”Eihän tässä näin pitänyt käydä…”
Ei niin, mutta aina on hyvä myös varautua pahimmankin varalta. Tässä tiedotteessa on muutamia T98 taustaryhmän keräämiä vinkkejä, joilla T98 maajoukkuerinkiläiset, heidän huoltajansa ja tietysti kaikki muukin urheileva väki voi varautua mahdollisiin vastoinkäymisiin turnausmatkoilla.
Tässä mainitut asiat ovat vain T98 taustaryhmän suosituksia, kaikki pelaajat vastaavat huoltajiensa kanssa että perusasiat ovat kunnossa. EU-kelakortin hankkiminen kuin rokotteiden ottaminenkin on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Tietoisuus kiellettyjen aineiden säännöistä on tietenkin ehdotonta.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Jokaisen ulkomaille matkustavan, niin urheilijan kuin tavallisen turistinkin, kannattaa hankkia itselleen eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card) Kelasta. Kortti on maksuton ja sen voivat tilata kaikki Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuuluvat henkilöt. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Kortinhaltija on siis oikeutettu saamaan hoitoa tilapäisen oleskelun aikana toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä äkillisen sairastumisen tai tapaturman sattuessa. Kortti on ensimmäisellä kerralla voimassa kaksi vuotta ja se uusitaan Kelan toimesta automaattisesti.
Lisätietoja ja kortinhakuohjeet: http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti_nain-haet
Rokotuksista
Jokaisella suomalaisella on kansallisen rokotusohjelman ansiosta suhteellisen hyvä suoja erilaisia inhottavia tauteja vastaan, mutta esim. hepatiitti on sellainen, jonka suoja suomalaisilta puuttuu. Hepatiitti, niin A kuin B:kin ovat varsin yleisiä monissa maissa. A-hepatiitti saattaa levitä huonosti lämmitetyn ruoan tai juomaveden ja esim. jääpalojen tai jäätelön välityksellä. Hepatiitti B -tartunta on mahdollista saada verikontaktissa. Hepatiittirokotus (A+B) on kolmivaiheinen.
Lisätietoja: http://rokote.fi/
Antidoping
Vaikka urheilija ei sairasta päivää näekään, ja kuitenkin sattuisi sairastumaan, on hyvä myös muistaa, että hän on itse vastuussa siitä, ettei tule käyttäneeksi kiellettyjä aineita. Muistuta aina lääkäriä, joka on kirjoittamassa sinulle reseptilääkettä, että harrastat urheilua sillä tasolla, että dopingtestaukset ovat mahdollisia. On hyvä itsekin varmistaa, että urheilijalle määrätty lääke on sallittujen lääkkeiden listalla http://www.antidoping.fi/taulukko-2 ja näin poistaa mahdolliset epämiellyttävät yllätykset tulevaisuudessa.
Varsinkin silloin, kun joukkue on lähdössä ulkomailla pelattavaan turnaukseen, on joukkueenjohtajan hyvä tietää pelaajien reseptilääkitykset, vaikka ne eivät olisikaan kiellettyjen listoilla. Joukkueenjohtajalla on tässäkin asiassa vaitiolovelvollisuus. Pelaajalla tulee olla mukana kopio lääkereseptistä sekä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan. Tarkempaa ja tärkeää tietoa: http://www.antidoping.fi/
Lopuksi
Nuorelle urheilijalle tasapainoinen elämäntapa, monipuolinen ruokavalio sekä riittävä unen määrä ovat aivan riittäviä pitämään kropan kunnossa. Esimerkiksi ravintolisät ovat tämän ikäisillä tarpeettomia ja ne sisältävät aina riskin, että jotkin ainesosat osoittautuvatkin kielletyksi aineiksi. ADT ei ylläpidä ravintolisistä luetteloa, jossa ne osoittautuisivat joko kielletyiksi tai sallituiksi. Samoin kannattaa välttää myös ns. energiajuomia.
T98 taustaryhmä