Maajoukkueiden päämäärät korkealla

Kun käsipalloseurat hyväksyivät vuonna 2008 suomalaisen käsipalloilun strategiset linjaukset, samalla ilmaistiin selkeä tahtotila kansainvälisen huipun tavoittelemiseksi. Liiton johto ryhtyi välittömiin toimenpiteisiin. Miesten maajoukkueen määränpääksi asetettiin pääsy vuoden 2020 EM-kisoihin ja naisten lähivuosien tavoitteeksi asetettiin nykyisten huippumaiden haastaminen.

Saavuttaakseen tulevaisuudenkaavailunsa liitto ryhtyi panostamaan ikäkausimaajoukkueisiin. Määrätietoinen valmentaminen aloitettiin 1990 syntyneiden tyttöjen ja poikien kohdalta. Tämän jälkeen on tullut joka toinen vuosi uusi maajoukkue valmennuksen piiriin. Parhaimmillaan EM- tai MM-kisapaikoista on ollut karsimassa kuusi joukkuetta. Pojat ovat saavuttaneet EM-kisapaikan kolme kertaa, tytöillä kisat ovat vielä saavuttamatta.

Panostus nuoriin on kannattanut. Tänä päivänä niin naisten kuin miesten maajoukkueet koostuvat suurelta osin yllä mainittujen ikäluokkien pelaajista. Nousu nuorten maajoukkueesta aikuisten pariin on ollut mutkatonta.

Pitkän käsipallouran Ruotsissa tehnyt Tommy Suoraniemi on valittu Suomen naisten käsipallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Suoraniemi ottaa tehtävän vastaan ilolla ja ylpeydellä. ”Tämä on suuri kunnia”, syyskuun alusta pestin aloittava käsipallokonkari sanoo. Suoraniemi uskoo vahvasti, että töitä tekemällä, yhteiseen tavoitteeseen tähtäämällä sekä tekemiseen sitoutumalla naisten maajoukkueessa saavutetaan suuria edistysaskeleita. ”Lahjakkuutta löytyy, siitä olen vakuuttunut”, Suoraniemi korostaa.

Miesten maajoukkue on hyvässä nosteessa, EM-karsintojen kakkosvaihe on saavutettu ja sijoitus Euroopan rankingissa kohonnut monta pykälää. 1.7.2015 maajoukkueruoriin astui Kaj Kekki, jolla on erinomainen pohja lähteä työstämään joukkuetta kohti uusia tavoitteita.

Miesten maajoukkueella on edessään viisivuotinen projekti, jonka päätavoitteena on pääsy EM-lopputurnaukseen vuonna 2020, jolloin mukana on 24 maata. Tavoitteiden saavuttamiseen Kekillä on selvä visio. Ensimmäisenä listalla on maajoukkueen ammattimaistaminen. ”Maajoukkueviikot on pyhitettävä sataprosenttisesti maajoukkueelle ja sen kehittämiselle. Maajoukkueessa joko ollaan tai siellä ei olla. Tässä työssä tarvitaan isoa sydäntä”, Kekki sanoo.

Nuorten maajoukkueohjelma

Suomen käsipallomaajoukkueet

Maajoukkueiden uutiset