Vuodesta 2019 Suomen käsipallomaajoukkueen päävalmentajana toiminut Ola Lindgren täyttää karkauspäivänä 60 vuotta. Kesällä 2023 EHF:n Hall of Fameen valittu ruotsalainen käsipallosuuruus saavutti pelaajaurallaan legendaarisen Bengan Boysin aikakaudella kaksi maailmanmestaruutta, neljä EM-kultaa ja kolme olympiahopeaa sekä kaksi MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia.
Matka käsipallomaailma huipulle alkoi Halmstadista, josta kotoisin oleva Lindgren oli nuorena taitava jalkapallomaalivahti, mutta käsipallo vei nuorukaisen lopulta mennessään. Lindgren nousi 17-vuotiaana HK Drottin käsipallojoukkueen edustusmiehistöön, valittiin Ruotsin maajoukkueeseen vuonna 1986 ja lähti ammattilaiseksi Saksaan ensimmäisen kerran 1990.
– Ammattilaiseksi lähtö ulkomaille ei siihen aikaan ollut yhtä helppoa kuin nyt, koska silloin oli olemassa ulkomaalaiskiintiöt. Kovimmissa liigoissa, kuten Espanjassa ja Saksassa, sai olla vain 1-2 ulkomaalaista, ja kilpailu oli kansainvälistä ja kovaa. Halusin Saksaan, jonne pääsin aluksi 2. Bundesliigaan. TSV Dutenhofenilla oli päämääränä nousta, mutta emme onnistuneet karsimaan ylös, joten palasin Ruotsiin.
Lindgren kertoo aina pitäneensä Saksaa ainoana vaihtoehtonaan ja 2. Bundesliiga Lindgren kutsui jälleen 1995. HSG Düsseldorfissa Lindgren pelasi ja valmensi, kunnes seura ajautui talousvaikeuksiin.
Maajoukkuetasolla Ruotsi oli noussut huipulle maailmanmestarina, olympialaisten hopeamitalistina ja Euroopan mestarina, joissa kaikissa Lindgren oli mukana. Toisen EM-kullan Ruotsi voitti 1998 Italiassa. Sen jälkeen edessä oli Bundesliiga:
– Siirtoon liittyy aika hauska tarina. Tapasin 1998 EM-kisojen finaalin jälkeen Kent-Harry Anderssonin, joka oli HSG Nordhornin valmentaja, ja hän kysyi missä aion pelata seuraavalla kaudella. Vastasin, etten ole varma, jolloin hän pyysi minua mukaansa Nordhorniin. En tiennyt seurasta mitään… Andersson sanoi että heidän manageri soittaa kun olen palannut kisoista kotiin. Manageri sitten soitti ja tiedusteli kiinnostustani tulla Nordhorniin. Seuraavana päivänä hän tuli kuorma-auton kanssa hakemaan tavarani. Emme olleet puhuneet mitään rahasta tai muusta, hän vain tuli hakemaan kamani.
Pelaajaura Nordhornissa kesti vuoteen 2003, josta ura jatkui valmennustehtävissä samassa seurassa vuoteen 2009 asti. Seuraavan vuoden miehen valmennuksessa oli Rhein-Neckar Löwen, jonka jälkeen menestyksestä pääsi nauttimaan IFK Kristianstad, joka voitti Lindgrenin komennossa kolme peräkkäistä Ruotsin mestaruutta.
Bengt Johansson inspiraation lähde
Lindgrenin uran suurimpana vaikuttajana on ollut Ruotsin maajoukkuetta Lindgrenin lähes koko maajoukkueuran ajan luotsannut Bengt Johansson, jonka Bengan Boysiksi nimetystä miehistöstä lähes jokainen työskentelee tänä päivänä tavalla tai toisella huippukäsipallon parissa. Lindgrenin mukaan pääsyynä tähän on Johanssonin filosofia tehdä pelaajistaan “pieniä valmentajia” joukkueeseensa.
– Keskustelimme paljon taktiikasta ja siitä, miten pelaamme tai mitä haluamme tehdä, ja hän antoi kaikkien osallistua. Jokainen sai vaikuttaa ja hän antoi meidän kasvaa siihen. Uskon että siinä on syy, miksi niin monella meistä oli ominaisuuksia siirtyä valmentajaksi peliuran jälkeen. Jokainen pelaaja ottaa vaikutteita omista valmentajistaan ja kun valmentajalla on hyviä ominaisuuksia – kuten Bengtillä oli – pelaajat oppivat häneltä paljon ja ovat käyttäneet oppeja omalla valmennusurallaan.
Haasteita ja motivaatiota
Valmentajana Lindgren seurasi Johanssonin jalan jäljillä luotsatessaan Ruotsin maajoukkuetta yhdessä Staffan Olssonin kanssa 2008-2016. Vuonna 2012 plakkariin tarttui jo uran neljäs olympiahopea, tällä kertaa valmentajana. Vuonna 2019 mies valitsi suunnakseen Suomen.
– Elämäntilanteeni oli pisteessä, jossa olin valmentanut huippujoukkueita, mutta päätin että haluan kokea jotain uutta. Suomi oli yksi sellainen, Egypti oli toinen ja Viaplayn kommentaattoritehtävät kolmas. Tarvitsen uusia haasteita ja uutta motivaatiota.
Suomen maajoukkueen valmentaminen on Lindgrenin mukaan hyvin erilaista verrattuna vaikkapa Ruotsin valmentamiseen.
– Meidän on työskenneltävä eri tavalla, haluamme kehittää pelaajia, tarvitsemme nuorille harjoittelukulttuurin ja mahdollisuuden vertailukohdille. Edessämme on valtava työ, mutta pidän siitä. Olemme mielestäni edistyneet hyvin ja etenemme askel kerrallaan. Viime karsinnoissa pelasimme hyvin, haastoimme Serbian, voitimme Slovakian ja pelasimme hyvin Norjaa vastaan. Tarvitsemme näitä otteluita saadaksemme vertailukohdan parhaisiin nähdäksemme missä tarvitsemme kehittyä ja mitä parantaa. On tärkeää, että myös pelaajat saavat kokea sen itse.
Parhaat muistot voitetuista finaaleista
Lindgren ehti kokea ja voittaa maajoukkueurallaan paljon. Kauneimmiksi muistoikseen 376 maaottelua pelannut Lindgren mainitsee ensimmäisen MM-finaalin ja EM-kotikisat, jossa sinetöityi maan ja miehen neljäs Euroopan mestaruus.
– Kaikki loppuottelut joissa pelasin oli hienoja, mutta vuoden 1990 MM-finaali Neuvostoliittoa vastaan on erityinen, koska olimme silloin altavastaajia ja vastassa oli loistava joukkue. Voitto oli todella upea suoritus meiltä! Siitä lähtien meidät laskettiin aina varteenotettavaksi mitalikandidaatiksi, mutta sinä päivänä ja siinä finaalissa olimme todella iso altavastaaja.
– Toinen mieleen jäänyt finaali on tietysti vuoden 2002 EM-finaali kotiyleisön edessä Globenissa. Siinä oli todella jotakin erityistä voittaa mestaruus kotikentällä!
Käsipalloa ja hevosurheilua
Käsipallo on luonnollisesti antanut Ola Lindgrenin elämään valtavasti sisältöä. Hänen mukaan urheilu on tärkeässä roolissa monille muillekin kuin urheilijoille itselleen. Oman lajin ulkopuolisen intohimon hän löysi raviradalta.
– Olen saanut käydä monissa paikoissa maailmalla, päässyt osaksi hienoa joukkuetta, jonka Bengt Johansson rakensi. Nautin myös urheilusta, sillä se kasvattaa nuoria, opettaa noudattamaan sääntöjä ja hyväksymään muut pelaajat, sekä omassa joukkueessa, että vastustajana. Pidän myös käsipallon luonteesta rehtinä pelinä. Joukkueeseen kuuluminen on hienoa, siellä kommunikointi on ollut opettavaista myös muille elämän aloille.
– Hevosurheilu on kiinnostanut minua jo pitkään. Vedonlyönti ei ole minun juttu, vaan omistaminen, hevosen sukupuu ja muu. Oman hevosen kisa nostaa adrenaliinin pintaan. Se on niin jännittävää, melkein kuin pelaisi itse loppuottelussa!
Syntymäpäivästään Lindgren ei aio tehdä isoa numeroa.
– En oikeasti ole sellainen kaveri joka juhlii synttäreitään kovin isosti. Aiomme perheen kanssa ehkä tehdä syksyllä jotain, matkustella kesällä jonnekin… en usko että mitään isoa. Poikani tykkää synttäreistä minua enemmän, ehkä kakku tai jotain sellaista.
Grattis på födelsedagen, Ola!