Käsipallo koulupelinä
Tietoa opettajille
Käsipallo on todella helppo ja hauska koulupeli!
Käsipallo on maailman vauhdikkain ja monipuolisin pallopeli. Siinä juostaan, hypätään, heitetään ja välillä vähän painitaankin. Maaleja tehdään paljon, n. 50 – 70 ottelua kohden. Yksinkertaisuudessaan käsipallo on mitä mainioin koulupeli! Pallon hallinta käsillä on helppoa; kaikki osaavat heittää palloa ja tehdä maaleja. Missä tahansa koulun salissa voi pelaajamäärää rajoittamalla saada hyvät pelit aikaiseksi. Samoin maalivahdin alueet voi soveltaa ja rakentaa itse vaikka merkkikartioilla. Maaleiksi kelpaavat salibandymaalit tai isot voimistelupatjat. Peruspelin saa käyntiin hyvin yksinkertaisilla säännöillä: pallo kädessä saa ottaa kolme askelta ja maalivahdin alueelle ei saa astua (paitsi maalivahti), ei vartalokontaktia. Myöhemmin voit lisätä pompautussäännön. Koulun salissa on turha välittää sivurajoista, eli pidä peli käynnissä!
Ja eikun pelaamaan!
Olemme koonneet liikunnanopettajille kattavan peruspaketin ”Käsipalloa kouluun”, jossa on esitelty säännöt yksinkertaisuudessaan sekä leikkejä, pelejä, harjoitteita ja vinkkejä pelaamiseen. Nu även på svenska!
Käsipalloa kouluun – vinkit helppoon koulupeliin
Handboll för skolor – instruktioner för ett lätt bollspel
Lisää tunti- ja tekniikkavinkkejä: EDU.fi Käsipallo
- Käsipallomaali on mitoiltaan 2 metriä korkea ja 3 metriä leveä.
- Käsipallokentän mitat ovat 20 x 40 metriä.
- Puolikaaren muotoinen maalivahdin alue sijaitsee pisimmillään 6,0 m maaliviivasta.
- Yhdeksän metrin päässä on vapaaheittoviiva (katkoviiva), jonka takaa vapaaheitot tulee antaa.
- Seitsemän metrin päässä maalista on 7 metrin heiton (ent. rangaistusheitto) viiva.
- Neljän metrin viiva maalialueella tarkoittaa, että maalivahti ei saa liikkua sen yli 7 metrin heittoa torjuessaan.
Kouluissa kannattaa pelata pienemmällä kentällä, pienemmillä maaleilla, yksinkertaisilla säännöillä ja tarpeeksi pienellä, pehmeällä pallolla, josta jokainen saa otteen ja joka ei satuta ketään esim. maalissa. Maaleiksi soveltuvat salibandymaalit tai patjat. Koripallokentän kolmen sekunnin aluetta voi hyödyntää maalivahdin aluetta määritettäessä. Koulussa tarvitset siis vain jonkinlaiset maalit, maalivahdin alueen ja pallon! Tarkemmat ohjeet yllä olevasta Käsipalloa kouluun -oppaasta.
Mistä saa pehmeitä palloja? Minkälainen pallo on hyvä lasten ja nuorten käsipalloiluun? Kysy lisää käsipalloliiton nuorisovastaavalta!