P02 maajoukkueen projektille voittoisa alku

Suomen Käsipalloliiton 2002-2003 syntyneiden poikien maajoukkue pelasi menneenä viikonloppuna ensimmäiset maaottelunsa. Joukkue matkusti Latviaan yhdessä samanikäisten tyttöjen maajoukkueen kanssa harjoittelemaan ja pelaamaan kaksi maaottelua Latviaa vastaan. Molemmat poikien ottelut päättyivät Suomen voittoon ja joukkue onnistuikin laajalla rintamalla, varsinkin puolustus oli molemmissa otteluissa erittäin hyvällä tasolla.

16.3.2019, 1. ottelu, Latvia – Suomi 21-28 (12-13)

Ottelun alku oli erittäin hermostunutta peliä, kuten ensimmäisessä maaottelussa odottaa saattaa. Latvia tuli kovaa ja rokotti välittömästi Suomen huolimattomasta pallollisesta pelaamisesta. Päävalmentaja Jaakko Horelli oli pakotettu aikalisään, kun ottelua oli pelattu 8 minuuttia ja Latvia johti 5-0. Aikalisä vapautti joukkueen ja kapteeni Edward Hammarberg rikkoi joukkueen kuparisen vahvalla läpiajolla. Suomen joukkueen aktiivinen ja korkea 3-2-1 puolustus alkoi purra Latvian joukkueeseen ja maali kerrallaan joukkue hivuttautui rinnalle, aikalisän jälkeinen 7 minuuttinen meni Suomelle lukemin 6-2 ja 15 peliminuutin kohdalla peli oli jo tasalukemissa 7-7.

Toiselle puoliajalle astui kentälle keskittynyt ja voitontahtoinen Suomi, erän alussa odoteltiin missä vaiheessa Suomen joukkue repäisee eron. Latvia kuitenkin sinnitteli 1-4 maalin päässä aina 50. minuutille asti, jonka jälkeen Suomi löi uuden vaihteen sisään. Seuraava viiden minuutin jakso meni Suomelle lukemin 5-1 ja eroa tulostaululla oli viisi jo maalia. Ottelun loppulukemiksi ja historian kirjoihin kirjattiin Suomen voitto 21-28.

Päävalmentaja Jaakko Horelli kommentoi ottelun jälkeen tyytyväisenä:

Ottelun alku oli erittäin hermostunut ja teimme aivan liikaa teknisiä virheitä, joista Latvia pääsi rokottamaan. Joukkue osoitti kuitenkin luonnetta ja nousi maali kerrallaan mukaan peliin. Tästä ottelusta voimme ottaa mukaan hyvän asenteen ja aktiivisuuden puolustuksessa sekä ylivoimapelaamisen. Ylivoimilla loimme joka kerta hyvä kuuden metrin paikan, joko viivalle tai laitaan. Parannettavaa jäi kokonaisuudessaan hyökkäyspeliin, meille tuli vähän kiire ja pelin rytmittäminen oli hätäistä, niin nopeissa vastahyökkäyksissä kuin paikkapelissäkin.

Ottelunkulku:

5 min. 4-0
10 min. 6-4
15 min. 7-7
20 min. 10-9
25 min. 11-11
30 min. 12-13
35 min. 14-16
40 min. 16-17
45 min. 17-19
50 min. 19-20
55 min. 20-25
60 min. 21-28

20 Viktor Grönmark 2

17.3.2019, 2. ottelu Latvia – Suomi 16–20 (6-8)

Toiseen otteluun asteli hyvää itseluottamusta huokuva Suomen joukkue. Vaikka ottelunkulku pysyikin tasaisena läpi ottelun, oli se Suomen hallussa koko 60 minuutin ajan. Hyvä puolustus- ja maalivahtipeli rakensi pohjan joukkueen voitolle, vaikka maalinteko hieman tökkikin. Heti otteluun lähtiessä oli huomattavissa, että edellisestä ottelusta oli palautumisaikaa vain 15 tuntia.

Sekä Latvian maalivahti Martins Ozolins, että Suomen maalissa aloittanut Veeti Simovaara (Riihimäen Cocks) pelasivat hienon erän ja mukaan mahtui tukku pelastuksia laatupaikoista. Suomi teki maaleja laajalla rintamalla ja edelleen ylivoimatilanteet rakenettiin maltillisesti ja hyviä maalintekopaikkoja tuli liukuhihnalla.

Toinen erä jatkui Suomen komennossa ja joukkueen maalille astellut Moritz Söderström jatkoi Simovaaran jalanjäljillä esittäen hienoja torjuntoja. Joukkue pelasi varmasti ja tasaisesti, kuitenkin Latvian maalivahti Ozolins jatkoi myös hyviä otteitaan ja piti isäntäjoukkueen mukana ottelussa.

Päävalmentaja Jaakko Horelli kiteytti toisen ottelun ja ottelumatkan seuraavasti:

Toisessa ottelussa olimme selvästi valmiimpia pelaamaan ottelun, turha jännittäminen oli poissa ja pelin rytmittäminen oli huomattavasti parempaa. Ensimmäisessä ottelussa ison vastuun hyökkäyksessä kantanut Edward Hammarberg pelasi tässä ottelussa vähemmän ja oli hienoa, että muut pelaajat nostivat tekemisen tasoaan ja onnistuivat laajalla rintamalla. Latvian maalivahti pelasi huippuottelun, muuten lukemat olisivat saattaneet olla toiset.

Kokonaisuudessa pelimatka oli meiltä onnistunut, saimme kaksi laadukasta harjoitusta, sekä kaksi hyvää ottelua. Olen kokonaisuudessaan tyytyväinen joukkueen tekemiseen, pojat hitsautuivat hienosti yhteen ja tekivät asioita joukkueena, niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Pelillisesti voimme olla tyytyväisiä puolustus- ja maalivahtipeliin, 37 päästettyä maalia 120 minuuttiin on pojilta hyvä suoritus! Pelasimme nämä kaksi ottelua erittäin aktiivista 3-2-1 puolustusta, joka vaatii jokaiselta pelaajalta paljon pelinlukua ja fyysistä raakaa työtä, pelaajat vastasivat mielestäni hienosti huutoon! Hyökkäyspää vaatii vielä paljon työtä ja kehittämistä, mutta onneksi projekti on vasta alkumetreillä.

Aina voi nostaa esiin yksittäisiä pelaajia, mutta tällä kertaa haluan nostaa esiin koko joukkueen. Jokainen pelaaja täytti paikkansa ja tuki joukkueen tekemistä alusta loppuun, tätä oli valmentajana hieno seurata.