WADAn kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon pieniä muutoksia 2025 alussa

Maailman antidopingtoimisto WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon tulee vain pieniä muutoksia vuoden 2025 alussa.

WADAn Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luetteloon ei lisätä vuoden 2025 alussa uusia kiellettyjä aineryhmiä, mutta muutokset koskevat joihinkin ryhmiin lisättyjä uusia esimerkkiaineita. Näistä ainoastaan piristeiden ryhmään lisätty midodriini on Suomessa markkinoilla lääkeaineena.

Astman hoidossa käytetyn inhaloitavan formoterolin sallittuun käyttöön on lisätty uusi rajoitus enimmäisannostukseen. Jatkossa tämän inhaloitavan β2-agonistin maksimiannostus 12 tunnin aikana on 36 mikrogrammaa. Aiemmin käytössä ollut 24 tunnin enimmäisannostus (54 mikrogrammaa) on edelleen voimassa.

– Tämä formoterolin uusi lisärajoitus annostukseen on luettelon tärkein muutos, koska inhaloitavaa formoterolia käytetään usein astman hoidossa avaavana lääkkeenä. Onneksi annostus ylittää hyvin harvoin uuden lisärajoituksen rajan eli 36 mikrogrammaa 12 tunnin aikana. Formoterolin käyttäjien on kuitenkin hyvä tarkistaa oma annostuksensa, Suomen urheilun eettinen keskus SUEKin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala sanoo.

Beetasalpaajat eivät ole enää vuoden 2025 alusta lähtien kiellettyjä Kansainvälisen hiihto- ja lumilautailuliitto FISin alaisista lajeista mäkihypyssä, freestylen aerialsissa ja halfpipessä eikä lumilautailun halfpipessä ja big airissa.

SUEK päivittää oman KAMU-palvelunsa vuoden 2025 alussa vastaamaan voimassa olevaa Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luetteloa. KAMUsta eli Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa -lääkehausta urheilijat voivat tarkistaa, sisältääkö Suomessa myytävä lääkevalmiste kiellettyä lääkeainetta. Urheilijan pitää tarkistaa aina käyttämiensä valmisteiden sallittavuus, koska hän on itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä. KAMU-lääkehaku löytyy osoitteesta kamu.suek.fi  ja on ladattavissa myös kolmella eri kielellä mobiilisovelluksena.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n tehtävänä on edistää vastuullista urheilua yhdessä kumppaneidensa kanssa. Keskeisenä osana tätä tehtävää SUEKille on määritelty erityisiä tehtäviä antidopingtoiminnassa, kilpailumanipulaation torjunnassa ja katsomoturvallisuuden ja -viihtyisyyden edistämisessä. SUEK vastaa myös vakavien eettisten rikkomusten tutkinnasta ja kurinpitomääräysten esittämisestä keskitetyssä kurinpitomenettelyssä. Näiden lisäksi SUEK nostaa ajankohtaisia eettisiä ilmiöitä keskusteluihin ja tuottaa niistä tietoa koko yhteisön tueksi.

Tämä viesti on lähetetty SUEKin yhteystietorekisterin kautta, joka koostuu muun muassa järjestöjen ilmoittamista henkilöistä, sidosryhmien henkilöistä ja postituslistoille ilmoittautuneista.

Lähde: SUEK:n tiedote