Puheenjohtajan viesti kauden päätyttyä

Hyvät käsipallon ystävät,

Edessämme piti olla kaikkien aikojen jännittävin käsipallokevät, jonka kuluessa olisimme päässeet päästämään tunteemme valloilleen täysissä käsipallokatsomoissa. Piti olla. Yhtäkkiä olemme pandemian edetessä tilanteessa, jossa osoitamme välittämistämme välttelemällä toistemme tapaamista. Se koskettaa syvästi myös meitä urheilun ja ennen kaikkea joukkueurheilun ystäviä.Viimeistään tällainen hetki laittaa ihmisen arvot oikeaan tärkeysjärjestykseen. Oma, läheisten ja kaikkien muidenkin terveys on nyt ykkössijalla. Suomalainen urheilukenttä osoitti esimerkillistä vastuunkantoa keskeyttämällä välittömästi kilpailutoiminnan, käsipallo muiden joukossa. Nyt, niin kauan kuin valtioneuvoston rajoitukset ovat voimassa, on meidän jokaisen asia vastata siitä, ettei vakava tilanne pääse etenemään kestämättömäksi.

Käsipalloliiton liittohallitus kokoontui torstaina 19.3. puhelinkokoukseen päättämään kilpailukauden 2019-2020 lopettamisesta. Hyvässä koordinaatiossa muiden joukkuelajien kanssa myös käsipallossa päädyttiin siihen, että kilpailutoiminta lopetetaan tämän kauden osalta ja ettei mestaruuksia, mitaleita ja sijoituksia virallisesti jaeta. EHF:n cup-kilpailujen osallistumisoikeuksia varten joukkueet oli kuitenkin laitettava ranking-järjestykseen, jonka perusteeksi valittiin niin miesten kuin naistenkin puolella loppuun pelatut runkosarjat.

Kaiken kokoontumista vaativan toiminnan on siis oltava pysähdyksissä niin kauan kuin valtion hallitus näin linjaa. Tämä ja toiminnan keskeyttäminen juuri tuottavimpien loppupelien kynnyksellä tarkoittaa suurta takaiskua erityisesti suomalaisen urheilun tukijalalle eli seuratoiminnalle. Paitsi toiminnallisesti, myös erityisesti taloudellisesti edessä olevat ajat tulevat olemaan raskaita. Monet perheet ajautuvat taloudelliseen ahdinkoon, samoin myös seuratoiminnassa rahoitukselle on tulossa kovia takaiskuja tulopuolen romahdettua yhdessä yössä. Pidemmällä tähtäimellä, mikäli maan talous ajautuu alamäkeen, myös tulevien yhteistyösopimusten määrä ja arvo pienenevät väistämättä. Vaikka kaikki sitä toivomme, emme myöskään voi varmuudella sanoa, onko joukkueurheilun harrastaminen mahdollista edes ensi syksynä, jolloin uuden pelikauden tulisi käynnistyä.

Nyt on meille kaikille kaikkien aikojen tärkein aika tukea itselle tärkeätä kotiseuraa: ei päästetä yhtä ainoaa joukkuetta tai seuraa lopettamaan toimintaansa tai edes kutistumaan. Tilanteen lauettua me kaikki tarvitsemme elämäämme liikettä ja tunteita. Ja ainakin minun elämässäni urheilu ja urheiluseurat ovat yhteisöllisyydessään aivan ainutlaatuinen inspiraation lähde. Toivottavasti myös valtiovalta ymmärtää seurojen toiminnan erityisen tärkeyden kansanterveydessä ja lähtee tukemaan vaikeuksissa olevia seurojamme samoin kuin tukee myös ahdinkoon joutuneita yrityksiämme. Myös Käsipalloliitto tekee voimavarojensa puitteissa kaiken voitavansa seurojen elinvoiman ylläpitämiseksi.

Me kaikki voimme kuitenkin vakaasti luottaa siihen, että pandemia saadaan yhdessä taltutettua ja urheilu ja käsipallo palaa taas tositoimiin. Silloin koko urheiluliikkeen on näytettävä voimansa kansan liikuttajana ja paikallisen yhteisöllisyyden luojana. Silloin urheilun tarve on suurempi kuin koskaan. Valmistaudutaan olemaan niin hyvässä kunnossa kuin mahdollista, kun klibba ja pallo voidaan taas ottaa esille. Eli pidetään kunnostamme huolta ja pidetään seuroistamme huolta. Pidetään huolta meille rakkaasta lajistamme – käsipalloa ei mikään tauti saa nujertaa.

Hyvät käsipalloilijat, nyt taistellaan yhdessä koronaa vastaan – kunnes pääsemme yhdessä taas harjoittelemaan, pelaamaan, heittämään, torjumaan, tuomaroimaan, valmentamaan ja kannustamaan.

Käsipalloterveisin,

Jari Henttonen

Puheenjohtaja

Suomen Käsipalloliitto

 

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.