MU20 kohtasi kahdesti Baskimaan valmistautuessaan EM-kilpailuihin

Suomen MU20 käsipallomaajoukkue kokoontui valmistavalle leiritykselle 14.-16.6.2024 ja oli kutsunut Baskimaan vieraakseen. Vierailija lennätti Suomeen torstaina 13.6. 14 hengen joukkueen alueen 2002-2006 syntyneistä pelaajista, joista viidellä oli vyöllä jo Espanjan pääsarjan pelejä. Joukkueet harjoittelivat perjantaina Kisakalliossa ja pelasivat lauantaina 15.6. ja 16.6. harjoitusottelut Karjaalla.

Suomi kokoontui Kisakallioon perjantaina 18 pelaajan ryhmällä, josta lopullinen 16-henkinen kisajoukkue oli valittava viikonlopun jälkeen. Perjantaiaamun harjoituksessa käytiin läpi hyökkäyspään pelikirjaa ja illalla kerrattiin oman puolustuspelin perusteita kesän 2023 Bilbaon videoista oppien, jolloin vastassa oli niinikään Baskimaan samainen ikäluokkajoukkue.

La 15.6.2024 15.30 Suomi P04 – Baskimaa 31-34 (18-18)

Lauantain ottelussa Baskimaa aloitti pelin vahvasti. Ennakkoon oli tiedossa, että Baskien vahvat läpiajopelaajat laittaisivat täyden paineen Suomen keskipuolustajille. Baskimaa teki oman asiansa tappavalla teholla heti alusta ja samaan aikaan Suomi aloitti muutamalla tolppaheitolla, jonka seurauksena Suomi turvautui nopeaan aikalisään 1-4 tappiotilanteessa. Aikalisän jälkeen Suomi terävöitti hieman puolustustaan mahdollistaen samalla Oliver Sandinille maalissa tärkeitä torjuntoja ja vastahyökkäsi pelin kolmessa minuutissa 6-5 johtoasemaan. 20 minuutin kohdalla Suomi kävi parhaimillaan jo neljän maalin johdossa 15-11 pakottaen puolestaan Baskimaan jo toiselle aikalisälle. Erän lopussa Suomen kierrättäessä kokoonpanoaan tekniset virheet lisääntyivät ja vierailija kiri ottelun puoliajalle 18-18 tasalukemiin.

Toisen puoliajan alkuun tuli huolimaton Suomi ja pallosta luovuttiin hyökkäyspäässä turhankin aktiivisesti, jonka seurauksena Baskimaa repi hiljalleen erän puolivälissä kolmen maalin johdon 23-26. Suomi puolusti koko ajan tiiviisti mahdollistan pelissä mukana pysymisen, mutta helpot pallonmenetykset pitkien puolustustyöjaksojen jälkeen käytti Baskimaa surutta hyväkseen. Erän loppupuolella Suomi viritti korkeammalla puolustuksellaan vielä kiriä päälle ja tuli maalin päähän 27-28 vielä 12 minuuttia ennen loppua. Baskimaa kuitenkin jatkoi tylysti Suomen virheistä kuittaamista voittaen tasaisen ottelun lukemin 31-34.

Suomen parasta esittivät ensimmäisellä puoliajalla 7 maalia tehnyt Fredrik von Troil, sekä vahvaa läpiajopelaamistaan esitellyt Liam Ranta-aho. Baskimaan paras oli Espanjan pääsarjassa päättyneellä kaudella hopeaa voittanut Bidasoa Irunin maalikuningas Gorka Nieto, jonka vahvaan läpiajopelaamiseen Suomella oli vaikeaa vastata.

Suomen maalintekijät: Fredrik von Troil 8, William Sjöholm 6, Liam Ranta-aho 5, Oskari Suopajärvi 3, Jooa Knaapinen 2, Nicolas Reenpää 2, Axel Sjöstedt 1, Aaron Kronberg 1, Joel Hagström 1, Jussi Hofmann 1, Vili Leppänen 1.
Suomen torjunnat: Oliver Sandin 8/31 = 26%, Alexander Segersven 6/13% = 46%

Su 16.6.2024 11.30 Suomi P04 – Baskimaa 31-35 (16-18)

Toisen päivän peliin tuli latautunut Suomi, joka lepuutti lauantaina isoimpia minuutteja kellottaneita pelaajiaan. Samalla joukkueella oli paikka antaa viimeisiä näyttöjään pääsystä EM-kisajoukkueeseen. Suomen tavoitteena oli vähentää pallonmenetysten määrää, terävöittää ylivoimapelaamistaan ja jatkaa vahvaa kontrapeliä. Valitettavasti kaksi ensimmäistä kohtaa eivät kuitenkaan toteutuneet ja ottelun alku oli Suomen kannalta katastrofaalinen. Tilanteessa 3-9 ja pelikellossa 12 minuuttia Suomi joutui turvautumaan jo toiseen aikalisäänsä peliin päästäkseen. Suomen pojat saivat myös sunnuntaina kuitenkin pelinsä käyntiin ja hilasivat puoliajalle pelin vain kahden maalin tappioasemaan 16-18, josta puoliajalla lähdettiin tekemään uutta alkua ottelulle.

Suomi muutti toisen puoliajan alussa puolustusmuotoaan korkeammaksi saadakseen väkivahvan Nieton kauemmaksi maalintekopaikoilta. Peli tasoittuikin huomattavasti ja 17 minuuttia ennen loppua Suomi oli kammennut pahimmillaan 7 maalissa käyneen tappioaseman taas tasoihin 23-23. Tasatilanteessa Suomella oli mahdollisuus myös jatkaa kuskin paikalle, mutta viikonlopun perisynti ja turhan helpot pallonmenetykset sallivat Baskien säilyttää pienen johtoasemansa. Kahden peräkkäisen ulosajon myötä Suomi oli taas kolmen maalin takaa-ajoasemassa 26-29, jota ei saatu enää kirittyä kiinni. Loppulukemat lähes lauantaiseen tapaan 31-35 vierailijoille.

Suomen positiivisimmasta esityksestä vastasi etenkin hyökkäyspelissä tasoaan nostanut Axel Sjöstedt, joka heitti 5 maalia kaukaa ja läpiajoista. Myös Jussi Hofmann näytti puolustuspään voimaansa pärjäten vahvasti kaksinkamppailussa ja heitti samalla 4 maalia oikean pakin läpiajoistaan 100% tehoilla. Baskimaalla esiin nousi 7 maalia tehnyt vahva Asier Iriba, joka käytti syntyneet tilat hyödyksi Suomen keskittyessä enemmän Nieton vartiointiin.

Suomen maalintekijät: Fredrik von Troil 6, Axel Sjöstedt 5, Vili Leppänen 5, Jussi Hofmann 4, Jakob Meinander 2, Liam Ranta-aho 2, Nicolas Reenpää 2, Oskari Suopajärvi 2, Emil Bredenberg 1, Jooa Knaapinen 1, Marcus Ojala 1.
Suomen torjunnat: Alexander Segersven 6/34 = 18%, Telmo Suntila 2/9 = 22%

Baskimaan päävalmentaja Asier Abad oli tyytyväinen viikonlopun antiin:

The Basque Country Team is very happy with the games. It gave our players again international experience and I am impressed how they took responcibility during the games. I am also impressed how much Team Finland has developed both physically and in handball since last summer when we played in our country.I hope the Team Finland is happy with their performance as they played very well against a team with several players in League Asobal and also three players from the Spanich youth team that won IHF World Championships. Best of luck to our finnish friends to the Ehf Championships

Viikonlopun jälkeen valittiin MU20 kisajoukkue, joka kokoontuu vielä kahdelle kotimaan päiväleirille, reissaa Baltic Sea Cupiin 28.-30.6. Tallinnaan ja lähtee sitten EHF European Championship-turnaukseen 11.-23.7.2024 Kosovoon.

Valmentaja Aku Kuusisto summaa Baskipelien antia ja kertoo valitusta joukkueesta:

Baskit antoivat meille kovan vastuksen ja viikonloppu osoitti, että olemme monessa asiassa jo aika lailla valmiita. Pientä huolellisuutta pallon kanssa tiettyihin tilanteisiin ja lisäksi voimme hioa ylivoimapelaamista. Nyt on myös tärkeää saada freesit ja ehjät pelaajat mukaan heinäkuussa.

Meillä on kisajoukkueessa taitava joukko pelaajia ja pelipaikoista oli loppuun saakka aitoa kilpailua. Joukkueesta löytyy nopeampaa ja peittävämpää maalivahtia, keskipuolustuksessa pelaavaa laitapelaajaa, korkealla taitavia puolustajia, kookkaita keskipuolustajia, heittäjiä ja läpiajopelaajia – kaikki tämä mahdollistaa hyvät variaatiot meidän pelaamiseemme myös kesän tulevissa otteluissa. Olen varma, että pystymme tekemään hyvän esityksen kesän kisoissa!

P04 joukkue kiittää lämpimästi BK-46:tta, joka tarjosi hienot puitteet maaotteluille ja seuran vapaaehtoiset kantoivat päävastuun kaikista järjestelyistä. Lisäksi juniorimaajoukkue osoittaa kiitoksensa sponsoreilleen, jotka mahdollistavat erinomaisen valmistautumisjakson ennen kesän huipentavaa EHF Championship-turnausta.