Tomas lisää vauhtia naisten maajoukkueeseen

Tomas Westerlund on aloittanut kaksivuotisen pestinsä naisten maajoukkueen päävalmentajana rauhallisin ja innostunein mielin. Tavoitteena on jatkaa hyvää kehitystä ja katsoa samalla pidemmälle tulevaisuuteen.

Tämä mies on tuttu näky käsipallokentillä. Tomas aloitti käsipallon neljävuotiaana, pelasi ensimmäisen ottelunsa Suomen maajoukkueessa 16-vuotiaana, saavutti BK-46:ssa viisi SM-kultaa ja kaksi hopeaa sekä valmensi miesten maajoukkuetta vuosina 2000–2009.

Karjaalla syntynyt ja nykyään Lundissa asuva liikunnanohjaaja on tehnyt vakuuttavaa peli- ja valmennusuraa niin ikään Ruotsissa, jossa hän on suorittanut valmentajatutkintonsa, kuten Master Coach -tutkinnon. Tomas toimii IFK Kristianstadin nuorisovastaavana sekä 03-syntyneiden tyttöjen valmentajana.

Ja nyt Tomas on myös Suomessa. Sunnuntaina 18.8. hänet nähtiin jo panelistina Suomen käsipalloliiton kaikkien aikojen neljännessä käsipallofoorumissa Cocks Areenalla Riihimäellä pohtimassa naisten käsipallon tulevaisuutta.

Citius, altius, fortius

Suomen käsipalloliitto nimesi Tomaksen kesäkuussa Tommy Suoraniemen seuraajaksi ja naisten maajoukkueen päävalmentajaksi kaksivuotisella sopimuksella.

”On hienoa päästä jatkamaan Tommyn viitoittamaa työtä. Suomalainen käsipallo on mennyt paljon eteenpäin sitten Suomen vuosieni, joten on mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle voimme päästä. Tämä on jännittävä haaste”, Tomas tuumii.

Tomas starttasi ensimmäisen kautensa Suomen naisten maajoukkueen päävalmentajana muun muassa katsomalla viime kauden otteluita ja analysoimalla pelejä. Ensimmäinen yhteinen leiri pelaajien kanssa on marraskuussa. National Team Weekillä 25.–30.11. joukkue lähtee harjoittelemaan ja pelaamaan Unkariin. Joukkue tullaan nimeämään syyskuun aikana.

”Yhtenä tavoitteenamme on kehittää nopeampaa pelityyliä eli jatkaa tässäkin Tommyn jo aloittamaa työtä”, Tomas toteaa.

Matkaa on ja aikaa myös

Kun Tomas katsoo hieman pidemmälle, tavoitteena näkyy pääsy vuoden 2024 EM-kisoihin, jolloin mukaan pääsee 24 maata nykyisen 16 sijasta.

”Matkaa on kurottavana, mutta niin on myös aikaa kehittyä ja kerätä kokemusta. Meillä on nuori joukkue, josta löytyy tahtoa ja osaamista. Kun on tavoitteita, voi syntyä myös tuloksia. Eteenpäin pääseminen edellyttää luonnollisesti kovaa työtä.”

Tomas kiittää Suomen käsipalloliiton pitkän tähtäimen suunnitelmaa maajoukkuetoiminnassa. Tulevaisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös sen ansiosta, että moni suomalainen käsipalloilija on nyt hakemassa kokemusta ulkomailta.

”Pyrimme siihen, että pelaajat motivoituvat jatkamaan pelaamista nykyistä pidempään, jolloin meille kasvaa yhä laaja-alaisempi ja entistä osaavampi joukkue”, Tomas sanoo.

Tomas luonnehtii itseään valmentajana rennoksi ja kannustavaksi. ”Pelaajien motivointi ja innostaminen on tärkeää, sillä loppukädessä hehän sen työn kentällä tekevät.”

Kuka Tomas Westerlund?

  • syntynyt: Karjaalla 1972
  • asuu: Lundissa, Ruotsissa
  • perhe: vaimo ja 3 lasta
  • ammatti: liikunnanohjaaja, valmentaja (Master Coach)
  • kasvattijoukkue: BK-46
  • tähtihetkiä: mm. viisi SM-kultaa ja kaksi SM-hopeaa BK-46:n riveissä
  • Suomen maajoukkuepelaaja 1988–1997
  • Suomen naisten maajoukkueen päävalmentaja 2019 >
  • IFK Kristianstadin nuorisovastaava ja 03-syntyneiden tyttöjen valmentaja

 

Avainsanat: NMJ, naisten maajoukkue, naisten päävalmentaja, Tomas Westerlund

 

teksti: Sari Okko/stooripoint

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.