Tunnelmia kauden jälkeen

Aloitin itse tuomaroinnin muutaman vuosi sitten. NuTu-projektiin osallistuminen tapahtui suhteellisen luontevasti, sillä monta tuttua Varsinais-Suomesta oli osallistumassa, ja olin aikaisemmin jo tutustunut Bjarneen ÅIFK:n naisten ja miesten sarjapelien yhteydessä.

NuTu-projekti on tarjonnut mahdollisuuksia tutustua eri ikäisiin tuomareihin sekä saada vaihtaa kokemuksia kokeneempien tuomarien ja delegaattien kanssa. Olemme ryhmän kanssa seuranneet kokeneita tuomareita ja saanut antaa palautetta ja kysellä heidän mielipiteitään peleistä ja tuomioista.

Leiriviikonloppuja on ollut muutama kauden aikana ja näistä on jäänyt mieleen eniten ne neutraalit suhtautumistavat tilanteisiin sekä otteluihin. Tällä tarkoitan, että jos on ollut haastava ottelu, niin tilanteista puhutaan ja mietitään neutraalilta kannalta. Bjarne, Julia ja Annika ovat opettaneet, että tilannetta ei voi arvioida tai ottaa kantaa, jos ei ole ollut paikalla/kentällä. Olemme myös selanneet sääntökirjaa, jotta poikkeukset ja tulkinnat olisi tuttuja.

Puhalsimme kauden päätteeksi porukalla C-junioreiden final four -viikonloput Karjaalla ja Kauniaisissa. Nämä antoivat kokemusta ja hermoja kovempiin otteluihin. Pääsimme osallisiksi jännityksestä, kovista tilanteista, tappioista mutta myös onnistumisista ja voitoista. Pääsimme myös tuomareina kokemaan otteluita, joissa selvisimme voittajana ja otteluita, joista on hyvä jatkaa harjoittelua. Vaikka aluksi tuntui, että NuTu-ryhmään osallistuminen tuo lisää paineita tai lisää silmiä katsomoon, oli tilanne päinvastainen.

NuTu-ryhmä on tarjonnut minulle mahdollisuuksia tuomaroida toisilla paikkakunnilla, kokeilla kovempia otteluita ja antanut mahdollisuuden keskustella haasteista muiden ryhmäläisten, kokeneempien tuomarien ja myös ohjaajien kanssa. Meidän tukihenkilöt (Bjarne, Annika, Julia) ovat (ainakin itselleni) tänä päivänä ystäviä, he ovat tutustuttaneet minut muihin kokeneisiin tuomareihin ja nykyään on mukavaa osallistua turnauksiin ja tapahtumiin, kun tuntee tuomareita, delegaatteja, valmentajia ja pelaajia. Toisin sanoin: NuTu-projekti on erotuomariurasta unelmoiville mielestäni ainoa oikea reitti.

– Katja Sjöström, Vuoden nuori erotuomari 2017

Koko käsipalloliiton historia nyt kaksissa kansissa! Tilaa Pihkassa palloon tai Fäst vid bollen nyt vaivattomasti verkosta.