Kahden eri käsismaailman välissä – Ahvenanmaalla pelataan taas käsipalloa

Käsipalloa juurrutetaan Ahvenanmaalle nyt juniorien kautta. Monilajiseura IF Fram aloitti vuoden vaihteessa käsipallotoiminnan, jonka tavoitteena on nyt kevään aikana kartoittaa kiinnostusta lajiin, ja perustaa syksyllä 2-4 ikäluokkaa. Ensimmäisen kuukauden aikana harjoituksissa on käynyt jo kymmeniä kokeilijoita.

Muutama vuosi sitten pieni ryhmä käsipallotaustaisia ihmisiä istui alas ja teki isoja suunnitelmia aloittaa toiminta jo silloin, mutta sitten korona tuli ja pisti kaiken uusiksi, sanoo Eddie Sundell, yksi hankkeen taustalla toimivista.

– Meillä oli vähän pienempi ryhmä silloin, ja oli oikeastaan ihan hyvä, että ideaa piti vähän aikaa kypsyttää. Tuolloin oli tarkoitus ryhtyä toimeen erään toisen seuran kanssa, mutta näin jälkikäteen se ei olisi ollut näin hyvä, mitä IF Framin kanssa nyt on aloitettu.

IF Fram on pieni seura pieneltä 1800 asukkaan Saltvikin paikkakunnalta, vartin ajomatkan päässä Maarianhaminasta. Halli on hieno ja toimiva. Ison kentän, jonka pystyy jakamaan junioreille kolmeen osaan, lisäksi kompleksissa on uimahalli ja punttisali.

– Saatiin tosi hyvät fasiliteetit käyttöön! Kevätkaudeksi on jo saatu sponsoreita sen verran, että kaikki hallivuorot ja pallot on maksettu, ja seuraavaksi olisi tarkoitus ostaa minimaaleja halliin. Täällä voidaan pian järjestää vaikka turnauksia, Sundell maalailee.

IF Framin käsipalloharjoitukset pidetään 1800 asukkaan Saltvikissa.

Lupaava alku

Kiinnostusta uuteen lajiin oli edellisinä vuosina kartoitettu vierailemalla koulujen urheilupäivillä pitämässä käsipallotunteja.

– Huomasimme, että oppilaat olivat todella innostuneita. Ahvenanmaalla katsotaan paljon Ruotsin televisiota, joten käsipallo oli heille lajina tuttu. Lisäksi esimerkiksi jalkapallossa kerätyt valmiudet varmistivat sen, että monet kokivat onnistumisen iloja näiden kokeilutuntien aikana, sanoo taustaryhmään kuuluva Heidi Kullberg.

Joulukuun lopussa pidettyyn ensimmäiseen kokeiluvuoroon saapui nelisenkymmentä innokasta lasta, ikähaitarilla 6-12 vuotta. Sen jälkeen treeneissä on viikoittain käynyt parikymmentä pientä käsipallon pelaajaa per ikäluokka. Sundellin mukaan kenenkään ei tarvitse päättää heti, vaan kaikki saavat testata kolme kertaa, ja vasta sen jälkeen päättää että liittyykö seuraan.

Harrastajia etsitään IF Framin omien kanavien kautta, sekä Ahvenanmaalla toimivan Starka barn -ohjelman kautta, jossa lapsille tarjotaan kouluissa mahdollisuuksia testata uusia lajeja.

– Myös käsipalloliiton School Tour on mietinnässä, kertoo Kullberg.

IF Framin harjoituksissa on käynyt jo kymmeniä lapsia tutustumassa käsipalloon.

Osaava taustaryhmä

Hyvät ja laadukkaat harjoitukset ovat toiminnan elinehto. BK-46:ssa käsipallokasvatuksensa saaneen Eddie Sundellin tehtävät projektissa ovat sen pelillisellä puolella. Ydinryhmässä ovat myös Jeanette Toivonen ja Christa Martin-Sundman, jotka olivat jo edellisessä käsipallon tuontiprojektissa mukana, sekä ruotsalainen Markus Palm, jolla on maalivahtitausta ja hän toimii myös fysiona. Palmilla on kontakteja Ruotsin puolelle, Suomen suuntaan yhteydenpito toimii käsipalloliiton kurinpitopäällikkönäkin toimivan Heidi Kullbergin kautta.

Heidi Kullberg (vas), Markus Palm, Eddie Sundell, Sara Karlsson, Christa Martin-Sundman.

Tavoitteet ja visio

Toiminnan tavoitteena on luoda pohja käsipallon harrastamiselle aivan alusta, ja pitkällä tähtäimellä saada muutaman vuoden päästä juniorijoukkueita kaikkiin ikäluokkiin ja sitä kautta tulisi myös oma seniorijoukkue.

– Jos kaikki menee niinkuin Strömsössä, niin voisimme osallistua pian vaikkapa Siuntio Cupiin. Mutta silloin on kyllä kaikki palat loksahdettava kohdilleen, Sundell kertoo, ja jatkaa:

– Ja jos Suomesta tai Ruotsista haluaa tulla joukkueita harjoituspeleihin, niin olemme todella innokkaita järjestämään tarvittaessa vaikka pikku turnauksenkin. Isona visiona meillä on järjestää tulevaisuudessa iso kansainvälinen kesäturnaus, jossa on seniorijoukkueita sekä naisten että miesten sarjoissa. Onko se sitten beach- vai joku Eken Cup tai Siuntio Cup -tyyppinen ratkaisu, sitä ei vielä tiedä kukaan. Yksi askel kerrallaan on mentävä!

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.