Muutos säännön 8:2 SKPL:n lisäykseen koskien erikoisvartiointia C-junioreissa ja nuoremmissa

Käsipalloliitto ja Nuorisovaliokunta ovat viime kaudet ohjanneet puolustuspeliä aiempaa aktiivisempaan suuntaan. Sen seurauksena on pelikentillä, niin erotuomareiden kuin joukkueiden keskuudessa, syntynyt erilaisia tulkintoja siitä, milloin on kyseessä tavoiteltu aktiivinen puolustustapa ja milloin taas säännöissä kielletty erikoisvartiointi.

Tämän johdosta Käsipalloliitto on selkiyttänyt erikoisvartiointisääntöä vastaamaan nykyistä pelikäsitystä ja tukemaan sääntöjen ja tuomareiden puolelta joukkueita siirtymään aktiiviseen pelaamiseen.

SÄÄNTÖ 8 Rikkomukset ja epäurheilullinen käytös

8:2

SKPL:n lisäys voimassa 30.6.2017 saakka

C-nuorten ja sitä nuorempien otteluissa on kiellettyä oman joukkueen vapaaheittorajan ulkopuolella pelaajakohtaisesti seurata yhtä tai kahta vastajoukkueen pelaajaa.

Uusi tulkinta voimassa 1.7.2017 alkaen

C-nuorten ja sitä nuorempien otteluissa puolustava joukkue ei saa seurata yhtä tai kahta samaa hyökkäävää pelaajaa vapaaheittorajan ulkopuolella niin, että yritetään estää ko. enintään kahden saman pelaajan pallon saanti kokonaan (ns. ”erikoisvartiointi”). Sen sijaan kolmea tai useampaa pelaajaa saa vapaasti pitää vartioinnissa (”aktiivinen vartiointipuolustus” tai muu korkea puolustusmuoto). Aktiivinen puolustus ei muutu kielletyksi silloin, jos useampi puolustaja ajautuu hetkeksi pelin virtauksen mukana katkoviivan sisäpuolelle. Aktiivinen puolustus ei myöskään muutu kielletyksi, jos hyökkäävä joukkue asettaa 4 tai useamman pelaajan pelaamaan jatkuvasti katkoviivan sisälle tai niin lähelle katkoviivaa, että näitä on kohtuudella pakko puolustaa katkoviivan sisältä. Ei ole myöskään kiellettyä pelata esim. korkeaa 5:1-puolustusta – hyökkäävä joukkue voi vapaasti vaihtaa korkealta otetun pelinrakentajansa toiseen pelipaikkaan; oleellista on, että samaa yhtä tai kahta hyökkäävää pelaajaa ei saa seurata ja estää näiden pallon saantia (tietyn 1-2 pelaajan erikoisvartiointi).

 

Uusi tulkinta löytyy pdf -paperina myös Kilpailutoiminta -> Pelisäännöt -otsikon alta. Suora linkki tässä.

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.