Emma Aarniolla on maalinteko mielessä

”Kaikki on mennyt yli odotusten ja korkealta”, Suomen menestyneimpiin käsipallonaisiin jo nyt kuuluva Emma Aarnio sanoo. Ikää on vasta 19 vuotta, joten nähtäväksi jää, mihin parhaillaan Suomen maajoukkueen kanssa MM-karsintapeleihin valmistautuva Emma yltääkään.

Emma Aarnio on lähes asunut pikkutytöstä lähtien palloiluhallilla. ”Minun kerrotaan jo neljävuotiaana sanoneen, että minusta tulee käsipalloilija”, Sebastian Aarnion tytär hymyilee.

Emma syntyi vuonna 1999 Turussa, jossa isä pelasi vuosia HC Denniksen riveissä. ”Käsipallo on ollut aina elämässäni ja liittynyt tavallaan jollain lailla kaikkeen”, Emma tuumii.

Emma kokeili ennen käsipalloa myös ”vähän muutakin”, kuten jalkapalloa, vesipalloa ja kaunoluistelua. Käsipallon Emma aloitti perheen muutettua Kirkkonummelle ekaluokkalaisena.

Alusta asti käsipallossa on kiehtonut sen vauhdikkuus, joukkueena tekeminen, jatkuva kehittyminen ja lajin monipuolisuus – sekä sokerina pohjalla tietenkin maalien tekeminen.

Ei helppo, mutta hyvä päätös

Emma sanoo olevansa varsin päättäväinen luonne. Kun yläasteen seitsemännellä luokalla alettiin kavereiden kanssa pohtia yläasteen jälkeistä elämää, Emma sanoi lähtevänsä pelaamaan Ruotsiin.

Vaikka asia hieman mietitytti lähipiiriä, niinhän siinä kävi, että Emma lähti. Kirkkonummi vaihtui Tukholmaan ja lapsuudesta tuttu KyIF tukholmalaiseen Skuru IK:n joukkueeseen.

”Päätös lähtemisestä ei ollut helppo, mutta ajattelin, että on hyvä kokeilla. Ajattelin myös, että pääseehän sieltä takaisin. Välillä oli kova ikävä Suomeen, mutta olin erittäin tyytyväinen ratkaisuuni. Kolme vuotta lukiossa meni hyvin, viihdyin erinomaisesti enkä katunut hetkeäkään”, Emma kertoo.

Onnistuneesti seurasta toiseen

Tukholma oli uutena kotikaupunkina hieman erilainen kuin Kirkkonummi, joten elämään tuli siltäkin kantilta hieman uudenlaista perspektiiviä. Kaksikielisenä ruotsin kielen kanssa ei ollut mitään ongelmia, ja muutenkin Emma solahti uuteen elämään sujuvasti ja oli pian kuin kotonaan.

”Vuodet Tukholmassa toivat varmasti vain lisää intoa käsipalloiluun. Kyllä sitä jo Kirkkonummella tiesi, kuinka iso laji käsipallo on maailmalla, mutta Ruotsissa siitä tuli käytännössä totta.”

Keväällä 2017 Emma joutui olkapääleikkaukseen, joten treenaamiseen ja pelaamiseen tuli pakollinen tauko. Keväällä 2018 Emma valmistui ylioppilaaksi. Elämässä koitti tuolloin muutoinkin muutosten aika, jonka myötä Skuru IK vaihtui syksyllä VästeråsIrsta HF:ään.

”Siirto on erittäin onnistunut. Paremmin ei olisi voinut mennä”, Emma sanoo.

Treenejä vai tenttiin lukua?

Emmalla on nyt sopimus Västeråsissa 2+1 vuodeksi. Samaan aikaan Emma opiskelee uudessa, noin sata kilometriä Tukholmasta länteen sijaitsevassa kotikaupungissaan fysioterapiaa. Opinnot kestävät kolme vuotta, joten jos kaikki menee hyvin, sopimus ja opiskelu mahtuvat samaan aikaikkunaan.

Emma treenaa Ruotsissa neljänä päivänä viikossa. Joka viikko on peli ja päälle tulevat vielä omatoimiset treenit. Lisäksi Emma seuraa aktiivisesti käsipallomaailmaa ja katsoo pelejä paljon ruudulta.

”Käsipallo on iso osa elämääni, joten aika paljon aikaa menee sen parissa. Jos pitää valita treenit tai tenttiin lukeminen, treenit voittavat”, Emma toteaa hymyillen.

Realistisesti kohti tulevaisuutta

Vasemman pakin paikkaa pelaavan Emman vahvuuksiin kuuluvat heitto ja peliäly. ”Olen kasvanut pelaamalla itseäni vanhempien pelaajien kanssa hyvissä joukkueissa, joten olen saanut hyvän kasvualustan.”

Västeråsissa Emma on pelannut syksyn aikana tähän mennessä yhdeksän ottelua ja maaleja on kertynyt 49. Emma sanoo olevansa ”se pilkunheiton eka valinta”, joten maalitilasto on päässyt karttumaan sitäkin kautta. Emma johtaa oman joukkueensa maalipörssiä ja hätyyttelee myös Ruotsin liigapörssin kärkeä. Kaikki odotukset on ylitetty korkealta ja kovaa.

Tulevaisuuden unelmiin kuuluu luonnollisesti käsipallo, mutta Emma sanoo olevansa realisti.

”Voisin sanoa haluavani pelata vaikkapa Tanskassa käsipalloa huipputasolla, mutta katsotaan, miten kaikki menee. Haluan jatkaa käsipallon parissa niin kauan kuin se on hauskaa ja se antaa enemmän kuin ottaa.”

”Olemme odottavalla mielellä”

Marraskuun 2018 viimeisellä viikolla Emmalla on jälleen maalinteko mielessä. Kisakalliossa on vietetty Suomen naisten maajoukkueen kanssa kaksipäiväinen leiri, jossa on valmistauduttu tulevaan. Kisakalliosta nokkaa otettiin joukkueen voimin Sveitsin Siggenthaliin pelaamaan MM-kisojen Euroopan karsintalohkon otteluita. Suomen lohkossa pelaavat Färsaaret, Liettua ja Sveitsi.

”On kivaa olla pitkästä aikaa maajoukkueen kanssa. Koko joukkueesta aistii, että tätä on odotettu innolla. Olemme odottavalla mielellä. Sveitsissä saamme kovia vastuksia, joten meidän tulee keskittyä parhaalla mahdollisella tavalla ja tehdä kaikkemme. Näin voimme olla ylpeitä tekemisestämme ja katsoa, mihin kaikkeen rahkeet riittävät”, Emma sanoo.

Naisten maajoukkueen ohjelma Sveitsissä:

30.11. Färsaaret-Suomi

1.12. Sveitsi-Suomi

2.12. Liettua-Suomi

EHF:n otteluohjelma:

http://www.eurohandball.com/wch/women/2019/match/1/000540/Finland

 

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.