Naisten MM-kisojen pudotuspelit alkavat

Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa pelattavissa käsipallon naisten MM-kisoissa on edetty pudotuspelivaiheeseen. Tiistaina alkavissa puolivälierissä on mukana kahdeksan maata, kaikki Euroopasta. MM-finaali pelataan Herningissä sunnuntaina 17.12.

Kisoissa pelaa 32 maata, jotka oli jaettu kahdeksaan neljän maan alkulohkoon. Jokaisen lohkon kolme parasta eteni MM-kisojen pääsarjaan, jossa pelattiin neljässä kuuden maan lohkossa. Jokaisen lohkon kaksi parasta eteni pudotuspeleihin.

Pääsarjan jälkeen kisoissa on vielä kolme puhtaan pelin joukkuetta. Lohkovoittoihin ylsivät ilman pistemenetyksiä Ruotsi, Ranska ja Hollanti. Tanska hävisi pääsarjan avausottelunsa yllättäen Japanille, mutta nousi lohkon kärkeen voitettuaan viimeisellä kierroksella Saksan.

Puolivälierät aloitetaan tiistaina Ranskan ja Tsekin ottelulla. Sen voittaja saa välierissä vastaansa voittajan keskiviikon ottelusta Ruotsi-Saksa. Ottelukaavion toisella puolella välieräpaikoista pelataan tiistaina kahden edellisen maailmanmestarin välinen Hollanti-Norja ja keskiviikkona Tanska-Montenegro.

Viaplay näyttää kaikki MM-kisojen ratkaisuottelut.

Suomen EM-karsintalohkon maat pelanneet hyvin

MM-kisojen alkulohkosta H jatkoon edenneet Hollanti ja Tsekki ovat olleet rouva fortunan mielestä erottamaton kaksikko. Maat pelaavat Suomen EM-karsintalohkossa ja osuivat samaan alkulohkoon myös MM-kisoissa. Hollanti voitti alkulohkossa Tsekin selvästi 33-20. Maat kohtaavat EM-karsinnoissa kahdesti ensi helmikuussa.

Suomi pelasi molempia vastaan lokakuussa. Tsekki löi Suomen kotonaan 31-21 ja Hollanti oli tyly vieras Karjaalla, kun se voitti 31-13.

Suomen EM-karsintavastustajat Hollanti ja Tsekki ovat MM-kisoissa kahdeksan parhaan joukossa. (Kuva: IHF Media Centre)

Euroopalla horjumaton valta

MM-kisojen historiassa harva Euroopan ulkopuolinen maa on saavuttanut merkittävää menestystä ja vuoden 2024 kisoissa Eurooppa on näyttänyt kaapin paikan todella vahvasti. Kisojen 32 maasta 18 tuli Euroopasta ja vain Islanti jämähti lohkojumboksi. Pääsarjan 24:stä maasta 17 tulee Euroopasta ja yksikään pudotuspeleihin selviytyneistä ei tule mantereen ulkopuolelta. Parhaaksi ei-eurooppalaiseksi pelasi Brasilia, jonka lopullinen sijoitus on yhdeksäs. Paras Afrikan maa on Angola, 15:s.

Naisten maailmanmestaruudesta on pelattu vuodesta 1957 lähtien ja nyt käynnissä on 26. MM-turnaus. Euroopan ulkopuolelle on lipsahtanut vain kolme mitalia: Etelä-Korea voitti mestaruuden 1995 ja Brasilia 2013. Etelä-Korea saavutti pronssia vuoden 2003 kisoissa.

Eniten maailmanmestaruuksia ovat saavuttaneet Norja ja Venäjä, joilla kummallakin on neljä voittoa. Neuvostoliitolla ja Itä-Saksalla mestaruuksia on kolme. Kuriositeettina mainittakoon käsipallon suurmaihin kuuluva Ruotsi, jolla on takanaan kaksitoista lopputurnausta, mutta ei vielä ensimmäistäkään MM-mitalia.

Kahdettatoista kertaa MM-lopputurnauksessa mukana oleva Ruotsi jahtaa edelleen ensimmäistä MM-mitaliaan. (Kuva: IHF Media Centre)

Poimintoja tilastoista

Kisojen maalintekijätilaston kärkipaikkaa pitää Romanian Eliza-Iulia Buceschi, jolla on kuudessa ottelussa 47 maalia. Tsekillä on TOP10:ssä peräti kolme pelaajaa: Marketa Jerabkovalla on kasassa 46 ja Charlotte Cholevoválla sekä Veronika Malálla 35. Joukkueista eniten maaleja on tehnyt Hollanti, jolla on tehtynä 218 maalia, kannassaan Norja, jolla maaleja kolme vähemmän.

Torjuntatilaston kärjessä on Ruotsin Irma Schjött, jonka torjuntaprosentti kahdessa pelatussa ottelussa on järisyttävä 58.0. Montenegron Marta Batinovic on torjunut palloja 51.2 prosentin edestä. Japanin Atsuko Baban 49.0 on tilastossa kolmanneksi paras.

Pudotuspelivaiheen ohjelma

Puolivälierät
12.12. Trondheim
Klo 18:30 Ranska – Tsekki
Klo 21:30 Hollanti – Norja

12.12. Herning
Klo 18:30 Ruotsi – Saksa
Klo 21:30 Tanska – Montenegro

Välierät
15.12. Herning
Klo 18:30 Ranska/Tsekki – Ruotsi/Saksa
Klo 21:30 Hollanti/Norja – Tanska/Montenegro

Loppupelit
17.12. Herning
Klo 11:15 Sijat 7-8
Klo 14:00 Sijat 5-6
Klo 17:00 Pronssiottelu
Klo 20:00 Loppuottelu


MM-kisojen sijataulukko

  • Sijat 1-8 ratkaistaan pudotuspeleissä.
  • Sijojen 25-32 järjestys ratkaistaan President’s Cup sijoitusotteluissa 13.12. ja 15.12.

9. Brasilia
10. Unkari
11. Slovenia
12. Romania
13. Espanja
14. Kroatia
15. Angola
16. Puola
17. Japani
18. Senegal
19. Itävalta
20. Argentiina
21. Serbia
22. Etelä-Korea
23. Ukraina
24. Kamerun