Itävalta miesten seuraava vastus EM-karsinnoissa

Edessä on huikean jännittäviä käsipalloviikkoja. Miesten SM-liigassa on ratkaisun hetket käynnissä. Dicken on jo raivannut tiensä finaaliin. Atlas Vantaa ja Riihimäen Cocks taistelevat toisesta loppuottelupaikasta. Kuka vie Suomen mestaruuden selviää noin kuukauden sisällä.  Naiset ovat jo edenneet mitalipeleihin ja taistelu mestaruudesta alkoi tällä viikolla. Pystyykö HIFK ottamaan neljännen mestaruuden peräkkäin selviää huhtikuun loppuun mennessä.

Jännitettävää riittää myös kansainvälisellä puolella. Kolme maajoukkuetta tavoittelee paikkaa EM-kisoihin. Ensimmäisenä astuu parrasvaloihin tyttöjen -96–syntyneiden maajoukkue, joka aloittaa karsintansa perjantaina 17.4. Turkkia vastaan. Joukkue pelaa ottelunsa Pirkkolassa ja lohkossa pelaavat Suomen ja Turkin lisäksi Unkari. Vain lohkovoittaja jatkaa Espanjassa järjestettäviin EM-kisoihin.

Naisten maajoukkue aloittaa EM-karsintojen ensimmäisen vaiheen viikonloppuna 12. – 14.6. Lohkossa pelaavat Suomen lisäksi Israel ja Kosovo. Suomi on saanut järjestettäväkseen nämäkin karsinnat ja ottelut tullaan pelaamaan Karjaan Sisu Areenalla. Lohkovoittaja menee seuraavaan karsintavaiheeseen ja siihen Suomen naisilla on täydet mahdollisuudet.

Tyttöjen ja naisten karsintojen välissä miehet jatkavat omaa EM-karsintaansa pelaamalla kaksi ottelua Itävaltaa vastaan huhti- toukokuun vaihteessa. Keskiviikkona 29.4. klo 18:30 pelataan Vantaan Energia Areenalla ja lauantaina 2.5. ottelu käynnistyy klo 20:15 paikallista aikaa Bregenzissä. Suomen karsintalohkossa ovat kaikki joukkueet pelanneet kaksi ottelua ja Espanjalla ja Saksalla on kaksi voittoa. Itävalta ja Suomi ovat vielä pisteittä. Itävalta on lohkon kolmonen paremman maalisuhteensa ansiosta. Tulevat Itävalta-ottelut ovat toisin sanoen hyvin tärkeitä lopullisen sijoittumisen suhteen.

Vielä 90-luvun ja tämän vuosituhannen alussa Suomi ja Itävalta pelasivat useampia otteluita MM-kisojen C- ja B-sarjassa sekä tasaisia vääntöjä EM-karsinnoissa. Euroopan Käsipalloliitto myönsi EM-kisat Itävallalle vuodeksi 2010. Maa ryhtyi panostamaan todella rajusti omiin kisoihin. Päävalmentajaksi palkattiin islantilainen Dagur Sigurdsson, joka toimi silloin pelaajavalmentajana itävaltalaisessa A1 Bregenz-joukkueessa. Tulosta tuli sen verran että Itävalta oli kotikisoissaan yhdeksäs. Tämä oli Itävallan kautta aikojen paras saavutus EM-kisoissa. Mainittakoon että Dagur Sigurdsson valmentaa tällä hetkellä Saksan maajoukkuetta. EM-kisat 2012 jäivät itävaltalaisilta karsintoihin, mutta pari vuotta myöhemmin Tanskassa sijoitus oli 11.

MM-kisoissa Itävalta on 1930-luvulla ollut kova sana. Berliinin Olympialaisissa 1936 Itävalta otti hopeaa ulkokentillä pelatussa turnauksessa. Hopeaa tuli myös MM-hallikisoissa vuonna 1938. Sitten kuluikin aikaa ja vuonna 1966 ulkokenttien MM-kisoissa tuli vielä pronssia. Tämän vuoden Qatarin MM-kisoissa Itävalta oli jälleen mukana ja sijoittui kolmanneksitoista. Tie nousi pystyyn ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Vastustajana oli isäntämaa, ja lopputulos oli odotetun lainen. Ei siinä ottelussa annettu Itävallalle paljon mahdollisuuksia.

Qatarin kisoissa Itävalta sai kaiken kaikkiaan runsasta kokemusta, ja se ei välttämättä tiedä Suomelle helppoja hetkiä. Kuusi peliä MM-kisoissa kovia joukkueita vastaan on varmasti antanut itseluottamusta ja uskoa. Vantaan Energia Areenalla tullaan näkemään aggressiivinen ja nopea joukkue.  Suomen tie seuraavissa otteluissa on hankala ja kivinen, mutta ei mahdoton. Tiivis puolustus ja ennakkoluuloton hyökkäys horjuttivat espanjalaisiakin pahan kerran, joten miksei sitten itävaltalaisiakin. Niin kuin on tullut monta kertaa todettua, käsipallossa kaikki on mahdollista.

Oli sitten kyseessä oman joukkueen kannattaminen Suomen mestariksi, T96 tyttöjen jatkopaikka Espanjaan, naisten jatkopaikka seuraavaan karsintavaiheeseen tai miesten voitto Itävallasta, niin yksi on vuoren varmaa. Katsomoon tarvitaan yleisöä ja kannustuksen pitää olla niin totaalista, että omat pelaajat saadaan hurmostilaan ja vastustaja masentumaan. Nähdään katsomossa.

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.