen valmentajan unelma.

Espanja lähetti eilisillan ensimmäisessä ottelussa Tsekin kotimatkalle, vaikka alussa ottelu näytti menevän täysin Tsekkien komennossa.

Norja Koldingissa puhtaalla pelillä jatkoon, Norjan lohkosta Puola kotimatkalle.

Tänäänkin on monta tärkeää matsia tiedossa Herningissä:

Ranska-Tanska, kumpi voittaa lohkon? Slovenia-Montenegro, se kumpi häviää, aloittaa kotimatkan huomenna.

Tanska, Ranska, Slovenia ja Montenegro ovat kaikki meidän kanssa samassa hotellissa mutta tanskalaisilla on kotijoukkueena hieman erilaiset järjestelyt, heillä on omat tilat käytössä eikä heitä näe muuta kuin hallissa. Tämä lienee kotijoukkueen oikeus tässä tilanteessa.

Tänään oli aamulla taas testipäivä, meidät testataan edelleen 3 päivän välein myös täällä kuplassa. Tottuuko tuohon kurkun kaiveluun (täällä testi otetaan nielusta)?

Päivä jatkui ottelupalaverilla. Kuten kaikki muutkin päivät, käymme läpi edellisen illan ottelut, katsomme sekä hyviä tilanteita että tilanteita, joita erotuomarit voisi hoitaa toisin.

Keskustelemme paljon yhtenäisestä linjasta, varsinkin tuomaroinnin tärkeimmissä osa-alueissa: hyökkääjän virheet, 7 m, progressiivinen linja, passiivinen peli.

Päivän raitisilma-annos tulee tänäänkin tuuletusikkunasta, huomenna on vapaapäivä ja luvassa noin tunti ulkoilua jossain suljetulla alueella. Tuulkoon, satakoon vaikka pieniä akkoja ja ukkoja, pipo silmille ja ulos!

 

-Päivi

DAY 4

Eilinen ottelu Hollantia vastaan jää varmaan Serbian pelaajille ikuisesti mieleen. Karanteenin jälkeen pääsivät vihdoin pelaamaan mutta sitten heidän suuri tähtensä Andrea Lekic loukkaantuu ja kuljetetaan sairaalaan (akillesjänteessä kuulemma repeämä, hänet on jo leikattu täällä). Tässä vaiheessa ajattelin, että peli on pelattu ja vaihdoin kanavaa. Kun sitten matsin lopussa palasin takaisin otteluun, oli loppulukemat 29–25. Kuka olisi uskonut? Käsipallon hienoutta, kaikki on mahdollista kun uskot itseesi!

Loukkaantuminen pelissä ja hygienia konsepti

Jos pelaaja joutuu lääkäriin/sairaalaan, tulee hänen sen jälkeen olla kahden päivän ajan karanteenissa eri hotellissa, sen jälkeen hän voi palata joukkueen luo. Tämän jälkeen hänet testataan vielä neljänä seuraavana päivänä.

Saksa-Norja -ottelu oli sitten norjalaisten näytöstä. Ei Saksa ollut huono, Norja vain niin hyvä. On helppoa pelata, kun kaikki vain sujuu, oli kentällä kuka tahansa.

Ruotsi-Espanja -ottelu oli sitten teknisten virheiden sävyttämä. Tasatulos oli varmasti iso pettymys kummallekin joukkueelle.

Tänään taas onneksi delegaatin hommiin, vuorossa Slovenia-Montenegro minulle uusien erotuomareiden, kreikkalaisten, kanssa. Eilinen päivä hotellissa oli aika tylsä, vaikka handista tv:stä tuleekin, joten kiva päästä taas hallille.

Illan toinen ottelu on Tanska-Montenegro, mielenkiintoista nähdä miten kaksi tanskalaista valmentajaa yrittävät löytää keinot voittoon. Montenegro vaihtoi vauhdissa valmentajaa n. 2 viikkoa ennen kisoja (ruotsalainen ulos, tanskalainen sisään). Kun valtapuolue maassa vaalien jälkeen vaihtuu, vaihtuu myös urheilussa tekijät. Tätä yhdistelmää meillä suomalaisilla on aika vaikea ymmärtää, eikä politiikan voisi pitää urheilusta erillään?

Täältä löydät muuten monta hyvää haastattelua, google kääntäjä peliin:

https://sport.tv2.dk/haandbold/em

Hyvää itsenäisyyspäivää koti-Suomeen! Ylpeänä pidän tänään hotellissa päällä paitaa, jossa lukee SUOMI!

-Päivi

DAY 3

Eilen pelattiin Tanskan ja Slovenian välinen peli, kuitenkin ilman yleisöä vaikka siitä oli huhuja. Tanska oli lopulta melko ylivoimainen ottelun toisella puoliajalla.   Te, jotka katsoitte pelin, ihmettelitte kenties miksi poistuin toimitsijapöydästä ja mitä tein pelaajapenkin takana olevan toimitsijapöydän luona ruudun ääressä. Halusin varmistaa, että näin oikein (1 pelaaja liikaa kentällä) ja että ulosajo tulee annettua oikealle pelaajalle. Tanskalla oli 1 pelaaja liikaa ulosajon aikana, hyvä varmistus siis.

Instant replayta voi käyttää seuraavissa tilanteissa:

  • Jos erotuomari haluaa katsoa, onko tilanne 2 min vai punaisen kortin arvoinen (erotuomari)
  • Jos on esim. tilanne, jossa pelaaja makaa maassa ja on selvästä loukkaantunut eikä kumpikaan erotuomareista nähnyt tilannetta (erotuomari)
  • Oliko maali ts. oliko koko pallo maaliviivan takana (erotuomari)
  • Väärä vaihto, pelaajan varmistus (delegaatti)

Tänään oli taas korona-testin vuoro. Toivotaan taas yhtä negatiivista tulosta kuin aikaisemmin, tulokset saamme vielä illalla. Jos muuten kävisi niin että testitulos olisi positiivinen, minut lähetettäisiin heti kotiin.

Olemme viihdyttäneet itseämme tänään myös koristelemalla hotellikerroksemme. Olen viimeksi askarrellut koristeita varmaan koulussa… Hotellikuolemaa välttääkseen pitää keksiä muutakin kuin leffojen katselu.

Tänään olen ns. vapaalla, toisin sanoen katson pelejä tv:stä vaan hotellihuoneesta sillä saamme mennä halliin vain omaan peliimme. Tanskassa onkin käsipallofanin päivät pelastettu, tv:stä on koko päivä tullut eilisiä pelejä ja nyt taas livenä.

Nyt Norja-Saksa -pelin ääreen, Saksa sai päävalmentajansa mukaan, koronatesti oli negatiivinen. Ja Norjalla Nora Mørk mukana taas. Ja käsipalloikoni Heidi Løke, yli 700 maalia maajoukkuepaidassa.

Serbian muu joukkue vapautui tänään koronakaranteenista, heidän maalivahdilla todettiin korona alkuviikosta. Tämä iloinen uutinen sai joukkueen tanssimaan hotellin käytävällä, ovat joutuneet viettämään viime päivät karanteenissa omassa huoneessaan. Ehkä energia purkautuu positiivisesti tänään illan ottelussa Hollantia vastaan.

Mukavaa lauantaita!

-Päivi

DAY 2

Aamu alkoi Tanskassa todennäköisesti yhtä harmaana kuin kotona Suomessa. Omalta osalta päivä käynnistyi kokouksella muiden kotimaisten palloilulajien kanssa, olemme tavanneet nyt syksyllä lähes viikoittain Teamsin välityksellä ja käyneet läpi lajien tilanteita. Teemme yhteisiä päätöksiä ja linjauksia mm. koronan osalta. Teams-kokouksen jälkeen kiirehdin palaveriin erotuomareiden kanssa jossa katsoimme klippejä eilisistä pelistä, tavoitteena löytää yhteinen linja.

Eilen pelattiin siis ensimmäiset ottelut ja käsitykseni mukaan kaikki ilman ongelmia ja mikä tärkeintä, loukkaantumisia. Meillä oli Herningissä kaksi ottelua, Venäjä-Espanja ja Ruotsi-Tsekki. Ensin mainitut saivat hallista mukaansa 2 pistettä. Koldingissa Saksa vei pisteet Romanialta ja Norja Puolalta. Norjan Emilie Arntzen heitti muuten maalia kohden pallon 123 km/h.

Kuplasta ja hygienia konseptista

Olemme täydellisessä kuplassa Herningissä, kuten myös Koldingissa olevat, Red Zone on yhteinen nimittäjä. Asumme hotellissa, jossa asuu vain turnaukseen osallistujia. Hotellin ovella on vartija, joka avaa lukitun oven meille, muut käännytetään pois. Emme saa poistua hotellista muualle kuin otteluun ja auto tuo meidät hallilta suoraan takaisin hotelliin. Hotellissa on koko ajan myös maskipakko yleisissä tiloissa, henkilökunta huomauttaa ystävällisesti heti, jos maski roikkuu leuan alla.

Halli on jaettu eri alueisiin ja me saamme liikkua vain omalla Red Zonella ja maskit päällä. Tällä alueella on vain joukkueet, erotuomarit, tuomariston muut jäsenet, floor manager (henkilö, joka vastaa kaikesta kentän tasolla) sekä siivoushenkilökunta. Mekin olemme hallissa vain oman ottelumme ajan, tänään katson Ranska-Montenegro -pelin 1. erän hotellihuoneestani.

Seuraava koronatesti meillä on taas huomenna, siihenkin alkaa pikkuhiljaa tottumaan, että joku ronkkii nielua. Hyvä että meitä testataan, näin varmistamme sen, että kaikki samassa kuplassa olevat olemme terveitä eikä virus leviä meidän keskuudessa. Meidän velvollisuus on osoittaa kaikille, erityisesti Tanskan kansalle, että kunnioitamme ja arvostamme sitä että käsipallo saa pelata tänä erikoisena aikana täällä ja että emme ole viruslinkoja.

Tänään olen delegaatti, nk. supervisor, ottelussa Tanska-Slovenia, joka alkaa klo 21:30 Suomen aikaa. Katsotaan onko tänään elävää yleisöä katsomossa, pahvikuvien sijasta. Joku osasi kertoa että 500 henkilöä saisi hallissa olla mutta varmuutta siihen ei ole, että yleisöä päästetään halliin.

Mukavaa alkavaa viikonloppua, muutama SM-liigan ottelu kotimaassakin tarjolla!

-Päivi

PS Täältä voit tilata itsellesi aamulukemista:

https://go.eurohandball.com/euro2020

DAY 1

Olen viimeiset kymmenen vuotta viettänyt osan lomistani ja vapaistani delegaattina joko EHF:n tai IHF:n turnauksessa; kesällä junioreiden lopputurnauksessa ja joulukuussa naisten lopputurnauksessa. Mukaan mahtuu myös kahdet olympialaiset, Lontoo ja Rio, joista Lontoo on edelleen käsipallomuistoissani numero 1.

Tänä vuonna kaikki on ollut toisin, viimeinen kansainvälinen otteluni delegaattina oli 11.3. Sloveniassa, jonka jälkeen koko käsipallokilpailukalenteri alkoi tyhjenemään. Joten ei ihme, että vastasin mielelläni kyllä, kun sain kutsun naisten lopputurnaukseen. Koronasta huolimatta.

Kisat oli tarkoitus järjestää jaettuna Tanskassa ja Norjassa, mutta Norjan viranomaiset lopulta kielsivät koko turnauksen, vain muutama viikko ennen kisoja. Tanskan käsipalloliitto otti sitten vetovastuun turnauksesta kokonaan ja teki hartiavoimin töitä saadakseen kaikki onnistumaan, iso hatunnosto Tanskan liiton väelle, joka sai kaikki voimat taakseen. Upeata nähdä nämä vapaaehtoiset mukana tekemässä varmasti ikimuistoista turnausta.

Saavuimme kaikki tiistaina Tanskaan, lentokentällä pääsimme heti koronatestiin ja sen jälkeen meidät vietiin hotellihuoneeseen. Sieltä saimme poistua vasta eilen iltapäivällä, kun saimme negatiivisen testituloksen. Eilen oli myös meidän ryhmän tekninen kokous, jossa käytiin tarkkaan läpi turnausasiat, eikä vähimpänä hygieniakonsepti. Siitä kerron lisää myöhemmin.

Ottelut pelataan Koldingissa (Group 3 & 4) ja Herningissä (Group 1 & 2), missä olen seuraavat viikot.

Tänään on siis kisojen ensimmäiset ottelut, Herningissä Venäjä-Espanja klo 19:15 ja klo 21:30 Ruotsi-Tsekki. Koldingissa klo 19 Romania-Saksa ja klo 21:30 Norja-Puola. Ajat Suomen aikaa. Istun pöydän ääressä Venäjä-Espanja -pelissä. Toisena delegaattina Jutta Ehrmann-Wolff, joka on muuten ensimmäinen nainen, joka tuomaroi miesten Bundesliigassa. Erotuomaripari Cristina Nastase ja Simona Stancu tulee Romaniasta. Pitäkää meille peukkuja!

Viaplay näyttää ottelut suorana, tietojen mukaan EHFTV:stä näet ottelut seuraavana päivänä.

Täältä löydät tietoa kisoista:

https://www.eurohandball.com/en/news/en/all-the-action-from-denmark-is-on-ehf-euro-com/

 

Handball is passion!

terveisin

Päivi

Kirjoittaja on Käsipalloliiton toiminnanjohtaja, entinen kv. erotuomari ja nykyinen delegaatti sekä kotimaassa että kansainvälisillä kentillä.

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.