Käsipalloliiton uusi kunniapuheenjohtaja Tapio Arponen on pitkän linjan käsipallomies
Tapio Arponen kutsuttiin käsipalloliiton kunniapuheenjohtajaksi marraskuussa 2023 pidetyssä liittokokouksessa. 78-vuotias Arponen on liiton historian kolmas kunniapuheenjohtaja Risto Orkon (1970-2001) ja Henrik Vænerbergin (2001-2023) jälkeen.
– Tämähän on hieno, suuri kunnia. Tämän korkeampaa huomionosoitusta ei voi saada, olin aika otettu siellä liittokokouksessa kun tämmöinen kutsu kävi. Molemmat edeltäjät elivät hyvin pitkän ja ansiokkaan elämän.
Käsipalloliiton sääntöjen mukaan kunniapuheenjohtajuus on elinikäinen ja sellainen voi olla vain yksi henkilö kerrallaan. Liittokokous voi kutsua kunniapuheenjohtajaksi henkilön, joka menestyksellisesti on toiminut liiton puheenjohtajana. Valinta ei tullut Arposelle järin suurena yllätyksenä.
– Ei se tietenkään ihan puskista tullut. Tunnen liiton säännöt ja tietyt edellytykset että voi olla kunniapuheenjohtaja, niin katsoin itsekin että saatan tulla kysymykseen. Olen ollut 30 vuotta liiton johtotehtävissä, niin katsoin että se ehkä sitten tämmöiseen meriittiin riittäisi. Kun Henrik poistui joukoista niin ajattelin että mitähän tapahtuu, ja näin nyt sitten tapahtui. Ei voi kiistää etteikö olisi tullut mieleen ajatella asiaa.
Ei pelkkä kunniamaininta
Kunniapuheenjohtajalle ei ole erikseen määritelty mitään tehtäviä, mutta vaikutusmahdollisuuksia Arposen mukaan on olemassa.
– Se on sen mukaan miten liiton päättäjät haluaa mahdollisesti kunniapuheenjohtajaa käyttää. Risto Orkosta tiedän, että ollessani liiton toiminnanjohtajana 1980-luvulla, hän oli siihen mennessä ollut kunniapuheenjohtaja jo 15 vuotta. Kun meillä oli nuorten MM-kisat 1983 Suomessa, niin hän oli kuvassa mukana siten, että hän lahjoitti niissä kisoissa jaettavan pääpalkinnon voittajajoukkueelle, ja hän oli muutenkin siellä taustalla silloin tällöin. Meidän silloiset hallituksen jäsenet kävivät taustakeskusteluja ja käyttivät hänen kontaktiverkostoaan.
Arponen uskoo kunniapuheenjohtajana kokemuksensa sekä liitossa että liike-elämässä olevan hyödyksi resurssina, jota voidaan käyttää. Hän aikoo itse käyttää mahdollisuuttaan osallistua liittohallituksen kokouksiin ja haluaa toimia liiton hyväksi muutenkin.
– Mielestäni se kun on kunniapuheenjohtaja jossakin ei ole pelkästään sitä, että on tehnyt töitä yhteisössä ja sitten saavuttanut ansiota. Kunniapuheenjohtaja voi olla liitolle – tässä tapauksessa käsipalloliitolle – vieläkin jonkin sortin resurssi, mm. siitä syystä että muisti pelaa ja on ollut mukana muussakin kuin vain käsipallossa.
– Mitään vallankäyttöoikeuttahan kunniapuheenjohtajalla ei ole, mutta kuten liiton säännötkin toteaa, hänellä on oikeus osallistua liittohallituksen kokouksiin. Sitä en tiedä miten edeltäjät on sitä noudattanut, mutta sehän on yksi mahdollisuus että saa olla mukana. Tietysti se on itsestä kiinni haluaako olla mukana kuuntelemassa asioita.
Käsipalloura alkoi Kruununhaasta
Tapio Arposen matka käsipallon pariin alkoi 1950-luvun lopulla jalkapallokentältä Kruununhaan kaupunginosassa Helsingissä.
– Kruununhaan rannassa Kirjatyöntekijänkadun rannassa oli puisto jonka hiekkakentällä me pelattiin kaveriporukassa jalkapalloa. Krunikassa oli tietysti KIF eli Kiffen, ja yksi kavereista oli Matti Norstedt, joka on käsipalloväelle varmasti hyvin tuttu henkilö.
– Olin Kiffenin junioreissa futaamassa ja Masa oli meidän valmentaja. Sitten yhtenä elokuun päivänä hän sanoi että ensi viikolla alkaa syyskuu, ja silloin alkaa myös käsipalloharjoitukset Ruskeasuolla, että tulette kaikki sinne. Ja kun Masa sanoi, niin mehän mentiin, ja sille tielle mä jäin.
Arponen aloitti käsipallon Kiffenin C-junioreissa vuonna 1959. Kiffenin edustusjoukkue pelasi siihen aikaan Suomi-sarjassa. 1960-luvun puolivälissä toinen helsinkiläisseura, Karhun Pojat, nousi mestaruussarjaan. KaPossa pelannut Heikki Tuominen houkutteli koulukaverinsa vaihtamaan seuraa.
– Jotenkin he houkuttelivat mut sinne. Nykyisin käytän termiä että minut ostettiin KaPoon, mutta jätettäköön se omaan arvoonsa. Syy siirtoon oli vaan se, että KaPo oli noussut mestaruussarjaan ja pääsin sinne pelaamaan. Karhun pojissa olin sitten 1990-luvulle asti erilaisissa tehtävissä.
“Kiffen ja KaPo on ne mun seurat, sitten mulla on yksi syrjähyppy kun pelasin Atlaksen ikämiehissä yhden vuoden kun Kapolla ei ollut jengiä.”
Arponen ei peittele tyytyväisyyttään siitä, että nykykäsipallossa on Karhun Poikien junioreja erittäin merkittävissä asemissa.
– Kaj Kekki, Petri Heino, Jouni Ahlroth olivat mun valmennettavia, Jorma Vartia on ollut liiton kuvioissa. Erotuomaripuolella oli Heikki Tuominen, joka on ihan legenda omalla sektorillaan, Kurre Andersson ja Unto Repo, jotka oli ensimmäisen sukupolven käsipalloilijoita. Unski oli maajoukkueen valmentaja ja sittemmin kansainvälisenä erotuomarina. Heikki ja Unto oli Münchenin olympialaisissa, kun sisäkäsipallosta tuli virallisesti olympialaji, Arponen listaa.
Järjestötehtävien kautta käsipalloliittoon
Erilaisissa järjestötehtävissä Tapio Arponen on ollut mukana jo 1960-luvun loppupuolelta. KaPossa hän oli ensin käsipallojaoston ja seuran sihteeri.
– Se on kumma juttu… Monelle saattaa käydä vieläkin niin, että on mukana jossain yhteisössä, jonka tapaamisissa ja kokouksissa avaa suunsa ja on jotain mieltä jostain asiasta. Eikä kulu aikaakaan, kun joku sanoo, että sulla oli aika hyvä mielipide tuosta asiasta, etkö sä voisi… ja näin. Sillä tavalla minäkin päädyin SVUL:n Helsingin piirin käsipallojaoston touhuihin, jossa oli vahvoina vetäjinä Norstedtin Matti päällikkönä, sekä vahvat seurajohtajat Lasse Mattsson HIFK:ssa ja Börje Nordström Dickenissä. Arsenalin kavereita oli silloin Bengt Fager ja olihan siellä muutamia muitakin.
– Mä sitten jouduin sinne sekaan. 1970-luvulla oli kovat väännöt niin sanotun maaseudun ja Helsingin välillä, sehän oli silloin yksi sellainen käsipallon taistelupari. Maaseudulla moottorina oli BK-46, joka jo silloin oli todella hyvä joukkue. Se voitti 1968 Suomen mestaruuden ilman kotihallia. BK-46 pelasi Urheilutalossa Helsingissä, mutta pelaajat oli hyviä jo silloin.
Helsingistä tuli siihen aikaan useita vahvoja huippuseuroja, jotka myös äänestivät kabineteissa samoin. Maaseudulla koettiin, että helsinkiläiset jyräävät päätökset läpi oman mielensä mukaisesti.
– Onneksi en ollut vielä silloin mukana, mutta jossain vaiheessa mua kehotettiin lähtemään ehdolle liittohallitukseen. Siellä olin sitten jäsenenä ja varajäsenenä muutaman vuoden.
Vuonna 1981 Arponen oli käsipalloliiton liittohallituksessa, jonka tehtäväksi annettiin löytää liitolle toiminnanjohtaja.
– Sanoin puheenjohtaja Henrik Vænerbergille, että olisin kiinnostunut, koska olen aina tykännyt, jos saisi olla urheilun parissa duunissa. Hän sanoi että sitten haet.
Samaan aikaan siviilitöissä erimielisyyttä firman toimitusjohtajan kanssa siitä, mihin suuntaan yritystä halutaan viedä.
– Meillä oli vähän eri näkemykset eteenpäin menosta. Tottakai hävisin sen, jolloin sovittiin, että ehkä tässä voidaan siirtyä eri poluille. Siinä yhteydessä tuli tämmönen mahdollisuus. Ajattelin, että en menetä siinä yhtään mitään: Jos saan paikan niin olen ainakin sellaisessa mistä tiedän jo valmiiksi aika paljon. Mulla oli kuitenkin tietty peruskoulutus, eli ymmärsin muutakin kun pallonheittoa.
Arponen laittoi paperit vetämään. Vænerberg otti sitten yhteyttä ja sanoi että muuten hyvä, mutta palkkatoivomukseen liitto ei pysty vastaamaan,
– Sanoin että siitä voidaan jutella, että eihän se ole naulattu. Mulla oli kuitenkin ollut autoetu ja tj-tason palkka – pienessä yhtiössä, mutta kuitenkin.
Neuvottelujen jälkeen palkkakin tyydytti osapuolia, ja Arponen aloitti käsipalloliiton ensimmäisenä toiminnanjohtajana – sekä osa-aikaisena valmennuspäällikkönä.
– Se ratkaistiin siten, että käsipalloliitolla oli määräraha valmennuspäällikön puolipäiväistä tointa varten, ja se käytettiin sitten tähän, jolloin mä olin pari vuotta molemmilla titteleillä. Sitten kun se määräraha loppui, oltiin jo siinä vaiheessa, että se saatiin hoidettua muuten.
– Sillä tavalla mä uin sinne toiminnanjohtajan tehtäviin. Se oli pitkään sellainen yhden miehen show, mutta sain siihen sitten toimistosihteerin nimikkeellä Maija-Riitta Järvisen, joka oli siitä hyvä työntekijä liitolle, että hän opiskeli ja halusi aina tietyt ajat vuodesta olla vapaana opiskelua varten, jolloin hänelle ei tietysti tarvinnut maksaa palkkaa siltä ajalta. Hänen jäljiltään on leegio ruutupaperille tehtyjä sarjataulukoita tuolla urheilumuseon arkistoissa kun kaikki pidettiin yllä käsin. Aikaa ennen Exceleitä.