Hyvää Uutta Vuotta 2020 – Puheenjohtajan tervehdys

Hyvät käsipallon ystävät,

Erittäin vilkas ja tunteita täynnä ollut käsipallovuosi 2019 on juuri päättynyt. Työntäyteisen vuoden aikana on erityisesti kehitetty suomalaisen käsipalloilijan polkua huippu-urheilijaksi. Juuri tällä hetkellä on kuitenkin päällimmäisenä ajatuksena mielessä tammikuun miesten jännittävät MM- ja EM-karsintapelit, joiden tulos määrittää maajoukkueen alkavan vuoden ohjelman. Kaikille meille lienee lisäksi päivänselvää, että tekemistä ja kehittämistä meille riittää vaikka kuinka paljon, panostusten viisas ja oikea kohdistaminen onkin tulevaisuuden rakentamisen kulmakiviä.

Pitkällä tähtäimellä pidän suomalaisen käsipalloilun tärkeimpinä menestystekijöinä toimivan valmennuskoulutuksen ja aina huipulle saakka vievän pelaajapolun kehitystä. Näihin onkin käsipallo-Suomessa panostettu erityisen paljon. Käsipallolukion ja Akatemian siirtäminen Helsinkiin on selkeästi onnistunut jopa odotukset ylittäen: korkeatasoisia hakijoita huippu-urheilun ja opiskelun mahdollistavaan järjestelyyn on ollut paljon, mikä lupaa lajillemme lisää hyvää muutaman vuoden tähtäimellä. Erinomaisten ammattivalmentajien johdolla toimivaan ympäristöön kannattaakin hakea, kun Kisakallion kanssa vedetyt yläkoululeiritykset on käyty. Tässä yhteydessä haluan kiittää maajoukkueittemme valmennuskeskuksenakin toimivan Kisakallion Urheiluopiston ensiarvoisen tärkeää panosta käsipallolukiotoiminnan perustamisessa ja ensimmäisten vuosien ylläpidossa!

Ruotsin mallin mukaan toimiva valmentajakoulutusjärjestelmämme on tuottanut viimeisten viiden vuoden aikana lukuisia taitojaan systemaattisesti kehittäviä käsipallovalmentajia. Pian Euroopan korkeimman käsipallovalmentajan tutkinnon, Master Coach -tutkinnon, on suorittanut jo yli kymmenen suomalaisvalmentajaa. Kun tähän lisätään tasojen TS1-3 suorittaneet, niin valmentajakenttä alkaa koulutuksen suhteen hiljalleen näyttää aivan erilaiselta kuin esim. kymmenen vuotta sitten. Kannustankin kaikkia valmennustehtäviin ryhtyneitä tai tälle hienolle polulle aikovia tarttumaan ennakkoluulottomasti mahdollisuuteen ja osallistumaan joko seuraavalle starttikurssille tai ykköstason koulutukseen.

Ja aivan vastaavasti tarvitsemme lajiimme myös erotuomareita ja ottelutoimitsijoita. Kurssin jälkeen mahdollisuus osallistua lajiimme aivan toisella ja erinomaisen haastavalla tavalla – erotuomareilla on mahdollisuus myös hienoon kansainväliseen uraankin.

Myös Olympiakomitea ja Opetusministeriö ovat tunnistaneet tehdyn työn ja ovat mukana tukemassa käsipalloa vaikeista ajoista huolimatta nousevin panostuksin.

Seurajoukkueemme osallistuivat syksyllä ennätysmäisesti neljän joukkueen voimin eri Euro-cupeihin, ja tulokset olivat itse asiassa varsin hyviä: yhteensä 18 ottelusta suomalaisjoukkueet saavuttivat 7 voittoa, mikä ei ole ollenkaan hullumpi saavutus kovassa kansainvälisessä ympäristössä. Toivottavasti myös jatkossa voimme ihailla parhaiden seurajoukkueidemme kilpaillessa Euroopan huippujoukkueiden kanssa.

Kärkemme osalta selvästi koventuneita pääsarjojamme seurataan myös entistä enemmän: katsojakeskiarvot ovat kasvussa ja kaikkia otteluita voi seurata edullisesti SolidSportin kautta. Tärkeää on myös juniorijoukkueidemme kansainvälisiin turnauksiin osallistumisen kasvu: mm. Team Kisakallion (= yläkoululeirijoukkueet), KyIF:n ah niin mainion tyttöjoukkueen, BK-46:n poikien ja lukuisten muiden suomalaisjoukkueiden upeita suorituksia on ollut mukava seurata pitkin vuotta.

Naisten maajoukkueessa jatketaan Tomas Westerlundin johdolla valmistautumista päätavoitteena EM-karsinnat vuoden 2022 kisoihin. Miesten maajoukkueen osalta edessä on erittäin raskas mutta erityisen mielenkiintoinen ja jännittävä tammikuu. Neljä MM- ja kaksi EM-karsintaottelua kolmeen viikkoon harvinaisen pitkillä matkoilla höystettynä ovat erinomainen mittari Ola Lindgrenin luotsaaman maajoukkueen nykytasolle. MM-karsintalohkomme on niin tasainen, että kolmella kotivoitolla ja vierasvoitolla Kyproksesta olemme vahvoilla jopa jatkoon meneväksi lohkovoittajaksi. Eräänlainen avainottelu on jo 2. tammikuuta pelattava vierasottelu Kreikassa, josta jopa siedettävä tappio saattaisi olla kohtuullinen lopputulos. Kotiotteluissa lohko kuitenkin ratkaistaan ja siihen toivon sydämeni pohjasta koko käsipallo-Suomen tukea – tule paikan päälle ja auta osaltasi Suomea taistelemaan jatkopaikoista.

Syksyllä kirjoitin lajimme eettisestä puolesta seuraavasti: käsipallo on reilujen naisten ja miesten sekä tyttöjen ja poikien rehti laji. Muistetaan tämä ja pidetään lajimme kaikille osallistujille ja katsojille hienona lajina. Hyvät käytöstavat vievät pitkälle niin käsiskentillä kuin muuallakin elämässä. Muistetaan #respect aina asenteenamme niin lajia kuin kanssaihmisiämme kohtaan.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia Suomen käsipalloilijoita, erotuomareita, valmentajia, toimitsijoita, seura-aktiiveja, katsojia, tukijoita, liiton toimiston henkilökuntaa ja Käsipalloliiton hallituksen jäseniä erinomaisesta ja pyyteettömästä osallistumisestanne lajimme parhaaksi.

Hyvää uutta käsipallovuotta sekä menestyksekästä 2020-lukua kaikille Suomen käsipallon ystäville!

 

Jari Henttonen

Käsipalloliiton puheenjohtaja

Jari Henttonen kuva: Tomi Hänninen/Newspix24

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.