Benjamin Helander uuteen haasteeseen – kausi Saksassa alkamassa

Miesten maajoukkuelaituri Benjamin Helanderin siirtyminen Saksaan huippujoukkue Rhein-Neckar Löwenin riveihin uutisoitiin alkukesästä. Helander matkasi Saksaan tällä viikolla ja liittyi uuden joukkueensa riveihin.

Siirto Rhein-Neckar Löweniin eteni Helanderin mukaan nopeassa tahdissa loppukeväästä lähtien.

– Huhtikuun lopulla sain kuulla agentiltani, että hän käy keskusteluita seuran kanssa ja että kiinnostusta on. Aika nopeasti se eteni konkreettisemmalle tasolle ja jokunen viikko myöhemmin asiat ratkesivat.

– I slutet av april fick jag höra av min agent att han hade en dialog med klubben och att det fanns ett intresse och ganska snabbt blev det mer konkret och någon vecka senare blev jag klar.

Haaste on luonnollisesti kova pelillisesti kovatasoisessa Saksan liigassa. Tavoitteet muovautuvat Helanderin mukaan vähitellen.

– Ei minulla ole mitään suoranaisia odotuksia, vaan haluan ennen kaikkea näyttää itselleni, että kuulun tälle tasolle ja myös näyttää seuralle, että päätös panostaa minuun oli oikea.

– Inga direkta förväntningar utan jag vill främst bevisa för mig själv att jag hör hemma på den här nivån och även visa klubben att de gjorde rätt i att satsa på mig.

Seuran odotukset Helanderilla ovat kuitenkin selkeästi tiedossa.

– He halusivat saada nuoren, nälkäisen ja kehityskelpoisen pelaajan Uwen taakse. Sellaisen jo voi ottaa häneltä vastuuta ja kirittää häntä ja luoda terveen kilpailutilanteen.

– De ville ha en ung/hungrig och utvecklingsbar spelare bakom Uwe som kan avlasta och pressa honom för att få en hälsosam konkurrenssituation

”Uwe” on 34-vuotias lähes 200 miesten maaottelua yli 15 vuoden aikana Saksan paidassa pelannut Uwe Gensheimer, josta puhuminen legendana ei ole lainkaan liioittelua. Helander pääsee nyt läheltä seuraamaan konkarin otteita.

– Uwe on yksi kaikkein parhaista V6-paikan pelaajista maailmassa, joten kyse on varmaan ennen muuta siitä, että keskittyy itse ja yrittää katsoa ja oppia ja tulla paremmaksi joka päivä. Sitten tulee varmasti peliaikaakin, kunhan se ansaitsee.

– Uwe är en utav dom absolut bästa V6orna i världen så det handlar nog främst att fokusera på sig själv och försöka se och lära och bli bättre varje dag. Så kommer nog speltiden om man har förtjänat den.

Helander on ennen Saksaan siirtymistään pelannut useamman kauden Ruotsissa Alingsåsissa. Jo nuorena seuraan siirtynyt Helander ehti vuosien varrella jo kotiutua täysin paikkakunnalle. Hyviä muistoja jää paljon ja Helander myöntää, että ”kotoa” lähteminen ei ollut ihan helppo ratkaisu.

– On tosiaan aika monenlaisia ajatuksia siitä, että jätän nyt Alingsåsin, siitähän tuli kotikaupunkini ja seurani 6 vuodeksi, joten on todella kaihoisaa jättää kaikki taakseen. Menin sinne tietämättömänä 15-vuotiaana ja koko aika ja kaikki askeleet lukioajasta lähtien siksi ihmiseksi ja pelaajaksi, joka nyt olen, ei uskoakseni olisi tapahtunut ilman AHK:ta ja Alingsåsia!

– Käsipalloilullisesti nousee ehkä esiin Ruotsin finaalit 2019, joissa oli täysi tupa ”derbyssä” Sävehofia vastaan 5 ottelussa – huolimatta tappiosta viimeisessä, ratkaisevassa finaalissa.

– Det är nog väldigt många tankar som rör sig när jag lämnar Alingsås nu, det blev ju min hemstad och min klubb i 6 år så det är väldigt vemodigt att lämna allting där. Jag åkte dit som en trasslig 15 åring och hela resan och alla steg från gymnasietiden till den person/spelare jag är idag tror jag inte jag hade varit utan AHK och Alingsås! Men handbollsmässigt kanske främst SM-finalerna 2019 sticker ut med fullsatta ”derbyn” mot Sävehof i 5 matcher trots förlust i sista avgörande matchen.

Helander on noussut Alingsåsin vuosiensa aikana suomalaisten käsipalloilijoiden ehdottomaan parhaimmistoon. Kehitys on ollut vahvaa ja Löwenissä Helander uskoo pystyvänsä ottamaan vielä lisää harppauksia eteenpäin.

– Uskon että kaikki harjoitusympäristöstä aina joukkueitten tasoon kaikissa otteluissa, joita Bundesliigakauden aikana pelataan kehittää valtavasti pelaajaa ja toivon, että minäkin kehityn ja se auttaa minua ottamaan seuraavan askeleen käsipalloilijana.

– Jag tror att allt från träningsmiljön med nivån i laget till alla matcher man spelar under en säsong i Bundesliga kommer utveckla en enormt och det hoppas jag också kommer utveckla mig och hjälpa mig ta nästa steg som handbollspelare.