F-, E-, D04 ja D03 -sarjoissa pelataan sekä kilpa- että haastajasarjaa kaudella 2015-16

Huomio juniorijoukkueiden valmentajat ja joukkueenjohtajat

F-, E-, D04 ja D03 sarjojen ilmoittautumisajankohdat ensi kaudelle 2015–2016

Seuraavaksi kaudeksi 2015−2016 seurat voivat ilmoittaa joukkueita F/E/D04 ja D03 -ikäluokissa sekä kilpasarjaan että aloittelijoille (tai muuten heikosti pärjänneille joukkueille) tarkoitettuun haastajasarjaan. Tasosarjojen tarkoituksena on kuten kuluvanakin kautena taata kyseisille ikäluokille mahdollisimman turvallisen ja jokaista pelaajaa mahdollisimman parhaiten kehittävän peliympäristön. Kyseisissä ikäluokissa on joukkueissa myös suuria ikäryhmiä ja jotkut seurat pelaavat jo nykyisellään kahdella tai kolmella joukkueella. tasosarjojen tarkoitus on siten myös tarjota jokaiselle omalla tasollaan mahdollisimman paljon peliaikaa.

Ilmoittautumisajankohdat ja tasosarjojen käytännön toteutus:

– Seurat voivat ilmoittaa ensi kaudelle joukkueita F/E/D04 ja D03-ikäluokissa sekä kilpa- että haastajasarjaan.  Alustavat ilmoittautumiset F-, E- ja D04 ja D03-tasosarjoihin pyydetään tekemään kesäkuun 12. päivään mennessä suoraan tulospalveluun. Sitova ilmoittautuminen tulee vahvistaa 28.8. mennessä. Seura tekee kaikki ilmoittautumiset erikseen toimitettavien ilmoittautumisohjeiden mukaan.

Käsipalloliitto on tietoinen, että kaikkia joukkueita on mahdoton tietää kesäkuussa, mutta alustavat ilmoittautumiset kerätään muutostenkin uhalla, sillä se helpottaa sarjaohjelmien tekoa huomattavasti.

– Kunkin seuran, jolla on ikäluokassa joukkue molemmissa sarjoissa, on kiinnitettävä neljä parasta pelaajaa kilpasarjaan. Seuran juniorivastaava tarkistaa, että oikeat pelaajat on kiinnitetty. Tämä siksi, että seuran maalitykit eivät käy voittamassa haastajasarjan tärkeitä otteluita. Kiinnitys tehdään 25.9. mennessä ennen sarjojen alkua sähköpostilla taneli.tiilikainen[at]finnhandball.net. Kiinnityksen tekevät seurojen liitolle nimeämät viralliset juniorivastaavat.

– Muutoin pelaajat saavat vaihdella joukkueiden välillä vapaasti. Tämä kannustaa epäröiviä seuroja ilmoittamaan kaksi joukkuetta, vaikka pelaajia olisi niukasti, kun toisen joukkueen pelaajat voivat paikata pelaajapulaa tarvittaessa. Ennen kaikkea nopeasti/hitaasti kehittyvä pelaaja saa mahdollisuuden pelata omalla tasollaan.  Huom! sarjajako toteutuu VAIN, JOS kussakin sarjassa on riittävästi ilmoittautuneita joukkueita. Näin ollen valta on viime kädessä seuroilla, nuorisovaliokuntaa tarjoaa siihen vain mahdollisuutta. Nuorisovaliokunta kannustaa niitä joukkueita, joissa pelaajia on 12 tai enemmän ilmoittamaan kaksi joukkuetta tasosarjoihin. Näin jokainen lapsi saa mahdollisimman paljon peliaikaa.

– Mikäli tyttöjen/poikien E- ja F-haastajasarjoihin on yhteensä riittävä määrä ilmoittautuneita, mutta ei erikseen, harkitaan yhteisen E+F-haastajasarjan perustamista tyttöihin/poikiin (seurojen ehdotus).

Erillisten tasosarjojen perustelut:

F, E, ja D -ikäisissä on erittäin suuria ikäryhmiä, jossa lasten kehitystaso vaihtelee suuresti, koska osa lapsista tai joukkueista on aloittanut kuluvalla kaudella ja osa joukkueista taas on pelannut jo monta vuotta. Lasten taidoissa on myös suuria eroja, koska jotkut lapset kehittyvät hitaammin ja jotkut taas ovat nuoressa iässä jo lajissaan kehittyneempiä. Suuri tasoero taas johtaa siihen, että joukkueissa vaan kehittyneemmät pelaajat ottavat vastuuta. Vasta-aloittelijat ja hitaammin kehittyvät joutuvat useimmiten pelaamaan laidoissa, joka pelipaikkana on kaikkein vaikein, kun heittokulma on kaikista pienin. Tasosarjojen tarkoituksena on edellä mainituista syistä taata pikkujunnuille tasaisempia otteluita, enemmän peliaikaa ja enemmän pallokosketuksia. Uudistuksen tarkoituksena on myös tarjota eritasoisille pelaajille mahdollisuus kehittyä omalla tasollaan vieden samalla Suomen käsipallon tasoa eteenpäin tulevia vuosia ajatelleen. Tasosarjat käsipallossa madaltavat kynnystä aloittaa täysin uusi joukkue, jossa kaikki pelaajat ovat aloittelijoita. Samalla laajennetaan käsipallon harrastajapohjaa ja vähennetään drop out -ilmiötä sekä joukkue- että pelaajatasolla. Jokaiselle an annettava mahdollisuus sekä tähdätä huipulle että harrastaa!

Ystävällisin käsipalloterveisin

Nuorisovaliokunta

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.