Päävalmentaja Mikael Källmanin tiivistelmä miesten MM-karsinnoista

Qatar2015

Olemme saaneet viimeisten lähes kahden kuukauden ajan nauttia loistavista käsipalloturnauksista. Naisten MM-kisat pidettiin joulukuussa Serbiassa ja miesten EM-kisat tammikuussa Tanskassa. Naisten puolella mestariksi kruunattiin Brasilia ja Euroopan paras maajoukkue löytyy tällä hetkellä Ranskasta. Paljon onnea heille.

Yllä mainittujen turnausten välissä Suomen miesten maajoukkue pelasi omat ottelunsa Qatarin 2015 MM-kisojen esikarsinnoissa. Suomi sijoittui 1. lohkossa loppujen lopuksi 3. sijalle. Joukkueen tavoite oli korkeammalla, mutta ikävien yhteensattumien johdosta tulos ei ollut odotetun kaltainen. Mitä ajatuksia karsintarupeama nosti päävalmentaja Mikael Källmanin mieleen.

Kesäkuussa mainiosti päättyneen EM-karsintavaiheen jälkeen joukkueeseen tuli muutoksia. Maajoukkueuransa lopettivat näihin karsintoihin kolme erittäin kokenutta pelaajaa: Tommi Sillanpää, Jac Karlsson ja Ville Kangas.

Toiko näiden pelaajien poistuminen kuvioista ongelmia tulevaa MM-karsintajoukkuetta valittaessa?

MK: Ei oikeastaan, Jac Karlssonin poisjääminen oli tavallaan yllätys. Ymmärrettävää kuitenkin, jos haluaa pelkästään satsata seuraotteluihin. Jacilla olisi ollut vielä paljon annettavaa, erityisesti puolustuspäässä hänellä olisi ollut tosi tärkeä rooli niin sanottuna ykkösenä muun puolustuksen edessä. On aina hyvä kun joukkue osaa pelata vähintään 2 – 3 erilaista puolustusmuotoa. Siinä mielessä hän olisi ollut erityisen tärkeä pelaaja joukkueelle.

MM-karsintoihin oli asetettu tavoitteeksi lohkovoitto. Siihen ei kuitenkaan ylletty.

MK: Harmillista kyllä, lähinnä vierastappio Georgiaa vastaan oli kitkerä. Se tappio seurasi meitä karsintojen loppuun asti. Tilanne muuttui täysin kun samanaikaisesti Liettua voitti Turkissa. Väitän kuitenkin, että Georgiassa puhjennut ruokamyrkytys vei siellä mahdollisuutemme ja vaikeutti tietämme jatkossa.

Turnauksen kotiottelut oli voitettava. Saldo olikin kaksi voittoa ja tasapeli. Miten analysoisit näitä kolmea ottelua?

MK: Turkki ja Georgia-ottelut olivat loistavia, ja vaikka Liettuaa vastaan pelasimme tasan, niin en ole siihen pettynyt, päinvastoin. Jouduimme pahaan ahdinkoon kun emme laittaneet palloa maaliin, vaikka pelasimme itsellemme loistavia tekopaikkoja. Huikea nousu joukkueelta lopussa tasoihin riskillä ja onnella.

Vieraspeleistä oli myös napsittava muutama piste, mutta siinä ei onnistuttu. Miten erittelisit näitä otteluita?

MK: Pelillisesti vierasottelu Georgiaa vastaan, erityisesti toinen puoliaika, sekä Turkkia vastaan Ankarassa olivat huonoja, muuten olen tyytyväinen. Liettua ottelu pelattiin hyvin. Olimme sopineet etukäteen että lähdemme hakemaan voittoa jos tilanne on lopussa tasan. Tässäkin ottelussa jätimme liian monta avopaikkaa käyttämättä. Vieraspeli Turkkia vastaan oli huonoin ottelumme. Mahdollisuudet lohkovoittoon olivat menneet ja muutama pelaaja aivan puhki. Turkki rymisteli alussa muutaman kerran ja alistuimme siihen. Emme jaksaneet panna kunnolla hanttiin.

Käsipallo on kova fyysinen kontaktilaji ja loukkaantumiset eivät ole harvinaisia. Suomen joukkue kärsi muutaman takaiskun turnauksen aikana. Oliko sillä suuri merkitys?

MK: Andreas Rönnbergin poisjääminen ensimmäisestä Turkki ottelusta oli merkityksetön, mutta häntä olisi tarvittu Georgiassa. Kuuden pelaajan poisjääminen loukkaantumisten takia tammikuussa oli liikaa. Meillä ei ole sellaiseen varaa. Nyt ei ollut keskipuolustukseen vaihtomahdollisuuksia ja siksi Leo Ojala ja Richard Sundberg joutuivat taukoamatta rehkimään.

Miesten maajoukkue on keski-iältään hyvin nuori mutta ei aivan kokematon. Mitkä ovat mietteet tällä hetkellä joukkueen asenteesta ja saavutuksista?

MK: Asenne tässä joukkueessa on niin kohdallaan kuin olla ja voi. Hyviä ja kivoja kavereita. Tunnetta, yhteishenkeä ja huumoria tästä joukkueesta löytyy yllin kyllin. Olisi todella ollut hienoa saavuttaa lohkon paalupaikka. Mahdollisuudet siihen olivat olemassa, mutta edellä mainitut tekijät veivät liian paljon. Liettuan vastustajaksi arvottiin kesäkuun MM-play off -otteluihin Venäjä. Jos olisimme saavuttaneet ykköspaikan, niin me olisimme olleet siinä. Tämä tietenkin harmittaa, että muutama kova ottelu meni sivu suun. Tätähän tälle nuorelle joukkueelle halutaan, nyt ne jäivät ikävä kyllä väliin. No, välillä yksi kesä ilman otteluita. Pääsevät pojat ainakin fysiikkaa harjoittelemaan, mikä on toisaalta hyvä juttu.

Maajoukkueen seuraava esiintyminen on huhtikuun alussa. Silloin pelataan EM-kisojen play off -karsinta Romaniaa vastaan. Saatiinko näistä karsinnoista lisää uskoa ja itseluottamusta peliotteisiin?

MK: Varmasti saatiin ja luulen että aika paljon jäi joukkueellekin hampaankoloon. Maalivahtipeli ja puolustus oli hyvää läpi koko karsinnan, ja olemme hyvä vastaiskujoukkue. Hyökkäyspäässä meillä on vaikeampaa kun ei ole sitä vasenkätistä takarakentajaa, mutta siitä huolimatta pelasimme ja pääsimme hyviin maalintekopaikkoihin. Karsinnassa hukkasimme todella paljon avopaikkoja. Toisaalta hyvä juttu että saamme vastustajan puolustuksen auki. Nämä paikat pitää vain tulevaisuudessa hyödyntää, jos haaveilemme jatkoon menemisestä. Tulevat Romania-pelit huhtikuussa ovat vuoden kovimmat, sillä vastustaja on todella hyvä. Kaksi nappiottelua, jossa laitetaan paikoista pallot sisään, niin meillä on mahdollisuus jatkoon varsinaisiin EM-karsintoihin. Silloin vastaan tulisi vihdoin ne tosi isot pojat. Se olisi mahtava juttu päästä pelaamaan heitä vastaan.

Kaikki Karjaalle 5.4. kannustamaan Suomi voittoon!

JR

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.