Tomas Westerlund: ”Elinehto meille on, että puolustus toimii ja päästään hyökkäämään”
Naisten maajoukkue kokoontuu maanantaina ensi viikon EM-karsintarupeamaa varten. Suomi kohtaa keskiviikkona 11.10. vieraskentällä Tsekin ja lauantaina Karjaalla lohkon ennakkosuosikin, kaksien edellisten EM-kisojen kuutosen Hollannin. Päävalmentaja Tomas Westerlundin mukaan Suomen tavoitteena alkavissa karsinnoissa on haastaa kovassa lohkossa sekä muut maat että itsensä.
– Viikon ohjelma on tiukka. Osalla Ruotsissa pelaavilla on pelejä vielä sunnuntaina, joten kokoontuminen siirtyi maanantaiksi. Tiistai on matkapäivä, peli Tsekissä keskiviikkona, sieltä matka kotiin ja valmistautumaan lauantain otteluun.
Avausvastustaja Tsekkiä Westerlund kuvailee kovaksi vastustajaksi ja Hollantia joukkueeksi aivan maailman huipulta. Se, millaisella kokoonpanolla Hollanti Karjaalle saapuu, on vielä auki. Joka tapauksessa se tulee olemaan todellinen huippujoukkue.
– Tsekki voitti viime EM-karsinnoissa Ranskan kotonaan. Maalivahti on todella hyvä, ja oikea laita Jana Knedlíková, joka pelaa Vipersissa, on maailmanluokan pelaaja. Tsekki ei pelaa ihan niin hyvin kuin Hollanti, mutta lujaa nekin tulee.
– Hollanti on listannut 28 pelaajaa ja on ottanut mukaan aika monta pelaajaa heidän liigamaajoukkueesta, joka voitti kesällä Ruotsin. Voihan se olla, että ne kierrättää aika paljonkin, sillä erittäin monta pelaajaa pelaa isoja minuutteja EHF Champions Leaguessa. Mutta ihan sama millä joukkueella tulevat tänne, se on aivan varmasti huippujengi.
Westerlund on seurannut tiiviisti Ruotsin ja Norjan sarjoja, ja nähnyt syksyllä sarjan alettua kaikki SM-sarjajoukkueet paikan päällä. Joukkueen runko on hänen mukaansa pitkälti sama kuin keväällä, mutta loukkaantumisten myötä mukana on pari uutta nimeä.
– Ruotsissa Örebrossa pelaava sentteri Annina Nyström on mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Hän on tehnyt paljon töitä käsipallon eteen ja siirtynyt ylöspäin. Aloitti täällä kakkosdivarissa, siirtyi sitten ykköseen ja pelaa nyt Allsvenskanissa. Samassa joukkueessa pelaa myös mm. Lotta Kulju.
Toinen debytantti on Norjassa pelaava Hanna Nyman, joka tulee täyttämään Emma Aarnion jättämää suurta aukkoa. Aarnion loukkaantuminen on Westerlundin suurin harmi, ja se vaikuttaa myös peluutukseen.
– Aarnion merkitys joukkueelle on suuri. Hän on tärkeä pelaaja, sellanen voittajatyyppi, että kyllähän se vaikuttaa. Ellen Voutilainen saa luultavasti toisen roolin, siirtynee ehkä vähän vasemmalle, Johanna Hilli saanee keskittyä pelaamaan keskiysinä.
– Laitureista vasemmalla Nicolina Fredriksson on aika ylivoimainen, toisesta paikasta tappelee Emilia Karell ja täksi kaudeksi Norjaan siirtynyt Linnea Aula. Oikea laita on meille todella tärkeä paikka, erityisesti silloin kun meillä ei ole vasenkätistä oikeaa pakkia. Sinne meillä on kaksi nuorta pelaajaa, Anette Rakkolainen, ja Ella Valkamo.
Pelin osa-alueista Westerlund arvioi puolustuksen olevan paremmassa jamassa kuin hyökkäyspelin, ja nimenomaan omassa päässä Suomen onkin pystyttävä pärjäämään, ja sitä kautta lähtemään vastaiskuihin.
– Meille on elinehtona että puolustus toimii ja päästään tekemään helppoja maaleja, ettei koko ajan jouduta pelaamaan muuria vastaan. Siksi olemmekin käyttäneet siihen paljon aikaa. Sitten tietenkin koitetaan, ja ehkä joudutaan pelaamaan 7v6, sillä ne puolustukset mitä me kohdataan on jo fyysisesti isompia kuin me. Kyllähän me tiedetään että jos joudutaan puskemaan kuudella kuutta vastaan niin se tulee olemaan vaikeaa. Puolustamalla hyvin saadaan myös torjuntoja maalivahdeilta jota kautta voidaan saada helppoja maaleja. Se pätee kaikkiin näihin matseihin.
– Se mikä on harmittanut kun ollaan pelattu, sanotaan Färsaaria vastaan, että pelattiin hyvää puolustuspeliä ja Minttu (Wilhelmina Wolff) oli loistava maalissa, mutta ei kuitenkaan saatu riittävästi kontramaaleja. Jos vertaa Färsaariin, joka ei ehkä puolustanut ihan yhtä hyvin, mutta paukutti siitä huolimatta kontramaaleja. Siinä on erittäin suuri ero, ja siinä meidän pitää parantaa. Kun vastustaja hukkaa pallon meillä pitäisi olla kontra. Reagoinnin suunnanmuutoksiin pitää parantua.
Juoksukilpailuun ei kuitenkaan lohkon muiden joukkueiden kanssa kannata lähteä.
– Jos me ruvetaan juoksemaan niiden kanssa niin me ollaan siinä kisassa ihan altavastaaja. Tekniset virheet pois, koska jos hukataan pallo niin ne kontraa heti.
– Sitten meidän pitää tietenkin pelata maltilla ne tilanteet kun ei päästä kontriin, eli tullaan ehkä ottamaan tempoa alas, niin ehkä saataisiin vastustaja pois heidän omalta mukavuusalueeltaan.
Selkein asia mihin Westerlund haluaa parannuksen on jaksojen loput. Esimerkkinä hän käyttää vuoden takaisin MM-karsintaotteluita Itävaltaa vastaan, joissa Suomi pelasi 50 minuuttia hyvin, mutta sitten tuli punaiset jaksot jolloin vastustaja meni menojaan.
– Siitä ollaan puhuttu joukkueen kanssa paljon. Jos katsotaan matsirytmiä, niin me hukataan silloin palloja ja vastustaja tekee kolme-neljä maalia nopeasti. Meillä on tietysti pieni ryhmä ja moni pelaaja joutuu urakoimaan, mikä vaikuttaa siihen, mutta ne meidän pitäisi silti saada pois.
Westerlund on realisti miettiessään millainen tulos karsinnoista olisi Suomen kohdalla onnistunut suoritus.
-Neljä parasta lohkokolmosta menee jatkoon mutta siihen päästäkseen pitää ottaa pisteitä useammasta ottelusta. Toisaalta taas yhdenkin voiton merkitys voi olla todella iso sen kannalta, että sillä voi varmistaa paikan jo seuraaviin karsintoihin ja välttää esikarsinnat. Ollaan otettu askelia eteenpäin enemmän ja enemmän, mutta kyllähän kaiken pitäisi klaffata.
EM-karsinnat livenä Viaplayllä ja HandisTV:ssä
Suomen ensimmäinen EM-karsintaottelu Tsekkiä vastaan näytetään suorana Viaplayllä tiistaina 11.10. kello 18:10 alkaen.
Kotiottelu Suomi-Hollanti näkyy HandisTV:llä, molemmat suomeksi selostettuna.
EM-karsintaliput ennakkoon Lippuagentista
Vantaan Energia Areenan ollessa varattuna Suomi pelaa syksyn maaottelut Hollantia sekä Iso-Britanniaa vastaan Karjaalla.
Ennakkoliput Hollanti-otteluun alkaen 15 €/10 € myy Lippuagentti. Ennakkoon ostaneille liput ovat vitosen halvempia kuin ovelta hankittuna.