P96 kaatui saappaat jalassa

Suomen P96 kohtasi Merzigissä turnauksen päätöspäivänä Saarlandin aluejoukkueen ja Slovakian. Suomi hävisi Saarlandille 33-29 (14-14) ja Slovakialle  33-30.

Aamupelissä vastaan asettui paikallinen aluejoukkue HV Saar. Vaikka melko pienestä alueesta onkin kyse Saksassa, silti rekisteröityjä käsipalloilijoita on kymmeniä tuhansia. Suomi hävisi ottelun 33-29 (14-14). Ottelun ratkaisijaksi nousi vastustajan maalivahti, joka torjui ottelussa 28 kertaa (mm. 4 rangaistusheittoa). Kun Suomella oli yhteensä vain 6 torjuntaa, ei voittajasta ollut summerin soidessa epäselvyyttä. Suomi kokeili ottelussa kolmea eri puolustusvariaatiotakin (6:0, 5:1 ja 3:2:1), mutta mikään ei tuntunut auttavan.

Toisessa pelissä Slovakiaa vastaan Suomi sai hyvän alun ja oli viiden minuutin jälkeen johdossa 3-1, jonka jälkeen Slovakia otti komennon johtaen ensimmäisessä erässä parhaimmillaan kuudella maalilla. Suomi kuitenkin nousi hienosti ollen 50.minuutin kohdalla enää maalin päässä. Suomen pojat taistelivat ottelun voitosta loppuminuuteille asti, mutta aivan eivät rahkeet riittäneet ja Slovakia vei pidemmän korren luvuin 33-30.

Päävalmentaja Mikko Koskuen kommentit päivästä ja turnauksesta:
– Aamupelissä meillä oli kaikki avaimet voittoon. Vastustajan maalivahdin torjuessa puolet heitoista ja meidän jäävän kuuteen torjuntaan, on vaikea voittaa.
– Iltapeliin saatiin väsymyksestä huolimatta kaivettua tarvittava tsemppi ja yritys esiin, kunnia pojille siitä. Oltiin silti askeleen jäljessä varsinkin ottelun ratkaisuhetkillä, jolloin marginaalit ovat pienet .
– Tänään oli molemmat pelit voitettavissa, vaikka vastus olikin tosi kova. Ihan ok pelejä molemmat, toki tappiot jäi harmittamaan. Tänään ei voi kurinalaisuuteen olla tyytyväinen, Slovakia teki mm 4 alivoimamaalia juuri niistä paikoista mistä ei saisi tehdä meidän puolustaessa ylivoimalla .
-Voittaminenkin on taito- ja tahtolaji, jossa meillä on paljon opittavaa, kuten suomalaisilla monesti. Ollaan puhuttu voittamisen kulttuurista ja kurinalaisuudesta paljon, mutta ei näköjään tarpeeksi. Vaikka fysiikan rooli korostuukin yhä enemmän käsipallossa, on myös henkisen kantin oltava kohdallaan, sitäkin pitää treenata. Voitettavissa olevat pelit on opittava voittamaan.
– Kokonaisuudessaan turnaus oli kuitenkin loistava paikka hakea kovuutta ja tempoa, vaikka vähän hampaankoloon jäikin. Loppuunmyyty katsomo lähes koko ajan, upea fiilis. Sekin uusi kokems meidän pojille. Turnausvoitto Baltic Cupissa viime keväänä oli sekin hieno turnaus ja kokemus, mutta enemmän täältä varmasti pojat saavat oppia ja motivaatiota pelitempon ollessa ihan toista luokkaa.
-Positiivisia asioita oli paljon ja ne yritetään ottaa mukaan täältä. Yksi niistä oli se miten saatiin Sveitsin kaksimetrinen puolustus liikkeeseen ja pelattiin loistoottelu heitä vastaan. Tanska sen sijaan pysähtyi heidän lihamuuriinsa kuin seinään, vaikka isokokoinen ja hyvä joukkue olikin.
– Kunnia pojille myös loppuun asti taistelemisesta. Saappaat jalassa kaaduttiin, toki viimeisissä peleissä vähän omiin jalkoihimme.
– Silmiinpistävää meillä on edelleen se, että hyökkäämme 6:0 puolustustusta vastaan paremmin kuin korkeaa puolustusta, vaikka vastassa olisi minkä kokoinen joukkue. Periaatteessa asian pitäisi olla toisinpäin, että offensiivista puolustusta vastaan pitäisi pienempien ja nopeampien olla etuasemassa. Pojat ovat kuitenkin tottuneet pelaamaan koko ikänsä lähes poikkeuksetta 6:0 puolustusta vastaan, pikkupojista lähtien. Muualla ollaan totuttu muuhunkin, jossain maissa joukkueet jopa pakotetaan puolustamaan offensiivisesti junioreissa. Ja se näkyy kentällä. Sama haaste oli meidänkin aikana maajoukkueissa, ja niin on edelleen.
Apuvalmentaja Marcus Sjöstedtin kommentit turnauksesta:
– Vaikka tiedettiin Euroopan huippujen olevan vastassa, taso yllätti silti. Kaikilla joukkeilla oli vähintään pari pelaajaa jotka jo nyt kuuluisivat Suomen miesten maajoukkueeseen, muutamalla joukkueella niitä oli kentällinen.
Turnauksen finaalissa Suomen tuleva karsintavastustaja Saksa voitti Puolan murskalukemin 35-20.

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.