Pariisin olympialaisissa kovatasoista käsipalloa

Käsipallo kuuluu olympialaisten seuratuimpiin lajeihin ja lajin vahva asema kisojen isäntämaassa Ranskassa takaa suosion myös Pariisissa. Suomessa olympiakäsipalloa voi seurata Ylen kanavilla ja Max-suoratoistopalvelun kautta.

Käsipalloilijat pääsevät vauhtiin jo kisojen ensimmäisinä kilpailupäivinä, kun 25.7. pelataan naisten avauskierros ja miehet aloittavat omat urakkansa kahta päivää myöhemmin 27.7.

Sekä miesten että naisten turnaus pelataan kisoissa samalla kaavalla. Mukana on 12 maata, jotka on jaettu kahteen kuuden joukkueen alkulohkoon. Kummankin lohkon neljä parasta jatkaa pudotuspeleihin. Käsipallon mitaliottelut pelataan 27 000 katsojaa vetävällä Pierre Mauroy Stadiumilla Lillessä 10.8. ja 11.8.

Ranska hallitseva mestari

Kisaisäntä Ranska voitti kolme vuotta sitten Tokion olympialaisissa sekä miesten että naisten käsipallon ja lähtee kotikisoihinsa sekä hallitsevana mestarina että suurena ennakkosuosikkina. Ranskattaret lähtevät kisoihin myös hallitsevana maailmanmestarina, miehet puolestaan voittivat EM-kultaa tammikuussa Saksassa pelatuissa kisoissa. Pariisissa saatetaan nähdä myös olympiahistoriaa, sillä käsipallouransa päättävällä Nikola Karabaticilla on mahdollisuus nousta ensimmäisenä pelaajana neljään olympiakultaan.

Pohjoismailla jälleen vahva edustus

Olympialaisten kisapaikoista käydään aina äärimmäisen kova kamppailu ja Pohjoismailla on olympialaisissa menestyksekäs historia. Tanska, Ruotsi ja Norja ovat Pariisissa kummassakin sarjassa. Tanskalaiset voittivat Mikkel Hansenin – toisen uransa tähän kauteen lopettavan legendan – johdolla miesten käsipallon Rio de Janeirossa 2016 ja olivat Tokiossa hopealla hävittyään finaalin. Ruotsi on pelannut miesten finaaleissa neljästi, mutta ei ole voittanut niistä yhtään.

Naisten puolella pohjoismaat ovat kavunneet mitaleille joka kerta vuodesta 1988 lähtien, jolloin Norja saavutti hopeaa. Norja on ollut mitaleilla neljissä viime kisoissa. Tokiossa ja Riossa maa oli pronssilla ja Lontoossa 2012 sekä 2008 Pekingissä Norja voitti kultaa.

Pekingissä Norjaa edusti myös Katja Nyberg, joka edusti Sparta IF:ää ennen lähtöään maailmalle. Nyberg kutsuttiin Suomen käsipalloliiton kunniajäseneksi vuonna 2008.

Avajaisissa kuusi käsipalloilijaa lipunkantajina

Peräti viisi käsipalloilijaa on saanut kunniatehtävän kantaa maansa lippua perjantaina kisojen avajaisissa Seinen rannalla. Tanskan lippua vie Niklas Landin, Norjan Kathrine Lunde ja Hollannin Lois Abbingh. Unkarin lipun kantaja on Blanka Böde-Bíró, Slovenian Ana Gros ja Angolan Azenaide Carlos.

Naisten käsipallo

Lohko A: Etelä-Korea, Norja, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Tanska
Lohko B: Angola, Brasilia, Espanja, Hollanti, Ranska, Unkari

Näin pelataan

25.7.-3.8. pelattavien kuuden joukkueen alkulohkojen neljä parasta puolivälieriin. Puolivälierät 6.8., välierät 8.8. ja mitaliottelut 10.8.

Miesten käsipallo

Lohko A: Espanja, Japani, Kroatia, Saksa, Slovenia, Ruotsi
Lohko B: Argentiina, Egypti, Norja, Ranska, Tanska, Unkari

Näin pelataan

27.7.-4.8. pelattavien kuuden joukkueen alkulohkojen neljä parasta puolivälieriin. Puolivälierät 7.8., välierät 9.8. ja mitaliottelut 11.8.

Seuraa käsipalloa Yleltä ja Maxilta

Olympialaisten käsipalloa voi seurata tiiviisti Ylen TV-lähetyksissä ja Yle Areenasta. Maksullisessa Max-suoratoistopalvelussa olympialaiset sisällytetään automaattisesti jokaiseen tilaustyyppiin. Halvimmillaan olympialaiset voi nähdä Maxin kautta hintaan 5,99e/kk. Myös vapaasti katsottava TV5-kanava ja Kutonen välittää kisatunnelmia. Kanavat esittää suorana lähetyksenä jonkin verran myös käsipalloa.

Ylellä käsipalloa selostaa suomeksi Tomi Salminen ja ruotsiksi Kristian Karlsson. TV5:llä äänessä on Julius Vauhkonen.

Lisää aiheesta

Handball at Paris 2024 Olympics:
Preview, full schedule and how to watch live >