Roope Rissanen Helsingin Käsipallo Akatemian fysiikkavalmentaja

Helsingin Käsipallo Akatemia aloitti uuden toimintansa syksyllä 2019 Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian (URHEA) yhteydessä. Käsipalloakatemian vahvuuteen kuuluu tällä hetkellä noin 20 nuorta urheilijaa. Nuoret opiskelevat pääsääntöisesti Mäkelänrinteen Urheilulukiossa, Brändö Gymnasiessa, Practicumin ammattioppilaitoksessa sekä Stadin ammattiopistossa. Normaaliin viikkorytmiin kuuluu kahdeksan harjoitusta viikossa, joista neljä on lajipainotteisia ja neljä fysiikkapainotteisia. Viikonloput painottuvat seurojen harjoituksiin sekä otteluihin. Käsipalloakatemian valmennustiimiin kuuluvat Björn Monnberg, Nils Kühr, Ken Sirenius sekä Jaakko Horelli.

Valmennustiimi vahvistui loppusyksystä fyysisen valmennuksen osa-alueella, kun fyysisen valmennuksen ammattilainen Roope Rissanen liittyi valmennustiimiin. Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian palkkalistoilla oleva Roope tulee ohjelmoimaan ja suunnittelemaan Käsipalloakatemian fyysisen harjoittelun yhdessä lajivalmentajien kanssa. Kokonaisuudessaan Roope tuo lisää osaamista ja ennen kaikkea tieteellistä pohjaa Käsipallo Akatemian viikottaiseen harjoitteluun.

 

Ken Sirenius, Suomen Käsipalloliiton valmennuspäällikkö

Roope auttaa Käsipalloakatemian lajivalmentajia fyysisen harjoittelun suunnittelussa, mutta tärkeänä osana on myös kuormituksen seuranta. Olemme erittäin iloisia, että olemme saaneet Roopen mukaan valmennustiimiin. Hän tuo laaja-alaista kokemusta fyysisestä harjoittelusta ja olemme varmoja, että hänen panoksensa tuo lisää ammattimaisuutta päivittäisharjoitteluumme toteaa Suomen Käsipalloliiton valmennuspäällikkö Ken Sirenius.

Tapasimme 27-vuotiaan helsinkiläisen liikuntatieteiden maisterin haastattelua varten. Luontoa rakastavan nuoren miehen vapaa-aika kuluukin liikunnan ja luonnon parissa.

Päiväni kuluvat useamman lajin fyysisen valmennuksen parissa, jonka lisäksi pyrin löytämään myös aikaa omalle harjoittelulleni. Oma harjoitusviikkoni sisältää sulkapalloa (oma lajini, jossa edelleen kilpailen), jonka lisäksi touhuan kaikkea voimaharjoittelusta juoksuun. Vapaa-aikani liikunnan ulkopuolella kohdistuu usein luontoon ja pyrinkin tasaamaan ajoittain kiireistä arkeani lähtemällä useamman päivän vaellukselle metsään.

Roope on kouluttanut itsensä aina liikuntatieteiden maisteriksi (MSc) asti UCAM (Universidad Catolica San Antonio de Murcia) -yliopistossa Espanjassa. Hän on myös koulutettu Liikunnanohjaaja, tutkinnon hän on suorittanut Haaga-Helian Ammattikorkeakoulussa Vierumäen Urheiluopistolla. Tämän lisäksi hän on käynyt erilaisia valmentajakoulutuksia sulkapallon ja fysiikkavalmennuksen puolella.

Ennen urheiluun suuntautumista toimin valmentajana pääosin kunto- ja terveysliikkujien parissa, jonka lisäksi valmensin muutamaa urheilijaa. Viimeiset vuodet ovat kuitenkin vetäneet minua kohti urheilun fyysistä valmennusta ja pala palalta suuntaukseni, koulutukseni ja työnkuvani vaihtui urheilun fyysiseen valmennukseen.

Roope Rissanen, Helsingin Käsipallo Akatemian fysiikkavalmentaja

Tällä hetkellä Roope toimii kolmen lajin parissa:

Sulkapallo: Maajoukkueen ja Mäkelänrinteen urheilulukion urheilijoiden fyysinen harjoittelu. Tämän lisäksi valmennan oheisharjoittelua myös kahdessa seurassa.
Salibandy: Miesten liigajoukkueen Westend Indiansin fyysinen harjoittelu, jonka lisäksi avustan myös A- ja B-poikien ikäluokkien fyysisen harjoittelun ohjelmoinnissa.
Käsipallo: Käsipallo Akatemian fyysisen valmennuksen suunnittelu ja toteutus.
Näiden kolmen lajin lisäksi autan kourallista muita urheilijoita fyysisen harjoittelun osalta.

Kunnianhimoinen fysiikkavalmentaja ei tyydy seuraamaan ja peesaamaan muita, vaan haluaa rakentaa oman valmennusfilosofiansa tieteelliselle pohjalle.

Pyrin tuomaan Suomen fyysisen valmennuksen muuttuvaan kenttään ammattimaista valmentamista. Itsensä kehittäminen on itseisarvo tässä ammatissa, mutta samojen piirien keskinäinen keskustelu voi helposti jämähtää, jonka vuoksi uusien tulokulmien tarkastelu on tärkeää. Valmentajana en osaa täysin sanoa mihin olen menossa, mutta yritän tuoda oman näköistäni valmennusta Suomen urheiluun ja kehittämään itseni oman potentiaalini ylärajalle. Tulevaisuus näyttää mitä se tuo tullessaan kehittyvälle liikunta-alan työrintamalle, mutta pyrin omalta osaltani varmistamaan fyysisen valmennuksen laadukkaan toteutuksen ja mahdollisen kehittymisen lajeissa, joiden kanssa työskentelen.

Roopen valmennusfilosofia perustuu yksilöllistämisen lisäksi lajispesifiseen harjoitteluun.

En koe, että urheilijaa saadaan kehittymään vain tekemällä kyykkyä tai käyttämällä trendikkäitä harjoitusmuotoja. Harjoittelun tulee olla tarkoituksenmukaista ja tavoitteiden kanssa linjassa, mutta ei liian konemaista ja monotonista, sillä harva urheilulaji on täysin kontrolloidussa/yksitoikkoisessa ympäristössä. Urheilijaa ei pidä ruoskia henkihieveriin, vaan haastaa kovalla ja rehellisellä harjoittelulla. Kuitenkin ennen kaikkea ilman pientä pilkettä silmäkulmassa, on haastavaa löytää harjoittelusta mielekkyyttä.

Haluamme Suomen Käsipalloliitossa toivottaa Roopen tervetulleeksi Helsingin Käsipallo Akatemian valmennustiimiin ja toivotamme menestystä haastavassa tehtävässä!

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.