Käsipalloliiton uusi kunniapuheenjohtaja Tapio Arponen on pitkän linjan käsipallomies

Tapio Arponen kutsuttiin käsipalloliiton kunniapuheenjohtajaksi marraskuussa 2023 pidetyssä liittokokouksessa. 78-vuotias Arponen on liiton historian kolmas kunniapuheenjohtaja Risto Orkon (1970-2001) ja Henrik Vænerbergin (2001-2023) jälkeen.

– Tämähän on hieno, suuri kunnia. Tämän korkeampaa huomionosoitusta ei voi saada, olin aika otettu siellä liittokokouksessa kun tämmöinen kutsu kävi. Molemmat edeltäjät elivät hyvin pitkän ja ansiokkaan elämän.

Käsipalloliiton sääntöjen mukaan kunniapuheenjohtajuus on elinikäinen ja sellainen voi olla vain yksi henkilö kerrallaan. Liittokokous voi kutsua kunniapuheenjohtajaksi henkilön, joka menestyksellisesti on toiminut liiton puheenjohtajana. Valinta ei tullut Arposelle järin suurena yllätyksenä.

– Ei se tietenkään ihan puskista tullut. Tunnen liiton säännöt ja tietyt edellytykset että voi olla kunniapuheenjohtaja, niin katsoin itsekin että saatan tulla kysymykseen. Olen ollut 30 vuotta liiton johtotehtävissä, niin katsoin että se ehkä sitten tämmöiseen meriittiin riittäisi. Kun Henrik poistui joukoista niin ajattelin että mitähän tapahtuu, ja näin nyt sitten tapahtui. Ei voi kiistää etteikö olisi tullut mieleen ajatella asiaa.

Ei pelkkä kunniamaininta

Kunniapuheenjohtajalle ei ole erikseen määritelty mitään tehtäviä, mutta vaikutusmahdollisuuksia Arposen mukaan on olemassa.

– Se on sen mukaan miten liiton päättäjät haluaa mahdollisesti kunniapuheenjohtajaa käyttää. Risto Orkosta tiedän, että ollessani liiton toiminnanjohtajana 1980-luvulla, hän oli siihen mennessä ollut kunniapuheenjohtaja jo 15 vuotta. Kun meillä oli nuorten MM-kisat 1983 Suomessa, niin hän oli kuvassa mukana siten, että hän lahjoitti niissä kisoissa jaettavan pääpalkinnon voittajajoukkueelle, ja hän oli muutenkin siellä taustalla silloin tällöin. Meidän silloiset hallituksen jäsenet kävivät taustakeskusteluja ja käyttivät hänen kontaktiverkostoaan.

Arponen uskoo kunniapuheenjohtajana kokemuksensa sekä liitossa että liike-elämässä olevan hyödyksi resurssina, jota voidaan käyttää. Hän aikoo itse käyttää mahdollisuuttaan osallistua liittohallituksen kokouksiin ja haluaa toimia liiton hyväksi muutenkin.

– Mielestäni se kun on kunniapuheenjohtaja jossakin ei ole pelkästään sitä, että on tehnyt töitä yhteisössä ja sitten saavuttanut ansiota. Kunniapuheenjohtaja voi olla liitolle – tässä tapauksessa käsipalloliitolle – vieläkin jonkin sortin resurssi, mm. siitä syystä että muisti pelaa ja on ollut mukana muussakin kuin vain käsipallossa.

– Mitään vallankäyttöoikeuttahan kunniapuheenjohtajalla ei ole, mutta kuten liiton säännötkin toteaa, hänellä on oikeus osallistua liittohallituksen kokouksiin. Sitä en tiedä miten edeltäjät on sitä noudattanut, mutta sehän on yksi mahdollisuus että saa olla mukana. Tietysti se on itsestä kiinni haluaako olla mukana kuuntelemassa asioita.

Käsipalloura alkoi Kruununhaasta

Tapio Arposen matka käsipallon pariin alkoi 1950-luvun lopulla jalkapallokentältä Kruununhaan kaupunginosassa Helsingissä.

– Kruununhaan rannassa Kirjatyöntekijänkadun rannassa oli puisto jonka hiekkakentällä me pelattiin kaveriporukassa jalkapalloa. Krunikassa oli tietysti KIF eli Kiffen, ja yksi kavereista oli Matti Norstedt, joka on käsipalloväelle varmasti hyvin tuttu henkilö.

– Olin Kiffenin junioreissa futaamassa ja Masa oli meidän valmentaja. Sitten yhtenä elokuun päivänä hän sanoi että ensi viikolla alkaa syyskuu, ja silloin alkaa myös käsipalloharjoitukset Ruskeasuolla, että tulette kaikki sinne. Ja kun Masa sanoi, niin mehän mentiin, ja sille tielle mä jäin.

Arponen aloitti käsipallon Kiffenin C-junioreissa vuonna 1959. Kiffenin edustusjoukkue pelasi siihen aikaan Suomi-sarjassa. 1960-luvun puolivälissä toinen helsinkiläisseura, Karhun Pojat, nousi mestaruussarjaan. KaPossa pelannut Heikki Tuominen houkutteli koulukaverinsa vaihtamaan seuraa.

– Jotenkin he houkuttelivat mut sinne. Nykyisin käytän termiä että minut ostettiin KaPoon, mutta jätettäköön se omaan arvoonsa. Syy siirtoon oli vaan se, että KaPo oli noussut mestaruussarjaan ja pääsin sinne pelaamaan. Karhun pojissa olin sitten 1990-luvulle asti erilaisissa tehtävissä.

“Kiffen ja KaPo on ne mun seurat, sitten mulla on yksi syrjähyppy kun pelasin Atlaksen ikämiehissä yhden vuoden kun Kapolla ei ollut jengiä.”

Arponen ei peittele tyytyväisyyttään siitä, että nykykäsipallossa on Karhun Poikien junioreja erittäin merkittävissä asemissa.

– Kaj Kekki, Petri Heino, Jouni Ahlroth olivat mun valmennettavia, Jorma Vartia on ollut liiton kuvioissa. Erotuomaripuolella oli Heikki Tuominen, joka on ihan legenda omalla sektorillaan, Kurre Andersson ja Unto Repo, jotka oli ensimmäisen sukupolven käsipalloilijoita. Unski oli maajoukkueen valmentaja ja sittemmin kansainvälisenä erotuomarina. Heikki ja Unto oli Münchenin olympialaisissa, kun sisäkäsipallosta tuli virallisesti olympialaji, Arponen listaa.

KaPon ikämiehet Tsekkoslovakiassa 1990.

Järjestötehtävien kautta käsipalloliittoon

Erilaisissa järjestötehtävissä Tapio Arponen on ollut mukana jo 1960-luvun loppupuolelta. KaPossa hän oli ensin käsipallojaoston ja seuran sihteeri.

– Se on kumma juttu… Monelle saattaa käydä vieläkin niin, että on mukana jossain yhteisössä, jonka tapaamisissa ja kokouksissa avaa suunsa ja on jotain mieltä jostain asiasta. Eikä kulu aikaakaan, kun joku sanoo, että sulla oli aika hyvä mielipide tuosta asiasta, etkö sä voisi… ja näin. Sillä tavalla minäkin päädyin SVUL:n Helsingin piirin käsipallojaoston touhuihin, jossa oli vahvoina vetäjinä Norstedtin Matti päällikkönä, sekä vahvat seurajohtajat Lasse Mattsson HIFK:ssa ja Börje Nordström Dickenissä. Arsenalin kavereita oli silloin Bengt Fager ja olihan siellä muutamia muitakin.

– Mä sitten jouduin sinne sekaan. 1970-luvulla oli kovat väännöt niin sanotun maaseudun ja Helsingin välillä, sehän oli silloin yksi sellainen käsipallon taistelupari. Maaseudulla moottorina oli BK-46, joka jo silloin oli todella hyvä joukkue. Se voitti 1968 Suomen mestaruuden ilman kotihallia. BK-46 pelasi Urheilutalossa Helsingissä, mutta pelaajat oli hyviä jo silloin.

Helsingistä tuli siihen aikaan useita vahvoja huippuseuroja, jotka myös äänestivät kabineteissa samoin. Maaseudulla koettiin, että helsinkiläiset jyräävät päätökset läpi oman mielensä mukaisesti.

– Onneksi en ollut vielä silloin mukana, mutta jossain vaiheessa mua kehotettiin lähtemään ehdolle liittohallitukseen. Siellä olin sitten jäsenenä ja varajäsenenä muutaman vuoden.

Vuonna 1981 Arponen oli käsipalloliiton liittohallituksessa, jonka tehtäväksi annettiin löytää liitolle toiminnanjohtaja.

– Sanoin puheenjohtaja Henrik Vænerbergille, että olisin kiinnostunut, koska olen aina tykännyt, jos saisi olla urheilun parissa duunissa. Hän sanoi että sitten haet.

Samaan aikaan siviilitöissä erimielisyyttä firman toimitusjohtajan kanssa siitä, mihin suuntaan yritystä halutaan viedä.

– Meillä oli vähän eri näkemykset eteenpäin menosta. Tottakai hävisin sen, jolloin sovittiin, että ehkä tässä voidaan siirtyä eri poluille. Siinä yhteydessä tuli tämmönen mahdollisuus. Ajattelin, että en menetä siinä yhtään mitään: Jos saan paikan niin olen ainakin sellaisessa mistä tiedän jo valmiiksi aika paljon. Mulla oli kuitenkin tietty peruskoulutus, eli ymmärsin muutakin kun pallonheittoa.

Arponen laittoi paperit vetämään. Vænerberg otti sitten yhteyttä ja sanoi että muuten hyvä, mutta palkkatoivomukseen liitto ei pysty vastaamaan,

– Sanoin että siitä voidaan jutella, että eihän se ole naulattu. Mulla oli kuitenkin ollut autoetu ja tj-tason palkka – pienessä yhtiössä, mutta kuitenkin.

Neuvottelujen jälkeen palkkakin tyydytti osapuolia, ja Arponen aloitti käsipalloliiton ensimmäisenä toiminnanjohtajana – sekä osa-aikaisena valmennuspäällikkönä.

– Se ratkaistiin siten, että käsipalloliitolla oli määräraha valmennuspäällikön puolipäiväistä tointa varten, ja se käytettiin sitten tähän, jolloin mä olin pari vuotta molemmilla titteleillä. Sitten kun se määräraha loppui, oltiin jo siinä vaiheessa, että se saatiin hoidettua muuten.

– Sillä tavalla mä uin sinne toiminnanjohtajan tehtäviin. Se oli pitkään sellainen yhden miehen show, mutta sain siihen sitten toimistosihteerin nimikkeellä Maija-Riitta Järvisen, joka oli siitä hyvä työntekijä liitolle, että hän opiskeli ja halusi aina tietyt ajat vuodesta olla vapaana opiskelua varten, jolloin hänelle ei tietysti tarvinnut maksaa palkkaa siltä ajalta. Hänen jäljiltään on leegio ruutupaperille tehtyjä sarjataulukoita tuolla urheilumuseon arkistoissa kun kaikki pidettiin yllä käsin. Aikaa ennen Exceleitä.

  • 1959–1995

     

    Aktiivi käsipalloilija

  • 1965–1993

     

    Karhun Pojat ry, sihteeri, varapj, nuorten ja miesten valmentaja

  • 1979–1981

     

    Suomen Käsipalloliitto, hallituksen jäsen

  • 1979–1987

     

    Suomen Käsipalloliitto, maajoukkueiden johtaja

  • 1981–1982

     

    Suomen Käsipalloliitto, koulutus- ja valmennuspäällikkö (kokopäiväinen)

  • 1981–1998

     

    Suomen Käsipalloliitto, toiminnanjohtaja (kokopäiväinen)

  • 1983

     

    Suomen Käsipalloliitto, MU21 MM-kisat, pääsihteeri

  • 1990

     

    Suomen Käsipalloliitto, miesten C-ryhmän MM-kisat, pääsihteeri

  • 1998-2016

     

    EHF (Euroopan Käsipalloliitto), otteludelegaatti

  • 2000-2009

     

    Suomen Käsipalloliitto, puheenjohtaja

  • 2002

     

    Suomen Käsipalloliitto, NU21-EM-kisat, järjestelytoimikunnan pj.

  • 2008-2012

     

    EHF, Arbitration tribunal, Vice President

  • 2012-2016

     

    EHF, Court of Handball, Vice President

  • Tapio Arponen (toinen oikealta), Henrik Vænerberg (oik.) maajoukkueen valmentajien Claes Åströmin (vas.) ja Juhani Kaivolan kanssa C-ryhmän MM-kisoissa 1984 Italiassa.

Tapio Arponen (toinen oikealta), Henrik Vænerberg (oik.) maajoukkueen valmentajien Claes Åströmin (vas.) ja Juhani Kaivolan kanssa C-ryhmän MM-kisoissa 1984 Italiassa.

Kansainvälisiin tehtäviin ja delegaatiksi

Toiminnanjohtajuuden aikana Arponen oli mukana lähes kaikissa kansainvälisissä kongresseissa puheenjohtajan työparina. 1980-luvulla oli vain Kansainvälinen käsipalloliitto IHF. Euroopassa oli kuitenkin vahva tahto perustaa oma käsipalloliitto, ja Suomella on oma osuutensa sen perustamisessa.

– Oli sellainen Länsi-Euroopan yhteistyöryhmä, jonka tavoitteena oli perustaa jossain vaiheessa Eurooppaan käsipalloliitto. Suomi oli siellä aktiivinen lähinnä puheenjohtaja Henrik Vænerbergin ansiosta. Hän oli saanut joiltakin entisiltä hallituksen jäseniltä ohjeeksi että “muista nyt, että olet siellä pienen liiton mies, niin ei siellä kannata paljoa soittaa suuta. Kyllä siellä isot maat – Saksat ja Ranskat – päättää kuitenkin kaiken.”

– Henrik oli kuitenkin kaveri, joka ei suinkaan siihen tyytynyt. Hänen mielestään siellä pitääkin pitää meteliä sen takia, että me ollaan pieni. Hän sai suunsa auki saksaksi, ranskaksi, englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi. Hänellä oli kaikki oleelliset kielet hallussa, varsinkin ranska, ja se oli erittäin tärkeää, koska ranskalaisille kelpasi siihen aikaan vain ranska. IHF:n virallinen kieli oli saksa, toinen ranska ja vasta kolmas kieli oli englanti. Mulle se sopi hyvin koska mulla saksa oli hyvin hallussa.

Kaksikko piti Suomen mainetta kokouksissa yllä ja Käsipalloliiton siihen astisista hankkeista suurimman – Projekti 60:n – ansiosta Suomi sai järjestettäväkseen ikäluokan vuoden 1983 MM-kisat, ja vielä 1990 C-sarjan MM-kisat.

P62 ryhmä Teramon matkalla kesällä 1983.

– Molemmat niistä meni jopa taloudellisesti plussan puolelle! Siitä olen aika tyytyväinen, koska se oli aika iso vääntö. Niissä 1990-kisoissa meidän pelastus oli se, että Länsi-Saksa pelasi kisoissa – ja jäi vielä Suomen taakse. Olimme siitä hyvin iloisia, vaikka se johtuikin vaan siitä, että ne hävisi Norjalle.

Euroopan käsipalloliiton perustaminen tuli ajankohtaiseksi ja mahdolliseksi kun Neuvostoliitto hajosi. EHF:n perustamisasiakirjat allekirjoitettiin Berliinissä 1991. Suomea edustivat siellä puheenjohtaja Matti Vartia ja varapuheenjohtaja Kenneth Jansson.

– Itse en ollut siellä ja se mua vähän nyppii. EHF:ssä olin sitten jatkuvasti kaikissa paleteissa mukana. Kun jätin käsipalloliiton keväällä 1998 – tätä en tiedä varmasti, mutta näin mulle on kerrottu – EHF:stä oli tullut pyyntö että mut nimettäisiin delegaatiksi. Sanoin että tottakai olen aina valmis uuteen.

Pääsihteerit EHF Handball Management -seminaarissa Wienissä 1997.

Delegaatiksi ilman erotuomarikokemusta

Arposesta tuli yksi ensimmäisistä delegaateista, joka itse ei ole tuominnut käsipallo-otteluita.

– Se ei ollut tärkeää, mutta se, että tuntee käsipallon ja osaa säännöt, oli. Ajatuksena siellä oli alkaa muokata delegaatin tehtäviä.

Delegaattikurssille Arponen osallistui syksyllä 1998 ja heitettiin saman tien syvään päähän. Ensimmäinen peli oli Färsaarilla, toinen Kielissä, ja saman vuoden marraskuussa Arponen oli jo Volgogradissa – koska EHF:n oletus oli, että kaikki suomalaisethan osaa venäjää.

– Vastasin heille, että se jos Heikki Tuominen meillä osaa venäjää, ei tarkoita että kaikki muut käsipalloilijat osaisi, Arponen nauraa.

Kouluttautuminen oli jatkuvaa ja tehtävä kehittyi koko ajan.

– Koko ajan kaikilla kursseilla, mitä me käytiin ennen kisoja ja niiden välissä, tarkistettiin tietoja. Se kehittyi koko ajan ja sillä varmistettiin se, että ne jotka istuu siellä pöydän ääressä tuomareiden tukena, on korkea laatutaso. Selvisin sitten loppuun asti siitä ilman suurempia mokia matkan varrella.

Delegaattina Arposella hurahti pitkälti toistakymmentä vuotta. 2000-luvulla hän oli mukana pääsääntöisesti kaikissa huippujoukkueiden peleissä, lukuisissa eri finaaleissa, mukaan lukien kerran EHF Champions Leaguen Final4:ssa Kölnissä. 2010-luvulla hän oli mukana miesten EM-kisoissa Serbiassa, Tanskassa ja Puolassa, joka oli hänen turnaus ennen kuin ikäkatto tuli vastaan.

– Mulla oli etuna se, että en ollut missään päivätöissä sitten 2000-luvun alun jälkeen, ja kun pääsin virallisesti eläkkeelle kun täytin 60, niin mulla oli tietysti paljon aikaa. Olin siinä mielessä helppo delegaatti, että saatoin lähteä peliin myös keskellä viikkoa. Norjalainen huipputuomari, joka on siviilissä juristi, ei pysty viikolla lähtemään. Niillä on tuhannen euron tuntiliksa muutenkin, niin ei ne lähde. EHF:llä oli tietysti tiedossa miten kukakin oli käytettävissä, ja kaikilla ei silloin ollut mahdollisuutta lähteä ihan noin vaan. Mä pystyin, ja usein kävikin soitto, että voitko lähteä.

Delegaatit Arponen ja Ruocco, ITA (vain käsi näkyy) pysäyttävät kellonsa sekunnin sadasosalleen samaan aikaan, naisten EM-kisoissa Unkarissa 2004.

Pitkään kansallisella ja kansainvälisellä tasolla delegaattina toimineella Arposella on ehdoton mielipide tehtävän tarpeellisuudesta:

– Sen haluan nyt sanoa asiaan liittyen, kun liittokokouksessa pidettiin mielenkiintoinen puheenvuoro delegaateista siitä näkökulmasta, että tarviiko otteluissa olla delegaatteja, ainakaan kaikissa otteluissa.

– Silloin 1998 korostettiin heti ensimmäisellä kurssilla, että tehtävä kehittyy ja pyritään siihen että delegaatti olisi enemmänkin Event manager, joka hallitsee koko ottelutapahtumaa kaikkinensa, ja on se ylin tappi siellä. Ja siihen suuntaan se on sitten kehittynytkin.

Arponen painottaa, että pääsarjoissa täytyy jokaisessa pelissä ehdottomasti olla delegaatti, jotta siellä olisi joku, joka on päävastuullinen ottelutapahtumasta, ja joka osaa toimia paikan päällä niiden sääntöjen ja ohjeiden mukaan joihin kaikki ovat sitoutuneet.

– Seurat on sitoutuneet tiettyyn sääntömalliin, jonka mukaan toimitaan. Jos siellä ei ole ketään, joka johtaa sitä tapahtumaa, on erittäin suuri riski että sitten ei pystytä puuttumaan mahdollisiin väärinkäytöksiin tai sellaisiin virheisiin, jotka on ulkopuolella sen, mitä erotuomarit tekee.

Arposen mukaan käsipallon – kuten monen muunkin urheilulajin – tärkein ulospäin näkyvä asia on se, minkälaista kilpailutoimintaa niiden pääsarjat ovat, ja jos jokin asia kiinnostaa kansallisesti, niin se on niiden pääsarjat – kiinnostaa ne sitten isompaa tai pienempää populaatiota.

– Toivon että liiton päättävät elimet ja seurat erityisesti ymmärtää sen että tämä on se ainoa tie jolla voidaan vakuuttaa tapahtuman kulku. Se on kaikkien osapuolien oikeusturvan kannalta ainoa oikea tapa.

EHF:n puheenjohtaja Staffan Holmqvist pitää yhteenvetopuhetta delegaateille ja tuomareille nuorten EM-kisojen päätteeksi Luxemburgissa 2001. Punaisessa takissa Jean Brihault, jonka kanssa Arponen toimi delegaattina finaalissa CRO vs DEN.

Delegaattiuran jälkeenkin Arposella on riittänyt vientiä kansainvälisessä käsipallossa. Vuonna 2008 hänet kutsuttiin EHF:n Arbitration Tribunaliin, joka käsittelee raportteja ja joka antaa niistä sitten erilaisia sanktioita. EHF:n yleiskokous valitsi hänet elimen vice presidentiksi kahdelle nelivuotiskaudelle.

– Meillä SKPL:ssä on kurinpitovaliokunta ja kurinpitopäällikkö. EHF:n elin on nykyiseltä nimeltään Court of Handball, ja Tribunal oli sen edeltäjä. Toinen aste on Court of Appeal ja sitten on vielä ECA, eli European Court of Arbitration, joka on erillään EHF:stä. Siinä kumpikin osapuoli valitsee tietystä listasta edustajansa ja yhdessä valitsevat puheenjohtajan sille. Tällanen kolmikko on se viimeinen oikeusaste. Kaiken lähtökohtana on se, että asiat pysyy mahdollisimman pitkään lajin sisällä. Rikoskuvioissa mennään sitten kunkin maan lainsäädännön mukaan.

  • Marraskuun 2023 liittokokous nimesi Käsipalloliitolle uuden kunniapuheenjohtajan Tapio Arposen, Tapiolla on pitkä tausta käsipallon kotimaisilla ja kansainvälisillä käsipallokentillä. Tapio on Käsipalloliiton kunniapuheenjohtaja #3. Liittokokous nimesi myös kaksi uutta kunniajäsentä: #21 Pekka Lehtinen (oik.) Riihimäeltä ja #22 Tapani Norros (vas.) Helsingistä.

Marraskuun 2023 liittokokous nimesi Käsipalloliitolle uuden kunniapuheenjohtajan, Tapio Arposen. Tapiolla on pitkä tausta käsipallon kotimaisilla ja kansainvälisillä käsipallokentillä. Tapio on Käsipalloliiton kunniapuheenjohtaja #3. Liittokokous nimesi myös kaksi uutta kunniajäsentä: #21 Pekka Lehtinen (oik.) Riihimäeltä ja #22 Tapani Norros (vas.) Helsingistä.

Onnistumisia ja huteja matkan varrelta

Pitkään uraan mahtuu väistämättä sekä onnistumisia että pettymyksiä. Parhaiten miehen itsensä mieleen ovat jääneet alkuvuosien saavutukset.

– Täytyy oikein miettiä, tässä on ollut monta vaihetta… Kyllä se varmaan se on, kun hallitus nimesi mut 1980-luvulla vetämään Projekti 60:tä, jonka tähti tietysti oli Jan Rönnberg, ja sitten ne seuraavat ikäluokat, jonka tähti oli Mikael Källman. Se, että me saatiin nuorten MM-kisat tänne, oli yksi iso onnistuminen. Yksittäisinä asioina on jäänyt mieleen varsin monet räiskyvät käsipallopersoonallisuudet.

– Kyllähän voi sanoa että jos on 17 vuotta liiton toiminnanjohtajana niin sitä mielellään kokisi, että olisi saanut resursoitua hieman enemmän henkilökuntaa. Sekin harmittaa että tehtiin muutamissa tapauksissa eri tahojen kanssa yhteistyötä, ja sitten tuli takapakkia eri syistä.

Kysymykseen mistä johtuu, että emme ole näiden 80 vuoden aikana saanut vallattua isompaa jalansijaa lajina Suomessa, Arponen vastaa siihen löytyvän moniakin syitä.

– Se on hyvä kysymys. Kyllä mä sanoisin, että vaikka puhutaan kielipolitiikasta ja siitä millaisia seuroja meillä on, niin kyllä sillä on joku vaikutus kuitenkin, että meidän johtavat seurat pääsääntöisesti on ruotsinkielisiä, jolloin niiden ensimmäinen intressi on tietysti se lähiympäristö ja äidinkielellä toimiminen. Se on väkisinkin yksi asia, eikä enää riitä resurssia lähtemään muualle.

– Siitä tullaan tietenkin siihen, että liiton yksi tehtävä täytyy olla jatkuvuuden varmistaminen, ja sehän edellyttää niin sanotusti täysmittaisia pääsarjoja – nyt ne on pikkasen kapeat. Meillä oli joskus 12 ja pääsääntöisesti 10 joukkuetta, mutta nyt meillä ei ole edes kahdeksaa. Ja mistä se johtuu?

– Se on yksi asia, mutta maantieteellisesti sellanen peruskysymys, joka juontaa jo 1950-luvulta, jolloin rakennettiin paljon kouluja, niin koulujen salit rakennettiin sen kokoisiksi, että niissä saattoi pelata koripalloa, ja käsiskenttähän on paljon isompi, kuten tiedetään. Sitten kun päästiin siihen, että koulujen yhteyteen tuli isompia liikuntasaleja, niin sitten on vielä kysymys siitä, millä resursseilla neljän työntekijän liitto saisi asioita vietyä eteenpäin. Sen takiahan School Tour on yksi, jolla on saatu jotakin aikaan.

Viritelmiä nykyisen käsipallo-Suomen ulkopuolella on nähty useitakin, aina Kittilää myöten. Arponen muistelee muitakin yrityksiä, jotka syystä tai toisesta ovat kuivahtaneet. Hän kehuu School Tour -projektia hyväksi ja oikeaksi tieksi kasvattaa käsipalloperhettä.

– Valkeakoski oli aikanaan ihan kivasti mukana, Napaketut niminen seura, mutta Haka kielsi D-junioreilta käsipallon pelaamisen jos halusi pelata jalkapalloa. Ja kyllähän se vaatii niitä tulisieluja, jotka saa asioita paikallisesti tapahtumaan. Esimerkkinä vaikka Kauttua.

– Käsipallon pitäisi pystyä olemaan yksi vaihtoehtoinen lajivalinta ja lajihan on siihen mitä luontevin vaihtoehto kun siinä juostaan, heitetään ja hypätään. Pesäpalloilijat Pohjanmaalla ja Imatralla aikoinaan kieltäytyi pelaamasta kun siinä on se kontakti. Tällaiset ajatukset on pieniä esimerkkejä miksi se nyt vaan on näin.

– Määrällisestihän tästä populasta me ollaan kohtuullisesti pärjätty omassa kategoriassa, mutta eihän se tietenkään riitä. Koulutie on kyllä se yksi.

– Olen aina sanonut että yleensä jos tehdään jotain niin harjoitusten tulisi olla säännöllisiä, ne on aina samaan aikaan tiettyinä päivinä ja niillä on aina osaava, mieluummin ihan ammattimainen ohjaaja.

– Jos tällaiset olosuhteet ja mahdollisuudet saadaan kasvatettua, niin tarkoitushan ei ole että jonnekin syntyy liigaseura tuosta vaan, mutta jos siellä on paljon nuoria käsipalloilijoita jotka pystyy keskenään aikaansaamaan omaa toimintaa, niin sehän riittää käsipalloliitolle. Sillä tavalla me päästäisiin vähän muuallekin kuin tänne, missä laji on jo etabloitunut.

Itsenäisyyspäivä 6.12.2023 Tapio Arponen ja puoliso Pirkko Varpasuo.

Arposen kokemusta urheilujärjestökonkarina on arvostettu myös käsipallon ulkopuolellakin. Tapio on nykyisin Suomen Valtakunnan Urheiluliiton SVUL:n nykyinen puheenjohtaja, ja sitä kautta mukana myös Stadionsäätiön hallituksen jäsen.

– Sehän ei enää toimi niin sanottuna keskusjärjestönä tai urheilujärjestönä, mutta joka ei ole yhdistyksenä hävinnyt. Aikanaan pyysivät mukaan hallitukseen koska siellä täytyy olla ihmisiä, jotka haluaa hoitaa isänmaallisia tehtäviä.

Merkittäviä nimiä vuosien varrelta

Vahva johtaja tarvitsee ympärilleen – ja myös vastapuolelle – ihmisiä, joiden kanssa asioita viedään eteenpäin haluttuun suuntaan. Tapio Arposen kohdalla käsipallopiirin nimilista on pitkä ja arvokas.

– Käsipallossa suurimmat kiitokset menee kyllä mun osalta edesmenneisiin aika paljon. Jo mainitut Matti Norstedt, Henrik Vænerberg ja Börje Nordström, myöskin Jan-Gösta Westerlund.

– Janne oli Karjaalla se tärkein kontaktihenkilö ja meidän suhteesta voidaan ulkopuolelta katsoen olla montaa mieltä, kun me oltiin monista asioista eri mieltä mutta oltiin monista myös samaa mieltä. Hän oli erittäin vahva vaikuttaja, ja tällanen täytyy aina ottaa huomioon. Janne teki omalta osaltaan ison työn ja häntä mä arvostan.

– Sitten on näitä nuorempia kavereita jotka pelasi mun jengissä. Kaj Kekki on yksi, jota mä opin vuosien varrella arvostamaan. Kaide on täysverinen käsipalloihminen, hänellä on pallo sydämen paikalla aivan täysin, hän on aina ollut asiasta kiinnostunut ja asiaan antautuva. Häntä mä arvostan hyvin korkealle riippumatta siitä että myös hänen kanssa ollaan käyty erilaisia keskusteluja.

– Arvostan myös tuota riihimäkeläistä rauhallista kantahämäläistä kulttuuria. Lehtisen Pekka on yksi todellinen kivijalka siinä että meillä ylipäänsä on Riihimäki käsipallokartalla.

– Vahvoja naisia on ollut. Arvostan hyvin korkealle suomalaista naiserotuomarikaksikkoa Mona Förström-Päivi Mitrunen, joka menestyi hyvin kansainvälisillä kentillä. Päivi on päässyt varsin pitkälle myös kv-kuvioissa myöhemminkin.

– Se mitä me tarvitaan on käsipallosydämiä. Tämmösen liiton johdossa ja tekijöinä ei voi olla ihmisiä, joilla ei sitä ole. Piste.

/JK

  • 1996-1998

     

    Suomen Liikunta ja Urheilu ry (SLU) SLU hallintopalvelut Oy, hallituksen pj.

    SLU-palvelut Oy, hallituksen pj.

  • 1999-2010

     

    Suomen Olympiakomitea, valtuuskunnan jäsen

  • 2006-2010

     

    Suomen Urheilutyönantajat, hallituksen jäsen

  • 2006-

     

    Suomen Valtakunnan Urheiluliitto (SVUL), hallituksen jäsen

  • 2010-2017

     

    Stadion-säätiö, edustajiston jäsen

  • 2017-2019

     

    SVUL, varapuheenjohtaja

  • 2017-

     

    Stadion-säätiö, hallituksen jäsen

  • 2019-

     

    Suomen Valtakunnan Urheiluliitto, SVUL puheenjohtaja

Tapio Arponen käsipallossa

  • 1959–1995

     

    Aktiivi käsipalloilija

  • 1965–1993

     

    Karhun Pojat ry, sihteeri, varapj, nuorten ja miesten valmentaja

  • 1979–1981

     

    Suomen Käsipalloliitto, hallituksen jäsen

  • 1979–1987

     

    Suomen Käsipalloliitto, maajoukkueiden johtaja

  • 1981–1982

     

    Suomen Käsipalloliitto, koulutus- ja valmennuspäällikkö (kokopäiväinen)

  • 1981–1998

     

    Suomen Käsipalloliitto, toiminnanjohtaja (kokopäiväinen)

  • 1983

     

    Suomen Käsipalloliitto, MU21 MM-kisat, pääsihteeri

  • 1990

     

    Suomen Käsipalloliitto, miesten C-ryhmän MM-kisat, pääsihteeri

  • 1998-2016

     

    EHF (Euroopan Käsipalloliitto), otteludelegaatti

  • 2000-2009

     

    Suomen Käsipalloliitto, puheenjohtaja

  • 2002

     

    Suomen Käsipalloliitto, NU21-EM-kisat, järjestelytoimikunnan pj.

  • 2008-2012

     

    EHF, Arbitration tribunal, Vice President

  • 2012-2016

     

    EHF, Court of Handball, Vice President

Tapio Arponen järjestötoiminnassa

  • 1996-1998

     

    Suomen Liikunta ja Urheilu ry (SLU) SLU hallintopalvelut Oy, hallituksen pj.

    SLU-palvelut Oy, hallituksen pj.

  • 1999-2010

     

    Suomen Olympiakomitea, valtuuskunnan jäsen

  • 2006-2010

     

    Suomen Urheilutyönantajat, hallituksen jäsen

  • 2006-

     

    Suomen Valtakunnan Urheiluliitto (SVUL), hallituksen jäsen

  • 2010-2017

     

    Stadion-säätiö, edustajiston jäsen

  • 2017-2019

     

    SVUL, varapuheenjohtaja

  • 2017-

     

    Stadion-säätiö, hallituksen jäsen

  • 2019-

     

    Suomen Valtakunnan Urheiluliitto, SVUL puheenjohtaja

Osallistu Scandic Hotels arvontaan

ja voita hotelliyö kahdelle!

Osallistu arvontaan »