Aktiivinen puolustus käyttöön junioreissa kaudella 2016-17

Käsipalloliitto on uudistanut lapsi- ja nuorisokäsipallon linjan sekä ohjeistaa kaikkia juniorijoukkueita puolustuspelaamisesta kaudella 2016-17.

Alla nuorisovaliokunnan laatima peluuttamisohje ja perustelut. Lapsi- ja nuorisokäsipallon linjasta voit lukea lisää nuorisotoiminta -sivulta: https://finnhandball.net/nuorisotoiminta/

Nuorisokäsipallon peluuttamisohje ikäluokissa Minit – A-juniorit

Kaudesta 2016 -2017 lähtien käsipallossa tulee pyrkiä pois passiivisesta 6-0 puolustusmuodosta ja siirtyä kohti aktiivista puolustamista:

  1. Minikäsipallossa joukkueiden tulee pelata vapaata tai 1 vs. 1 puolustusta
  2. F – ja E – junioreissa joukkueiden tulee pelata 1 vs. 1  tai 3 – 3 puolustusta
  3. D – junioreissa joukkueiden tulee pelata 1 vs. 1, 3 – 3 tai 3-2-1 puolustusta niin, että vähintään kaksi puolustuspelaajaa on vapaaheittoviivan ulkopuolella
  4. C – junioreissa joukkueiden tulee pelata 3 – 3 tai 3 – 2 – 1, puolustusta niin, että vähintään kaksi puolustuspelaajaa on vapaaheittoviivan ulkopuolella
  5. B – junioreissa joukkueiden tulee pelata 3 – 3, 3 – 2 – 1 tai aktiivista 5 – 1 puolustusta niin, että vähintään kaksi puolustuspelaajaa on vapaaheittoviivan ulkopuolella
  6. A – junioreissa joukkueiden tulee pelata 3 – 3, 3 – 2 – 1, 5 – 1 tai aktiivista 6 – 0 puolustusta niin, että vähintään kaksi puolustuspelaajaa on vapaaheittoviivan ulkopuolella

Aktiivista puolustusmuotoa halutaan painottaa, jotta nuorista tulee aikuisina hyvin liikkuvia ja peliä lukevia pelaajia, joita tarvitaan maajoukkueissa. Liikkuva peli tuottaa myös paremmin jaksavia pelaajia, urheilullisuus tulee itsestään. Pelistä tulee haastavampaa ja hauskempaa ainakin lasten mielestä. Lisää oivaltamisen iloa ja rohkeutta omiin ratkaisuihin.

Rohkeaa aktiivisuutta ja 1 vastaan 1 tilanteita pitää syntyä jatkuvasti, näin annamme kaikille oivat edellytykset kehittyä niin hyökkääjinä kuin puolustajina. Aktiivinen puolustus on haastavaa sekä pelaajille että valmentajille – erotuomareita unohtamatta. Haluamme korostaa hyvän puolustustyöskentelyn merkitystä; palkitkaamme nuorissa hyvää puolustusta eikä vain hyökkääjää ja maalintekijää. Aktiivinen puolustaminen luo hyvät edellytykset pallonriistoille ja nopeille vastahyökkäyksille (MV:n nopeaa avausta ja rohkeutta myös korostettava) – kollektiivisuus nousee arvoonsa jo pallonriisto-tilanteessa ja voimme opettaa/oppia miten parhaat kanssapelaajat yhdessä reagoivat tilanteisiin.

Vaalimme ajatusta että kantapäillä seisten ei ole voitettu yhtään arvomitalia. Hyvin liikkuvat ja peliä lukevat pelaajat osaavat jatkossa pelata myös passiivista 6:0 peliä. Toisinpäin se on mahdotonta.

Kansainvälinen käsipallo on siirtynyt monessa asiassa lähemmäs korinpallon maailmaa. Osaavat, aktiivisesti liikkuvat pelaajat mahdollistavat valmentajalle paljon enemmän taktisia mahdollisuuksia. Ja tästä tulevat maajoukkuevalmentajat ja katsojat saavat nauttia.

Nk. aktiivista puolustusmuotoa on vaikeaa opettaa. Tanskan käsipalloliitto on tehnyt oikeasta ja väärästä tavasta opetusvideoita. Näihin kannattaa tutustua joukkueen kanssa yhdessä ja ovat ladattavissa seuraavasta osoitteesta:

https://www.dhf.dk/Regler/ungdoms–og-beach-handball/Mandsopdækning

Det er IKKE tilladt = ei sallittu puolustusmuoto

Dette er tilladt: = sallittu puolustusmuoto ( poislukien videot 9-10, joita emme suosittele)

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.