Hivert peräänkuuluttaa taistelutahtoa

Suomen P00-käsipallomaajoukkue osallistuu heinäkuun ensimmäisellä viikolla Göteborgissa pelattavassa 16 maan kovatasoisessa European Open-turnauksessa. Suomella on puolustettavanaan P96-maajoukkueen kaksi vuotta sitten saavuttama alle 19-vuotiaiden turnauksena pelatun turnauksen yhdeksäs sija. Nyt Göteborgissa pelataan ensimmäistä kertaa alle 17-vuotiaiden joukkueilla.

P00 aloitti toimintansa pari vuotta sitten leirityksillä ja on tähän mennesssä pelannut neljä maaottelua. Itsenäisyyspäivänä 2015 joukkue pelasi ensimmäisen virallisen maaottelunsa Tallinnassa häviten Virolle, mutta sijoittui viime lokakuussa Vilnassa pelatussa Janis Grinbergas Memorial-turnauksessa toiseksi voitettuaan Latvian sekä Liettuan ja pelattuaan tasan Puolan kanssa. Turnausvoitto meni maalieron turvin Puolaan.

Göteborgissa edessä on seitsemän tulevaisuuden kannalta arvokasta ottelua, joissa joukkueen kokenut kalusto yhdistettynä viiteen maaottelutason ensikertalaiseen pääsee näyttämään taistelutahtonsa Suomen väreissä. Alkulohkossa Suomi kohtaa kolme mielenkiintoista ja erityyppistä vastustajaa kun Islanti, Tsekki ja Valko-Venäjä mittaa joukkueen tason maanantaina ja tiistaina. Viikko jatkuu välisarjan kolmella ottelulla muista alkulohkoista tulevien vastustajien kanssa ja turnaus päättyy perjantaina 7.7. sijoitusotteluun.

Sekä Islanti että Tsekki on rankattu turnauksen kuuden sijoitetun maan joukkoon yhdessä Ruotsin, Norjan, Puolan ja Slovakian kanssa. Rankkauksen perusteena oli viime vuoden 1998-syntyneiden EM-kisat. Eksoottinen Valko-Venäjä puolestaan on miesten tasolla vakiovieras arvokisoissa.

Seuraavassa P00-maajoukkueen päävalmentaja Thomas Hivert kertoo 00-ikäluokan projektin tähän astisesta etenemisestä sekä tavoitteista matkalla kohti syksyn 2018 EM-tapahtumia.

Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkueen ranskalainen päävalmentaja Thomas Hivert on luotsannut Dickenin naisten joukkueen kahteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen.

Viime lokakuun turnaus Vilnassa sujui menestyksekkäästi. Millaiset ovat mietteet nyt ennen Göteborgin turnausta?

Liettuasta jäi tosiaan positiiviset fiilikset, tulevasta turnauksesta on vaikea sanoa vielä mitään koska emme ole nähneet vastustajiemme pelejä ja olosuhteet ovat tällä kerralla täysin poikkeavat siitä mitä Vilnassa koimme. Tiedostamme hyvin että emme kansainvälisissä otteluissa ole koskaan se isompi tai nopeampi joukkue, joten meidän täytyy keksiä jotain muuta päihittääksemme vastustajat. Odotankin jännityksellä kuinka pärjäämme joukkueen kanssa.

Alkulohkossa kohdataan kovia vastustajia. Mitä tiedät niistä ja kuinka niiden pelityylit poikkeavat toisistaan?

Muiden arviointi on aika hankalaa koska jokaisella maalla on aina vuosiluokasta riippuen eritasoisia ikäluokkia. Sen me kuitenkin tiedämme että Suomi ei oikeastaan koskaan lähde maaotteluihin suosikkina, mutta se ei meitä pahemmin häiritse. Vastustajamme pelannee pitkälti 6:0 -puolustuksella meitä vastaan koska meillä ei ole kookkaita heittäjiä, mutta jos he yrittävät jotain muuta, olemme valmiita siihen koska meillä on paljon laadukkaita pelaajia yksi yhtä vastaan-tilanteisiin. Omassa kenttäpäädyssä tulemme todennäköisesti yrittämään korkeampaa puolustusmuotoa.

Joukkueessa on mukana peräti viisi ensikertalaista ja kaikkiaan jo lähes 25 pelaajaa on saanut tulikasteensa maaotteluissa. Kuinka joukkueen rakentamisprosessi on edennyt projektin alusta tähän päivään?

Prosessi on edennyt suunnitelmien mukaan. Leirityksissä on ollut paljon erityyppisiä ja -tasoisia pelaajia ja koostumus elää koko ajan. Eniten olen ollut tyytyväinen pelaajien asenteeseen. Pojat ovat aina olleet valmiita laittamaan kaiken likoon osoittaakseen kuuluvansa ryhmään, ja samoin koko joukkue teki Liettuassakin, jossa tulimme kahdesti takamatkalta voittoon ja nousimme Puolaakin vastaan tasapeliin.

Voimme parantaa pelin jokaisella osa-alueella, ja tällä erää keskitymme siihen että pelaajat kykenevät aina vain fiksumpiin ja järkevämpiin ratkaisuihin kentällä. Tässä turnauksessa tällä joukkueella on todellinen mahdollisuus taistella maansa puolesta ja näyttää että emme ehkä ole isoimpia, nopeimpia tai vahvimpia yksilöinä, mutta olemme taatusti ”hulluimmat” ja uskomme mahdollisuuksiimme ja taistelemme aina pelin viimeiseen sekuntiin asti.

Gummersbachissa pelaavat suomalais-saksalaiset kaksoset Niklas ja Joonas Klama pelaavat nyt ensimmäiset maaottelunsa. Miten luonnehtisit heitä pelaajina?

Klamat tuovat joukkueeseen mukanaan jotain erilaista. He ovat eläneet koko ikänsä Saksassa ja saaneet käsipallokasvatuksensa siellä. Joonas on isokokoinen maalivahti joka peittää paljon, hän on parhaimmillaan takaheitoissa eikä pelkää ottaa riskejä lähiheitoissakaan. Niklas, joka on hieman muita takamiehiämme pitempi, heittää mielellään ja osaa syöttää laadukkaasti. Hän myös hallitsee korkean puolustamisen. He ovat olleet mukana vasta muutamalla leirillä enkä ole koskaan nähnyt heitä ottelussa joten siinä meillä on jotain mitä jännityksellä odotan.

Millaisin tavoittein European Openiin lähdetään?

Suurin haaste meillä on pelata seitsemän ottelua viiteen päivään, kun edellisiin neljään maaotteluumme kesti pelata kaksi vuotta. Päätavoite on luonnollisesti saada kansainvälisistä tapahtumista kokemusta jota sitten voimme hyödyntää tulevaisuuden EM-tasolla. Pelaajille en aseta mitään yksittäisiä tavoitteita, käymme ottelun kerrallaan ja otamme talteen vahvuudet joita hyödynnämme saavuttaaksemme maksimitason joukkueena. Emme myöskään ole asettaneet mitään sijoitustavoitetta koska lähdemme joka tapauksessa turnaukseen haastajan asemassa.


  • European Openissa 16 joukkuetta (ISL, SWE, NOR, POL, CZE, SVK, ROU, ISR, BLR, FAR, AUT, NED, FIN, EST, GEO ja LUX) on jaettu neljään neljän joukkueen alkulohkoon.
  • Jokaisen lohkon kaksi parasta etenee kahteen neljän joukkueen lohkoon, jotka pelaavat sijoista 1-8 siten, että jatkolohkojen parhaat pelaavat turnausvoitosta, kakkoset pronssista, kolmoset sijoista 5-6 ja neloset sijoista 7-8.
  • Alkulohkoissa kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet pelaavat vastaavasti samalla sapluunalla sijoista 9-16.
Suomen joukkue turnauksessa:

1 Lauri Arkko (MV), Cocks
2 Klaus Ahlgren (V6), Akilles
4 Eero Laine (O6), ÅIFK
5 Henry Juslin (K9), Alingsås HK (SWE)
7 Elmeri Kivipato (K6), Cocks
8 Mikael Manderoos (V6), ÅIFK
9 Niklas Klama (V9), Vfl Gummersbach (GER)
10 Ronny Nummelin (V9), Atlas
11 Oliver Nordlund (K9), HIK
12 Tommi Haverinen (MV), Atlas
14 Santeri Maijala (O9), ÅIFK
15 Lasse Louevuo (K9), Atlas
16 Joonas Klama (MV), Vfl Gummersbach (GER)
17 Kalle Kankaanpää (K6), ÅIFK
18 Jonathan Manner (O6) HIK
20 Edvin Voutilainen (K6), SIF

Suomen otteluajat alkulohkossa A:

3.7. 10:30 Tsekki – Suomi
3.7. 17:00 Suomi – Islanti
4.7. 13:00 Valko-Venäjä – Suomi

(Ajat Suomen aikaa).

Linkkejä:

European Open EHF:n sivuilla
Kisäjärjestäjien sivut
P00 Facebookissa
European Open-turnauksen lohkot arvottu

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.